E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda endişe hakim---

Piyasalarda endişe hakim

Piyasalarda endişe hakim
29 Eylül 2015 - 07:05 borsagundem.com

Uluslararası piyasalar emtia devi Glencore'daki serbest düşüşten sonra tedirgin bir seyir izliyor

Asya hisse senetleri, emtia ticareti yapan şirketlerin hisselerine gelen sert satışların ardından üç yılın en düşük seviyesine yaklaşırken, bölge tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetlerinde (CDS'ler) güçlü bir yükseliş gerçekleşti ve yen değer kazandı.

Glencore Plc, Londra'daki sert düşüşün ardından Hong Kong'da rekor hızda geriledi ve Noble Group Ltd., Mitsui & Co. ve BHP Billiton Ltd. hisselerini de aşağı çekti. MSCI Asya Pasifik Endeksi küresel krizden bu yana en büyük çeyrek dönemlik düşüşüne yöneldi ve bölgedeki her önemli gösterge endeks Salı günü aşağı yönde hareket etti. Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazanırken, Asya tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri Ekim 2013'ten bu yana  en yüksek seviyesine çıktı. Avutsralya tahvilleri, ABD tahvilleri ile birlikte değer kazandı.

Ham madde ve enerji fiyatlarında 15 aydır süren satış dalgası ile birlikte şirketlerin artan borçlanma maliyetleri, daha önce oldukça iyi performans gösteren ancak Londra Borsası'nda Haziran'dan bu yana yüzde 73 değer kaybeden Glencore gibi emtia firmalarının işletme modelleri için zorluk yaratmaya başladı. ABD'de yatırım yapılabilir nota sahip olmayan şirketlerin tahvillerinin faizi, yavaşlayan Çin ekonomisi ve ABD ekonomisinin Fed'in faiz artırımı ile başa çıkabilecek denli güçlü olup olmadığına ilişkin endişelere bağlı olarak 11 gündür yükseliyor.

Boston'da Pioneer Investment Management Inc. fon yöneticisi John Carey, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Piyasada türbülansın devam etmesini bekliyorum," dedi ve "Kısa vadede, dikkatli olunması gerekiyor. Dünya ekonomisi yumuşak ve riskler var" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)