E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda bugün ne olacak?---

Piyasalarda bugün ne olacak?

Piyasalarda bugün ne olacak?
17 Aralık 2013 - 07:20 borsagundem.com

Piyasalar bugün merkez bankalarının kararlarına kilitlendi. Fed'in kararı piyasaların seyrini belirleyecek

Piyasalar Fed’in bugün başlayacak toplantısına kilitlendi. Goldman Sachs, Fed’in kesintiye bu ay gitmeyeceğini düşünürken, bazı analistlere göre son veriler ‘daraltma’ ihtimalini artırdı.

Piyasaların kaderini belirleyecek ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2 günlük toplantısı bugün başladı. Nihai açıklama yarın yapılacak. Fed’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım programında bir kesintiye gidip gitmeyeceği piyasaların ana gündem maddesi.

Geçen hafta içinde ABD’den birden fazla kalemden gelen güçlü veriler Fed’in aylık 85 milyar dolarlık varlık alımını azaltmaya başlayacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi. Potomac Research Group’un analistlerinden Greg Valliere, “Veriler beklentileri destekledi ancak Fed’in bu haftaki toplantıda aylık alımlarını azaltma kararı açıklama şansı yüzde 50” dedi. Piyasalar Aralık’ta kesin bir geri çekilme beklemese de birçoğu Ocak ya da Mart ayına kadar kesin bir açıklama gelmeyeceğini düşünüyor.

3 gerekçesi var

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs da Fed’in bu haftaki toplantısından geri çekilme kararı çıkmayacağını savunan kurumlardan. Goldman Sachs, bu haftaki toplantıdan geri çekilme kararı çıkmayacağı görüşünü destekleyen 3 gerçekçe açıkladı.

Bankanın raporunda ilk dikkat çekilen konu ekonomik veriler oldu.

Goldman Sachs analistleri, Ekim ayı verilerinin istihdam konusunda bugüne kadar ki en iyi rakamları verse de Fed yetkililerin enflasyonu yakından takip etmeye devam edeceğine inanıyor. Kurumun ikinci gerçekçesi ise Fed yetkililerinin açıklamalarında gizli. Goldman Sachs, Fed’in geri çekilmeye önceden açıklama yaparak başlayacağını, bu haftaki toplantıda böyle bir şeyin gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyor.

Ocak veya Mart’ta başlar

Fed içinde geri çekilmenin başlaması ve nasıl olacağı konusunda fikir birliği çalışmalarının devam ettiğine yönelik tahminleri de Goldman Sachs analistlerinin gösterdikleri son gerekçe.

Goldman analistleri her ne kadar piyasalar geri çekilme için Aralık ayını sıkça telaffuz etse de az sayıda kişinin bu konuda hem fikir olduğunu ifade etti.

Analistler Fed’in geri çekilmeye Ocak ya da Mart’ta başlayabileceğini belirtti.

Reuters’ın geçen hafta 60 ekonomistin görüşlerine başvurarak düzenlediği bir ankete göre 32 kişi Fed’in geri çekilmeye Mart 2014’te başlmasını bekliyor. 22 ekonomist Ocak 2014’te bir çekilme beklerken 12 ekonomist ise geri çekilme kararının bu hafta geleceğini öngörüyor.

Fed çekilmezse altın 1.300 dolara çıkar

Fed’in geri çekilme kararını yakından izleyen piyasaların başında altın piyasası geliyor. CNBC’nin düzenlediği ankete katılan yatırımcılar, bu hafta Fed’den geri çekilme kararı çıkmaması halinde altının 1.300 dolara kadar çıkabileceğini öngördü. CNBC’nin piyasadaki yatırımcıların görüşlerine dayanarak yaptığı ankete göre Fed’in 18 Aralık’taki toplantısında varlık alımlarından geri çekilmeye karar vermemesi halinde altında ralli yaşanabilir. Dublin merkezli GoldCore’un kurucusu Mark O’Byrne, “Fed geri çekilmeyi ertelerse, altının aşırı düştüğü seviyeden yükselişe geçerek 1.300 seviyesini test edebilir” dedi. CNBC’nin anketine katılanların yüzde 52’si altın fiyatlarının bu hafta düşmesini beklerken, yatırımcıların yüzde 26’sı fiyatların sabit kalacağını yüzde 22’si ise artacağını tahmin ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BIKTIRDINIZ 17 Aralık 2013 07:51

    YETER ARTIK YA FED LE YATIP FED LE KALKIYORSUNUZ BÜTÜN YORUMCULAR FEDDEN BAHSEDİŞYOR O TARİH GELİYOR BAŞKA TARİHE ODAKLANILIYOR BOŞUNA MAAŞ ALIYORSUNUZ EĞER BÖYLEYSE BENDE EKONOMİSTİM İSTERSENİZ YAPAYIM YORUM.