E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda beklenen gelişmeler ve beklentiler---

Piyasalarda beklenen gelişmeler ve beklentiler

Piyasalarda beklenen gelişmeler ve beklentiler
12 Ağustos 2015 - 08:48 borsagundem.com

Yurt içi ve yurt dışında yaşanan önemli gelişmeler ve piyasalara etkileri

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"YURTDIŞI ÖNEMLİ GELİŞMELER: .

Çin’den 2.devalüasyon adımı geldi… 

Dün sabah %1,86’lık yuan referans bandı indirim kararı alan ve bunun bir defalık bir adım olduğunu söyleyen Çin Merkez Bankası (PBOC), bugün de yuan referans kurunda yüzde 1,62 daha düşüş yaparak referans kuru 2 gün içinde toplam yüzde 3,48 oranında düşürmüş oldu. Çin’den devalüasyon adımları diğer ülkelerdeki ihracatçılar başta olmak üzere kur savaşları spekülasyonlarını yükselterek baskıya neden oluyor. . 

Moody’s Brezilya’nın kredi notunu düşürdü…

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Brezilya’nın Baa2 seviyesindeki kredi notunu Baa3 seviyesine indirdi, notun görünümünü de negatiften durağana çevirdi. Ekonomide beklenenden zayıf performans, kamu harcamalarının artışı ve de mali reformlarda siyasi bir uzlaşmaya varılmaması bu not indirimine gerekçe olarak gösterildi. Hem Çin’in devalüasyon adımının doları güçlendirmesi hem de Brezilya’nın notunun indirilmesi ile bu sabah EM para birimleri geneli dolara karşı değer kaybediyor. Ancak TL’de kayıplar çok daha sınırlı. .

Yunanistan müzakerelerde anlaşmaya vardı..

Dün hem AB yetkililerinden hem de Yunanistan’dan yapılan açıklamalara göre  Yunanistan kreditörlerle müzakerelerini yürüttüğü 3.kurtarma yardımı konusunda uzlaşı sağladı. Yunanistan Maliye Bakanlığı, Atina’nın 85 milyar euro civarında yardımla gelecek 3 yıl için fonu garantilediğini ve 2015 sonuna dek yeniden sermayelendirme planı ile bankaların 10 milyar euro fona erişeceğini söyledi. AB Komisyonu ise henüz bir siyasi anlaşmaya varılamadığını söylerken Cuma günü Euro Bölgesi Maliye Bakanları’nın Yunanistan ile kreditörler arasında varılan anlaşmayı onaylamak için toplanacağı açıklandı, ayrıca anlaşma ulusal parlamentolarda da oylanacak. .

OPEC’in üretimi İran ile 3 yılın zirvesinde…

OPEC ülkelerinin petrol üretimi Temmuz'da günlük 100.700 varil artışla 31.5 milyona çıktı. Bu hızlı yükselişte İran'ın yaptırımların ağırlaştığı 2012'den bu yana en fazla arzı sağlaması etkili oldu. OPEC’in artan üretiminin yanı sıra ABD’de de arzın yüksek seviyelerde seyretmesi, ek olarak Çin’e dair büyüme beklentilerinin bozulması brent petrol varil fiyatını 50$ seviyesi altında baskılamaya devam ediyor.

    YURTİÇİ ÖNEMLİ GELİŞMELER

Beklenen görüşme Perşembe günü yapılacak…

Dün Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Lideri Kılıçdaroğlu arasında, önceki gün Perşembe veya Cuma günü yapılacağı açıklanan görüşmenin, Perşembe günü saat 14.00’da Ankara Palas Devlet Konukevi’nde gerçekleşeceğini açıkladı. İlk görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında basının soruları üzerine Bakan Çelik, bu görüşmenin (yarın yapılacak) ardından koalisyon hükümeti kurulup kurulmayacağına dair daha net bir tablo ortaya çıkacağını söylemişti. .

Cumhurbaşkanı’ndan hükümet kurma süreci yorumu…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda ana muhalefet partisiyle heyetlerin yaptığı görüşmeler var. Temenni ederim ki hayırlı olur. Ama öbür tarafta MHP’nin de yine aynı şekilde heyet temsilcileriyle yaptığı görüşmeler var. Bilemiyorum, belki Sayın Başbakan bu arada onlarla da bir görüşme yapabilir veya yapacaktır.” şeklinde konuşurken kendisinin 23 Ağustos’ta dolan 45 günlük esnetme yetkisi olmadığını da hatırlattı. . 

Başbakan’dan koalisyon açıklaması…

Başbakan, Pazartesi günü MHP ile görüşme olacağı ve MHP'den randevu istendiği söylentileri için hiçbir tarafla temasın kesilmeyeceğinin en başta söylendiğini, ihtiyaç oluşması halinde görüşüleceğini söylerken CHP ile görüşmeler için ise "Süreç yürürken üzerinde kesin hükümlerle konuşmayı doğru bulmam. Süremiz çok değil ama 'Perşembe günü şu saatte, şöyle tarihi bir açıklama bekleniyor' gibi bir durum da olmaz. Hükumet kurmak için çalışmalar yürütülüyor" şeklinde konuştu. .

CHP MYK toplandı, Genel Başkan’a tam yetki verildi..

Dün yapılan CHP MYK toplantısının ardından parti sözcüsü Haluk Koç, CHP MYK’nın en az 4 yıl ufku olan, reform odaklı, geniş tabana dayanan bir hükümet kurulması yönünde irade ortaya koyduğunu ve de Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na bu doğrultuda tam yetki verdiğini açıkladı. .

BIST’te açıklanması beklenen finansallar…

Bugün Borsa İstanbul’da CCOLA ve PGSUS finansallarının açıklanması bekleniyor. ENKAI ve SAHOL finansalları için açıklanma tarihi ise 12 veya 13 Ağustos olarak öngörülüyor. BIST şirketlerinin konsolide olmayan bilançolarını son açıklama tarihleri 10 Ağustos 2015’ti, konsolide bilançoların açıklanması için son tarih ise 19 Ağustos 2015. .

Cari açık beklentilerin üzerinde gerçekleşti… 

TCMB verilerine göre  Haziran'da cari işlemler açığı 3,05 MLR dolarlık beklentinin üzerinde 3,6 MLR dolar olarak açıklandı. Net hata ve noksan Haziran'da 1,44 milyar dolar oldu. Kümülatif olarak ise  Ocak-Haziran'da cari açık 22,7 milyar dolar (beklenti : 21,6 MLR) olarak gerçekleşti. Veriler, cari açıkta yıllık azalma devam etse de iyileşmenin -turizm gelirlerinin azalmasının da etkisi ile- Haziran’da da hız kesmeye devam ettiğine işaret ediyor. Petrol fiyatları üzerinde baskının devam etmesi ve İran’ın nükleer müzakerelerde P5+1 ile anlaşmaya varması nedeniyle petrol fiyatlarında düşüşün devam edebileceği yönündeki beklentiler dikkate alındığında gelecek dönemde cari açıkta iyileşmenin enerji tarafından kendine destek bulması beklenebilir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)