E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda durgunluk yolda---

Piyasalarda durgunluk yolda

Piyasalarda durgunluk yolda
12 Aralık 2022 - 08:16 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Finansal piyasalar, parasal sıkılaştırmanın devam edeceği ve dünya ekonomisinin gelecek yıl resesyona gireceği korkusuyla geçen hafta duraklama yaşadı.

ABD’den gelen beklenenden daha iyi olan ISM hizmetler ve işsizlik verileri , Fed'in faiz artırımlarının hızını yavaşlatacağına dair şüpheleri şimdiden gündeme getirirken, ÜFE’deki artış bu endişeleri pekiştirirken başka soruları gündeme getiriyor ki bBu nedenle bu hafta , Fed ve ECB'nin oranlarla ilgili kararları ile belirleyici olacak.

Piyasalar çelişkili ekonomik sinyallere karşı çok kırılgandılar. Tahvil piyasası, hisse senedi piyasalarına durgunluğun yolda olduğunu ve direnmenin zor olacağını söylüyor. Şimdilik, ABD 10 yıllık getirisi geçen Cuma günündeki %3,49'a kıyasla %3,53'te.

Hisse senetleri ise; kalıcı bir ekonomik durgunluk korkusu ile merkez bankalarının büyümeye çok fazla zarar vermemek için cezalandırıcı politikalarından vazgeçecekleri umudu arasında gidip geliyor. Kasım ayı ÜFE bir önceki aya göre +%0,2 beklentiye karşın +%0,3 arttı, FED’den 50 baz puanlık faiz artışı beklentileri neredeyse değişmedi yaklaşık %75'te. Diğer taraftan ise Salı günü açıklanacak olan ve yıllık bazda %7,7'den +%7,3'e hafifçe düşmesi beklenen TÜFE'nin beklentilerle uyumlu veya altında bir rakam borsa endekslerinde devam eden ralliyi destekleyecektir.

Çin'in Kasım ayında yıllık ihracat artışındaki %9'luk düşüşün yanı sıra sıfır kovid politikasına karşı isyanlar, Çin’i zayıflayan ekonomisini canlandırmak için nihayet 180 derecelik bir dönüş yapmak zorunda kaldı. Ekonomisini canlandırmaya çalışan Pekin'den gelen çok sayıda açıklamaya rağmen, geçen hafta durgunluk korkuları galip geldi. Ekonomik aktivitedeki bozulmaya zorunlu olarak petrol talebindeki daralma eşlik ettiğinden, bu durum petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturdu. Sonuç olarak, Brent ham petrolü 80 USD seviyesinin altında işlem görürken, ABD kriteri yavaş ama emin adımlarla 70 USD işaretine doğru düşüyor

Bu hafta gündem yoğun; Dört büyük merkez bankası para politikası kararlarını açıklayacak: Çarşamba günü Fed, Perşembe günü İsviçre Ulusal Bankası, İngiltere Bankası ve Avrupa Merkez Bankası. Ama hepsi bu değil! Buna Alman ZEW endeksi ve ABD Kasım (Salı) enflasyonunu, Kasım (Çarşamba) İngiltere enflasyonunu, Kasım (Perşembe) ABD perakende satışlarını veya  aralık (cuma) büyük ekonomilerin flaş PMI endekslerini ekleyebiliriz. Yurtiçine baktığımızda ise; Cari Denge, İşsizlik Oranı, Sanayi Üretimi, Bütçe Dengesi, TCMB Piyasa Katılımcıları Anketini takip edeceğiz.

2023'te halka arza hazırlanan şirketler

 

Borsada orta vadeli yükselen trende dönüldü

 

Günün önemli şirket haberleri 12/12/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN12 Aralık 2022 11:08

    Bizim borsaya bir şey olmaz başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.sonra borsamızda yabancı yoktur hisse senetlerinin % 70 Z kuşağının üzerinde onlarda uzun vadeli yatırımcı.şubat ayının sonuna kadar borsamız iyi gidebilir.