E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalarda günün beklentileri---

Piyasalarda günün beklentileri

Piyasalarda günün beklentileri
30 Aralık 2016 - 08:33 borsagundem.com

2017'ye günler kala hacimlerin iyice daraldığı varlık fiyatlamalarının sakin veri akışı içerisinde teknik fiyatlamalardan yön bulduğu bir haftanın sonuna doğru yaklaşıyoruz

Yurtiçinde ise gündem Suriye politikaları üzerine devam ediyor. Rusya ve Türkiye'nin garantörlüğünde sağlanan mutabakat yurtiçinde olumlu bir havanın yaşanmasına neden olurken, Dolar'ında bir miktar değer kaybı yaşadığı bir günü geride bıraktık. Dolar endeksi 103.50 seviyelerindeki dirençten yeniden döndü ve gelişmekte olan piyasaların bir miktar nefes aldığı bir gün geri kaldı.

Yurtiçindeki veri akışı içerisinde ekonomik güven endeksindeki düşüş dikkatleri çeker nitelikteydi. Güven endeksi Aralık ayında yüzde 18.50 oranında düşüş kaydederken, 70.5 seviyelerine kadar geldi. Hem yurtiçinde yaşanan olumsuz gelişmeler hem de ohal süreci derken güven endekslerinin dip seviyelere gerilediği bir dönem yeniden takip edildi. Diğer yandan 2016 yılı Kasım ayında Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre % 21,35 azaldı. Ayrıca asgari ücret kararını takip ettiğimiz günde 2017 yılında ücrete yüzde 8 artış kararı alınırken, asgari ücret net olarak 1.300'liradan 1404 liraya çıkarıldı. Bu kararın etkileri ilerleyen dönemlerde enflasyon tartışmalarında sorgulanmaya devam edilecektir.

ABD tarafına baktığımızda haftalık işsizlik başvuruları geçtiğimiz haftaya nazaran 10 bin kişi azalarak beklentiler dahilinde 265 bin olarak açıklandı. 300 bin altında kuvvetli düşüş trendini sürdüren veri, istihdam piyasasının olumlu gidişatını desteklemeye devam ediyor. Akşam saatlerinde ise, gelen haber akışı ile Obama yönetiminin son günlerinde Rus yetkililer ile arası açılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Rusya savunma bakanlığı Obama yönetimini Suriye politikaları konusunda eleştirirken, ABD yönetimi dün 2016 seçimlerine karışıldığı iddiası ile ABD'de görev yapan 35 Rus görevliyi ülke dışına çıkarma kararı aldı. Trump ile iyimser ilişkiler içerisinde olacağı düşünen Rusya'nın, Obama yönetiminden arta kalanlara tepkili duruşu devam edebilir.
2016 yılının son haftasında sakin veri akışı devam ederken, Türkiye'den ticaret açığı, ABD'den Chicago PMI verisi takip edilecek.

USDTRY
Dün yurtiçinde yabancı işlemleri ve Merkez Bankası rezervleri açıklandı. Yabancılar geçen hafta net 8 milyon dolarlık menkul kıymet alırken, Merkez Bankası'nın rezervleri 97.3 milyar dolardan 23 Aralık itibariyle 95.7 milyar dolara indi. ABD'de ise işsizlik maaşı başvuruları 4 haftada 3. kez düştü. Başvurular 24 Aralık haftasında 10 bin kişi azalarak 265 bin oldu. Kurda 3.50-3.55 bölgesindeki yatay hareket devam ediyor. 3.50'nin üzerinde 3.55'i kırma isteği devam edebilir. Bu durumda kurda 3.60 seviyesini görebiliriz. Dolar endeksindeki geri çekilme sonrası kurda 3.50'nin altını görürsek 3.48 ve 3.45 görülebilir. Endeks tarafında ise 200 günlük ortalama ve düşüş trendinin direnç seviyesi olan 78 bin - 78bin 500 bölgesinin kırılmasını beklemiyoruz.

