E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda enflasyona yönelik beklentiler olumsuz tarafta---

Piyasalarda enflasyona yönelik beklentiler olumsuz tarafta

Piyasalarda enflasyona yönelik beklentiler olumsuz tarafta
07 Mayıs 2021 - 09:05 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende "IMF, Yükselen Faiz Oranlarına Hazırlanın" başlığı ile yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki gelişmeler yorumlanıyor

TCMB’nin Mayıs ayı toplantı sonucu dün açıklandı. Banka, piyasa beklentileri doğrultusunda hareket ederek %19 oranında ki politika faizinde değişikliğe gitmedi. Yalnız asıl önemli olan karar metninde yer alan ifadelerdi. Öncelikle metinde piyasalar tarafından sürpriz olarak nitelendirilecek bir cümlenin olmadığını söyleyebiliriz.

Metinde iki ifadenin ön plana çıktığını söyleyelim: Birincisi TCMB’nin emtia fiyatlarındaki yükselişe atıfta bulunarak, yükselen küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerin önemini koruduğu ifadesiydi. Bir diğer önemli cümle ise Nisan Enflasyon Raporu'nda yer alan tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruşun sürdürüleceği ifadesiydi. Kullanılan bu iki ifade yakın vadede enflasyonda geri çekilme beklentilerinin azaldığının teyidi niteliğinde. Dolayısıyla TCMB’nin kısa sürede faiz indirimine gitmeyeceğine yönelik beklentilerin arttığını söyleyebiliriz.

Dolar/TL’de ki hafif ölçekli geri çekilme ve BIST100 tarafında bankacılık endeksinin bir miktar öne çıkması ile görülen yükseliş hareketi bunun göstergesiydi.

Piyasalarda enflasyona yönelik beklentiler olumsuz tarafta… Daha öncesinde Nisan/Mayıs ayları gibi zirvenin görülmesi sonrası baz etkisi kaynaklı düşüşün olacağına ilişkin beklentiler kuvvetliydi. Fakat ÜFE’nin %35 seviyesini aşması, TL’de zayıf görünümün korunuyor olması ve gıda fiyatlarında yükselişin devam etmesi baz etkisinin çok sınırlı olacağını göstermekte. Tüm bu gelişmelerin eşliğinde enflasyonun yılın ikinci yarısında geri çekilmesi bekleniyor. Bu sayede TCMB Başkanı Şahap
Kavcıoğlu’nun enflasyonda zirve seviyenin Nisan ayında görüleceği beklentisi gerçekleşmeyecek gibi duruyor. Dolayısıyla bankanın faiz indirimi adına eli güçlü değil. 

Yalnız şunu da söylemekte fayda var; TCMB’nin dün yayınladığı metinde para politikasının mevcut seyrine ilişkin ’sıkı’ kelimesini kullanmaması dikkat çekici. Buradan aldığımız sinyal ekstra bir gelişme olmadığı takdirde politika faizinin mevcut seviyesinin zirve olarak belirlenmiş olduğu… Dolayısıyla enflasyonun fırsat vermesi ile TCMB’nin faiz indirimi için tetikte beklediği yorumunu yapmak yanış olmayacaktır. Küresel tarafta ise gün içerisinde ABD istihdam verilerini izleyeceğiz. Özellikle TDI ve
işsizlik datası bir hayli önemli olacak. TDI verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve iş gücüne katılım oranında artış eşliğinde işsizlikte güçlü bir geri çekilme ABD istihdam piyasasının gücünü net bir şekilde ortaya koyacağı için tahvil getirilerini yukarı yönde tetikleyebilir. Bu paralelde dolar endeksinde de yükselişler görebiliriz. 

Yabancıların portföyündeki hisse senetleri

 

Günün önemli şirket haberleri 07/05/2021

 

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ilk 3 aylık bilançoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)