E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda günden kalanlar ---

Piyasalarda günden kalanlar

Piyasalarda günden kalanlar
16 Ağustos 2012 - 18:04 borsagundem.com

İkinci seansa yatay başlayan İMKB günü yüzde 0,47 primle 64 bin 916 puandan tamamladı

Bugün piyasalar güne Çin’den gelen açıklamalarla başladı. Çin başbakanı ülke üzerinde aşağı yönlü risklerin ciddi baskısının devam ettiğini, bunun para politikası için daha fazla alan yarattığını ve 2012 yıl sonu büyüme hedefinin ekonomi üzerindeki baskılara rağmen hala yakalanabilir olduğunu söyleyerek piyasalarda spekülasyonu yapılmakta olan daha fazla teşvik için sinyal verdi.
Dün satıcı ağırlıklı bir seyir izleyen Avrupa borsaları ise güne hafif alıcı bir seyirle başladı. Ancak teşvik umutlarının Çin haricinde ileri bir tarihe ertelenmeye başlaması ile dün algının bozulması etkilerini bugüne de sarkıtarak gün içinde Avrupa borsalarında karışık bir seyire neden oldu. Önce değer kayıpları eritildi, ardından da Frankfurt borsasında değer kaybı devam ederken Madrid borsası ise ayrışarak alımlarla yükseldi. Bunda , Bankia'nın AB yardımından acil olarak yararlanmasının gündeme geldiği ve İspanya'nın bankalarını yeniden sermayelendirmek için AB'den alacağı 100 milyar euroya kadar yardımdan ilk olarak Bankia SA’nın yararlanacağı haberleri de etkili oldu. Euro bölgesi TÜFE verileri sonrası Eylül’deki ECB PPK toplantısından faiz indirimi gelebilir beklentisi uyarıldığı için İspanya ve İtalya faizleri gerilemeye başlarken borsalarda da alıcılı seyir ağırlık kazandı. ABD’de konut başlangıçlarının gerileyerek beklentinin altında kalmasıyla piyasalar yeniden teşvik umutlarına bağlandı ve borsalarda alımlar hız kazandı.
Bugün Euro bölgesi TÜFE verisi –önümüzdeki ay yapılacak ECB toplantısından faiz indirimi beklentilerini etkileyebileceği için- öne çıkmaktaydı, onun öncesinde İngiltere’de perakende satışların Temmuz’da yıllık %2,8 arttığı açıklandı ki resesyonda bir ekonomi için %1,6’dan %2,8’e çıkan beklentinin üzerinde bir perakende satış artışı talepte toparlanmaya ilişkin önemli ve olumlu bir sinyal olarak değerlendirilebilir, aylık bazda da önceki ay %0,1 artan ve bu ay değişim göstermesi beklenmeyen veri %0,3 artış kaydetti. İspanya’da sanayi siparişleri ise Haziran’da yıllık bazda %6,7 geri çekildi, önceki ay sanayi siparişlerinde daralma %3,7 olmuştu.
Euro Bölgesi’nde TÜFE, beklentiyle uyumlu olarak Euro borç krizinin talebi olumsuz etkilemesiyle %0,5 geriledi. Önceki ay TÜFE’de daralma %0,1 olmuştu. Bu şekilde yıllık TÜFE %2,4 (önceki %2,4, beklenti %2,4) olurken gıda ve enerji fiyatlarını dahil etmeyen çekirdek TÜFE ise %1,6’dan %1,7’ye yükseldi ki bu tek başına ele alındığında talepte toparlanma açısından çok güçlü olmamakla birlikte bir sinyal olarak değerlendirilebilir. Euro bölgesi Temmuz ayı TÜFE verileri sonrasında İspanya ve İtalya 10 yıl vadeli tahvillerinde faiz geriledi. Faizin yıllık bazda %2'nin üzerine çıkmış olması önümüzdeki ay yapılacak faiz toplantısından faiz indirimi gelebilir beklentilerini uyardığı için bu veri önemliydi.
ABD’de İşsizlik başvuruları, konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri ön plana çıkmaktaydı. İşsizlik başvuruları 365K beklentinin hafifçe üzerinde 366K düzeyinde geldi. Temmuz’da Konut başlangıçları %1,1 gerileme ile 746.000 olarak açıklanırken (beklenti 756.000), inşaat izinleri ise %6,8 artış ile beklentinin üzerinde 812.000 oldu ki beklenti 769.000 düzeyinde bir artışa işaret etmekteydi. Konut başlangıçları, çarpan etkisiyle hem dayanıklı tüketim malları hem de konut endüstrisi ile ilgili diğer yan sektörleri doğrudan etkilediği için ekonomide canlılık sağlayacak önemli bir data ve bunun beklentinin altında kalarak gerilemesi gerçekte olumsuz bir sinyal iken piyasalar Eylül’e kadar gündem eksikliği nedeniyle merkez bankalarından ek teşvik ve bununla ilgili açıklamalara odaklandığı için veri sonrası algı olumluya döndü.