EURUSD
Geride kalan günde ABD cephesinden açıklanan işsizzlik haklarından yararlanma başvurularını takip ettik. Veri beklentilerin hafif üzerinde 265K olarak açıklanırken verinin aylık ortalamasının da 263K olduğunu hatırlatalım. ABD ekonomisinin istihdam piyasalarına olan güveninin her geçen gün perçinlendiğine şahit oluyoruz. Paritede toparlanma sinyalleri almaya devam ediyoruz. Öncelikle 1.0400 seviyesinin üzerindeki yerini sağlamlaştıran fiyatlama akşam saatlerinde gözünü 1.0500 seviyesine dikti. Yeni günde ise bu seviyenin üzerinde kapanışlar görüp görmeyeceğimiz önemli olacak. Eğer fiyatlama bu kritik seviyenin üzerinde kalmayı başarırsa yükseliş için yeni bir fırsat yakalayabilir. Geri çekilmelerde ise 1.0450 ve 1.0400 seviyeleri her zamanki önemlerini korumaktalar.

GBPUSD
Geride bıraktığımız günde ABD tarafında açıklanan haftalık işsizlik başvurularının mevcut istihdam piyasasındaki iyi görünüme uyumlu olarak bu hafta da gerilediğini gördük. İngiltere tarafında ise kuru etkileyecek yeni bir gündem yok ancak yaklaşan Brexit müzakerelerri sebebiyle piyasadaki belirsizlik sterlin tarafında kırılganlığı artırıyor. 2016'nın son işlem gününde ise piyasaları etkileyecek ekonomik veri bulunmuyor. Kura baktığımızda ise 1.2200-1.2290 bandında salınımını gerçekleştirdiğini görüyoruz. Son iki ayın en düşük seviyesi olan 1.2200 güçlü destek konumunda. Bu seviyenin altında hızlanan satıcılı seyirde 1.2150 hareketin bir sonraki durağı olabilir. Toparlanmalarda ise 1.2290-1.2320 dirençlerinde yukarı yönlü baskı hız kesebilir.

ALTIN
Değerli metalde yükseliş hareketinin hakim olduğu bir günü geride bıraktık. Dolar endeksindeki yaşanan gevşemeyle birlikte bunun altın fiyatlarına pozitif yansıdığını görüyoruz. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan düşüş hareketi altına destek olurken, akşam saatlerinde ABD'de görev yapan 35 Rus diplomat sınır dışı edildiği haberinin gelmesi altını olumlu yönde etkileyen gelişmeydi. Bugün ise veri akışı bakımından sakin bir gün bizi bekliyor. Bu nedenle özellikle Rusya-ABD arasında yaaşanacak siyasi gelişmeler altın fiyatlarında etkili olabilir. Teknik olarak baktığımız son dört gündür yükselen değerli metalde yukarı yönlü hareketin devamında 1165 ilk direnç olurken bu seviyenin aşılması durumunda 1170 yeni hedef fiyat olabilir. Olası geri çekilmelerde ise 1150 ve 1144 dolar seviyeleri takip etmemiz gereken önemli destekler.

BRENT PETROL
Petrol piyasalarında yatay seyrin hakim olduğu bir günü geride bıraktık. Ocak ayının başında yapılması planlanan OPEC-OPEC dışı üretici toplantısı tarihi belirlendi diyebiliriz. 21-22 Ocak tarihlerinde Abu Dabi'de izleme komitesi toplantısını takip edeceğiz. Ülkelerin verdikleri üretim taahhütlerine sadık kalması halinde bu görüşme de fiyatlamalara destek olabilir. Öte yandan ABD haftalık ham petrol stokları ikinci haftada da artış gösterdi. Beklentilerin 2 milyon azalması yönünde olan stoklar 614 bin varil artış gösterdi. Teknik olarak ise yeni güne alıcılı bir seyir ile başlanması durumunda 57.25 direncini takip edeceğiz. Buranın üzerinde kalıcılık sağlanırsa 57.50-58.00-58.30 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise 56.60 desteği oldukça kritik. Aşağı yönlü geçilirse 56.00 ve 55.50 seviyeleri gündeme gelebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)