E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPiyasalarda 'Fed' fiyatlaması---

Piyasalarda 'Fed' fiyatlaması

Piyasalarda 'Fed' fiyatlaması
17 Mayıs 2023 - 10:20 borsagundem.com

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 19,7560 seviyelerinden işlem görüyor.

Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 19,7261'den tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 10.15 itibarıyla yüzde 0,2 artışla 19,7560'tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 0,1 değer kazancıyla 21,4570'ten, sterlin/TL yüzde 0,1 azalışla 24,6250'den satılıyor.

Dolar endeksi şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 102,8 seviyesinde dengelenirken, euro/dolar paritesi yüzde 0,1 azalışla 1,0860'tan alıcı buluyor.

Analistler, küresel piyasalarda, ABD'deki borç limiti krizi ve ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerle negatif bir seyir izlendiği belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, dün borç limitine ilişkin Kongre liderleriyle bir araya gelirken, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, hafta sonuna kadar anlaşma sağlanmasının mümkün olduğunu, anlaşmanın o kadar da zor olmadığını belirtti.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri de sözle yönlendirmelerine devam ederken, dün Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonun kontrol altına alındığına hala ikna olmak istediğini ve gerekirse faiz oranlarının daha da artırılmasını destekleyeceğini aktardı.

New York Fed Başkanı John Williams da enflasyonun kabul edilemez derecede yüksek olduğunu kaydetti. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise haziran toplantısı için herhangi bir karar vermediğini belirterek, faiz indirimlerini tartışmak için çok erken olduğunu dile getirdi.

Söz konusu gelişmelerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay politika faizini değiştirmeyeceğine yönelik beklentiler güçlü kalmaya devam etti.

ABD'de borç limiti krizinin aşılması halinde hükümetin nakit ihtiyacını karşılamak için tahvil satışlarını artıracağı öngörüsü ise tahvil piyasalarında satış baskısını artırdı.

Analistler, bugün yurt içinde konut fiyat endeksi, yurt dışında ise euro Bölgesi'nde tüketici fiyat endeksi ile ABD'de inşaat izinleri ve konut başlangıç verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan dolar endeksinde 101'in destek, 103 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

İnfo Yatırım Foreks bülteninde,'Dolar/TL’de yükseliş sürüyor. Yurt içinde makroekonomik takvim sakinken seçimlere dair haber akışı fiyatlamalarda etkili oluyor. Hatırlarsak, YSK Başkanı Yener, seçimlerde çoğunluğun sağlanamadığı ve ikinci tur seçimlerinin 28 Mayıs'ta gerçekleşeceğini bildirmişti. ABD'de ise çözüme kavuşmayan borç tavanı krizi piyasaları baskılamaya devam ediyor. Haftasonuna kadar borç tavanı krizinin çözümlenmesi bekleniyor. Diğer yandan sanayi üretimi ve perakende satış verileri takip edildi. ABD'de sanayi üretimi aylık %0,1 daralma beklentilerine kıyasla %0,5 büyüme gösterdi. Perakende satışlar ise %0,8 beklentisinin altında 0,4 artış gösterdi. Fed yetkililerinin sahip tonu da dolar endeksini güçlendiriyor.' denildi.

ABD borçlanma tavanında ilerleme doların yönünde etkili olacak

 

Dolardaki sıçrama borç tavanına mı çarpacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)