E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda Fed hareketliliği---

Piyasalarda Fed hareketliliği

Piyasalarda Fed hareketliliği
01 Aralık 2022 - 08:19 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Merakla beklenen konuşmada Fed Başkanı Powell, Fed’in faiz artırım hızını aralık ayında yavaşlatabileceğini, ancak enflasyonun çok yüksek olmaya devam ettiği ortamda faizlerin artırılması ve bir süre için sınırlayıcı seviyelerde tutulması ihtiyacının devam ettiğini söyledi.

Görünüşe göre Fed Başkanı Powell, konuşmasını yapmaya gitmeden önce pivot umutlarını geri itmek ve mali koşulları sıkı tutmak için not almamış. Powel’in yumuşaklığı ile birlikte , Piyasalar şu anda Fed’in 14 Aralık’ta faiz oranlarını 50 baz puan artırmasına yüzde 91 ihtimalle fiyatlıyor.

Çin tarafında ise; Devlet medyasının bildirdiğine göre, rekor vaka sayılarına rağmen, Kovid çabalarını denetleyen Çin Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan, virüsün hastalığa neden olma yeteneğinin zayıfladığını açıklarken, bazı şehir yönetimleri de   geçici tecritleri kaldırdıklarını; okullarda yüz yüze derslerin devam etmesine izin verileceğini , restoranların ve sinemalar dahil diğer işletmelerin yeniden açılacağını açıklıyorlardı. Yani Çin, protestoların ardından Kovid’in şiddeti konusundaki tavrını yumuşatıyordu.

Powell’ın Washington’daki Brookings Enstitüsü’ndeki yorumları Wall Street hisse senetlerini yükseltirken, ABD doları ve Hazine getirileri düştü. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi  yüzde 2 arttı. Endeks, Fed’in daha yavaş faiz artırımlarına yöneleceğine dair umutların dört ardışık 75 baz puanlık artışın ardından güç kazanmasıyla birlikte Kasım ayında yaklaşık 30 yılın en büyük aylık kazancını kaydetmesine rağmen yıllık bazda hala yaklaşık yüzde 17,5 aşağıda.

Japon Nikkei yüzde 1, Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi  yüzde 0,85 ve S&P 500 için e-mini vadeli işlemleri yüzde 0,20 artmış durumda.

ABD Hazine getirileri, Powell’ın yorumlarının ardından düştü ve 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi  yüzde 3.618, 30 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi  yüzde 3.755  ve Tipik olarak faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden iki yıllık ABD Hazine tahvil getirisi de 5,2 baz puan düşerek yüzde 4.321 oldu.

Dolar endeksi ise, çarşamba günkü yüzde 1’den fazla düşüşünü bugünde de devam ettirerek 105,69’a kadar geriledi.

Euro yüzde 0.21 artışla 1.04325$’a yükseldi ve bu hafta başındaki beş ayın en yüksek seviyesi olan 1.0497$’a geri döndü. Euroyu destekleyen  diğer gelişme de euro bölgesi enflasyonunun Kasım ayında beklenenden çok daha fazla gevşediğini göstermesi ki – Euro Bölgesinde  tüketici fiyatları, Ekim ayındaki yüzde 10,6’lık artışın ardından bu ay yüzde 10,0 arttı ve  yüzde 10,4’lük beklentilerin oldukça altında geldi.- bu gelişme fiyat artışının zirveyi geride bıraktığına dair umutları artırması ve bazı politika yapıcıların ECB’nin  arka arkaya 75 baz puanlık hamlelerin ardından 15 Aralık’ta 50 baz puanlık bir artış yapılmasını savunarak, enflasyonun nihayet zirveye ulaştığını ve ECB’nin daha mütevazı adımları haklı çıkarmak için yeterince ilerleme kaydettiğini savunmasından geldi.

Emtia piyasalarında altın fiyatları iki haftanın en yüksek seviyesine tırmandı. Spot altın yüzde 0.5 artışla ons başına 1.776.95$’a ve ABD altın vadeli işlemleri yüzde 1.73 artışla 1.776.20$’a yükseldi.

Bej Kitap: Şirketler ekonomik görünüm konusunda daha karamsar

 

Powell, faiz artırımında yavaşlama için aralık ayını işaret etti

 

Asya borsaları Powell sonrası yükselişe geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)