ABD’de Philadelphia FED Endeksi Ağustos’ta -7,1 olarak beklentiden kötü ama Temmuz verisinden iyi geldi.TÜİK TCMB verilerine göre Tüketici Güven Endeksi Temmuz’da 91,8’den 92,8 düzeyine yükselerek tüketicilerin ekonomiye güveninde iyileşme ve toparlanmaya işaret etti. TCMB 5,0 milyar TL’lik haftalık miktar bazlı repo ihalesi açtı.
Bugün yurtiçinde en önemli gelişme TCMB’nin PPK toplantısında alacağı faiz kararıydı. Başçı’nın daha önceki konuşmaları referans alınarak Merkez’in faizleri değiştirmeyerek TL munzam karşılıklarda döviz cinsi tutulacak miktarı 5 puan artırması bekleniyordu. TCMB, beklentiyle uyumlu olarak faiz oranlarında bir değişikliğe gitmezken para politikası kurulunun önümüzdeki dönemde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılabileceğini ifade ettiği bildirildi. Merkez, TL zorunlu karşılıkların döviz olarak tesis edilmesine ilişkin üst sınırı %55’ten %60’a ve altın olarak tesis edilebilecek kısmın üst sınırı ise %25’ten %30’a yükseltildi. Döviz tarafında ek imkanın aynı oranda kullanılması halinde banka rezervlerinde yaklaşık 4,3 milyar ABD doları artış olacağı, piyasaya 2,8 milyar TL likidite, altın tarafında ek imkanın aynı oranda kullanılması halinde banka rezervlerinde yaklaşık 3 milyar ABD doları artış olacağı, piyasaya 2,8 milyar TL likidite sağlanacağı bildirildi. Ayrıca 18 Eylül’e dek miktar ihalesi açılacak günlerde bir haftalı vadeli fonlama tutarının 0,5 milyar TL ile 7,5 milyar TL arasında olması kararlaştırıldı.
TCMB'nin bir sonraki toplantıda koridoru daraltabileceğine dair bir sinyal vermesi oldukça önemli bir gelişme ve piyasa yansımaları olabileceğinden akılda tutulması gerekiyor, zaten ilk yansıma da %7,77’lere dek gevşeyen gösterge tahvil faizlerinde görüldü.
İMKB dünkü ikinci seansta başlayan yükseliş hareketini devam ettirir şekilde %0,24 yükselişle 64.764 puandan başladı. İlk seansta hızlanan alımlarla yeniden 65 bin puan seviyesini aşan endeks en yüksek 65.180 puanı test ettiği ilk seansı %0,70 primle 65.067 puandan tamamladı. İkinci seansa yatay başlayan endeks, günü %0,47 primle 64.916 puandan tamamladı.
Dolar/TL güne 1,7950 seviyesinin üzerinde başladıktan sonra yeniden yönünü 1,80 seviyesine çevirdi. Dün %8,1’lara dek yükselip sonrasında geri çekilen gösterge tahvilin faizi de bu sabah %7,95 seviyelerindeydi. Gün içinde TCMB faiz kararı öncesi gösterge tahvil faizinin yükselmesiyle en yüksek 1,8011 seviyesini test eden
Dolar/TL, gösterge tahvil faizinin yeniden %7,95’e inmesiyle yeniden 1,80 seviyesinin altına çekildi. TCMB PPK toplantısı sonrası %7,74’e gevşeyen gösterge tahvil faizi ile 1,7944 seviyesine inen Dolar/TL piyasa kapanışı itibariyle 1,7964 seviyelerindeydi.
Dün İsviçre Merkez Bankası'nın, döviz rezervlerinin geçen ay rekor seviyeye yükselmesinin ardından euroda satışa geçtiği yolundaki spekülasyona bağlı olarak 1,23’ün altına çekilen EURUSD paritesi ise güne 1,2250 seviyesinin üzerinde başladı. ABD’de açıklanan konut başlangıcı verisinin beklentileri karşılamaması neticesinde teşvik umutları doları gevşetince parite de 1,2360’a dek yükseliş kaydetti.
En çok değer kazanan ve kaybeden hisselere sektörler bazında XULAS %2,66, XGMYO %1,56 ve XMESY %1,32 değer kazanmış, XTCRT %1,72, XGIDA %1,26 ve XUHIZ
%0,50 değer kaybetmiştir. Hisselere yükselenler/ düşenler şeklinde bakıldığında yükselenler listesinde ilk beş MERIT %21,45, BASCM %21,29, ALCTL %10,83, EPLAS %10,14 ve HZNDRR %9,68 şeklinde sıralanırken, ASCEL %19,43, ULAS %12,61, FLAP %8,67, UZERB %8,00 ve KNFRT %5,58 değer kaybederek en çok düşen beş hisse olarak sıralanmıştır.
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)