E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda gözler Erdoğan'ın mesajlarında---

Piyasalarda gözler Erdoğan'ın mesajlarında

Piyasalarda gözler Erdoğan'ın mesajlarında
24 Mart 2021 - 09:00 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende gündemde öne çıkanlar paylaşılıyor

Bugün yurtiçi piyasaların en önemli gündem maddesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti 7. Olağan Kongresi'nde vereceği mesajlar olacak. Bu noktada piyasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemleri ve Hazine ve Maliyet Bakanlığına ilişkin gelişmeleri yakından takip edeceğini söyleyebiliriz. Hazine ve Maliyet Bakanlığının bölünme ihtimali konuşulan konular arasında bulunmakta.

TCMB’nin önümüzdeki döneme para politikasını yönelik sinyaller gelmeye devam ediyor. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, TCMB’nin olağanüstü bir adım atmayacağını ve faiz oranlarının ekonomik gerçeklerin izin verdiği kadar düşük olması gerektiğini vurguladı. Serbest piyasa mekanizmasından taviz verilmeyeceğini yineleyen bir başka isim oldu. Küresel piyasalarda ise FED Başkanı Powell ve Hazine Bakanı Janet Yellen’in Temsilciler Meclisinde gerçekleştirdikleri konuşmalar takip edildi. Öncelikle Powel, enflasyonun iç talebe ve baz etkisine bağlı olarak bu yıl yükseleceğini yalnız bu etkinin çok büyük ve kalıcı olmadığını belirtmesi daha önceki yorumları ile aynı tondaydı. Bunun yanında enflasyonun beklentilerin üzerine yükselmesi durumunda bununla başa çıkmak için araçları olduğunu yineledi. Ekonomik toparlanmanın halen tamamlanmış olmaktan uzak olduğu ve ekonomiyi desteklemek ve güçlü toparlanmayı garanti etmek için tüm araçları kullanabileceklerini söylemesi de sürpriz değildi. 

Ardından Janet Yellen’in konuşması takip edildi. Yellen, vergi politikasında değişikleri değerlendirmeyi öngördüklerini dile getirdi. Vergi politikasının altyapı programlarının ödenmesine katkı sağlayacağını belirtti. Buna karşılık şirketlere zarar verici politikalardan sakınacaklarını yalnız kurumlar vergisinin
fiyatlara ve tüketicilere etkisinin belirsiz olduğunun da altını çizdi. Yapılan açıklamalar daha öncekilere paralel gerçekleşti. Bu sayede piyasalara etkisi sınırlı kaldı. Powell ve Yellen’in bugün ABD Senatosunda konuşma gerçekleştireceğini hatırlatalım. Dünkü söylemlerden daha farklı ifadeler
kullanmaları beklenmiyor.

Küresel data akışını incelediğimizde; Avrupa tarafında, açıklanacak PMI verileri izlenecek. Ayrıca ABD’den gelecek olan Şubat ayı dayanıklı mal siparişleri verisi de piyasanın yakın takibinde olacak.
Bu sabah açılış sonrasında 1337 - 1400 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

• AC Asia ex, Japan % -1,18 satıcılı
• S&P 500 % -0,04 satıcılı
Euro Stoxx 50 % -0,66 satıcılı

Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler Çarşamba günkü işlemlerde çoğunlunlukla geriledi.Japonya'da Topix ve Nikkei 225 Endekslerinde kayıplar yüzde 1'i aşarken, Güney Kore Kospi Endeksi'nde daha sınırlı düşüş yaşandı.Çin anakarasında da hisse senetleri negatif seyretti. Hong Kong Hang Seng Endeksi de yüzde 0.49 aşağıdaydı.Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.43 geriledi.

• Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu CI Ratings, Merkez Bankası Başkanı Ağbal'ın değiştirilmesi sonrasında Türkiye'de para politikasının8 gelecekteki patikasına ilişkin olarak global finansal piyasalarda belirsizliğin önemli oranda arttığını bildirdi.

• "Ekonomi Reform Takvimi"ne göre yıl sonuna kadar Şirketlerin sermaye yapısını güçlendirici ve özkaynakla finansmanı teşvik edici düzenlemeler yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı "Ekonomi Reform Takvimi"ni açıkladı.Takvime göre, aynı dönemde Şirketlerin halka arz süreçlerinin kolaylaştırılması ve teşvik edilmesi yönünde idari düzenlemeler yapılacak.

• TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği(TBB) yönetimi dışındaki bankaların yöneticileriyle bir araya gelecek.

• Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, daha parlak bir ekonomik görünüme rağmen ABD'de ekonomik belirsizliğin devam ettiğini söyledi. NABE'nin 37'nci Yıllık Ekonomi Politikası Konferansı'nda konuşan Brainard, "Sabırlı para politikasının hızlanan aşılama ve büyük mali yardımlarla bir araya gelmesi ekonomi yeniden tamamen açıldığında güçlü ve kapsayıcı bir büyümeyi destekleyecek" dedi.

• Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, sağlanan mali ve parasal teşvikler, yardımlar ekonomiye aktığında enflasyon işaretlerinin daha net hale geleceğini savundu.

• St Louis Fed Başkanı James Bullard, enflasyonun bu yıl yüzde 2,5 seviyesine ulaşmasını ve 2022 yılında çok fazla düşmemesini beklediğini bildirdi.Enflasyonun bu yıl daha yüksek seviyelere çıkmasını arzulayan Fed yetkilileri arasında yer alan Bullard, "Enflasyonun 2022 yılında çok fazla aşağı gelmesini beklemiyorum, enflasyon 2022'de yüzde 2,5'in hafif altında olacak" diye konuştu.

• ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin salgın nedeniyle kriz durumunda olduğunu söyledi, ancak yeni kamu yatırımları yapılabilmesi için vergi artışı planları yapılmasını savundu.

• IMF Başkanı Kristalina Georgieva, IMF'in acil durum rezervlerinin Haziran ayına kadar 650 milyar dolar artırılmasını IMF İcra Kurulu'na resmi olarak teklif edeceğini duyurdu. Georgieva yaptığı açıklamada, IMF'in kendi para birimi olan Özel Çekim Hakkı'nın (SDR) 650 milyar dolar artırılarak dağıtılmasının üye ülkelere borç yüklerini artırmadan likidite sağlayacağını vurguladı.

TL varlıklarda baskı devam ediyor

 

Fiyatlamalar tam olarak oturana dek yeni pozisyon açılmamalı

 

Yabancıların en fazla yöneldiği hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 24/03/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZEYREK ZEMHERİ24 Mart 2021 11:11

    Güvenirliliğini her geçen gün büyüyerek kayıp etmektedir.ama karsısında teröristleri destekleyen ve vizyon ve projeleri olan bir başkanı ve ekipi olan bir chp olsa heme oyumu veriririm.