E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda baskı devam edebilir---

Piyasalarda baskı devam edebilir

Piyasalarda baskı devam edebilir
16 Mayıs 2022 - 09:23 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalardaki gelişmeler mercek altına alınıyor.


Küresel piyasalarda haftanın son işlem gününde risk iştahının artığını gözlemledik. Hisselerdeki yükselişlerde dipten alım ve bazı hisselede görülen haber akışlarının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Buna ölü kedi sıçraması tabiri uygun olabilir.

ABD endekslerinde haftanın son işlem gününde teknoloji hisseleri önderliğinde %4 seviyelerine varan yükselişle günü tamamladı. Alımlarda Nike, Salesforce, Tesla, Robinhood gibi hisseler ön plandaydı. Ayrıca Apple hisselerinin %3 üzerindeki yükselişle ayı piyasasına girmekten son anda kurtuldu. Elon Musk’ın Twitter hisselerinin alımına ilişkin ‘askıda’ açıklaması şirket hisselerinde düşüşe sebep olurken Tesla hisselerinde yükselişe neden oldu. Robinhood’ta ise şirket CEO’sunun hisse alımı yapacağını bildirmesi üzerine %25 değer kazandı. Ancak tüm bunlara rağmen haftalık bazda Dow Jones haftalık bazda kayıplarını 7.haftaya taşıdığını notlarımıza eklememizde fayda var.

Avrupa endekslerinde ise seyahat hisselerinin %4,7 yükselişiyle günü alımlarla tamamladı. Bölgede EURUSD paritesinde dolar endeksindeki yükselişlerin 6. haftaya gelmesiyle birlikte 5 yılın dip seviyesi olan 1,0341 seviyesi test edildi. Aynı zamanda 2017 Ocak ayından beri en düşük olan seviyenin kırılması halinde ise 20 yılın en dip seviyesine gelinmiş olacak. Pariteye ilişkin olarak Rusya’nın doğalgaz arzını tamamen kesmesi ve Ukrayna’daki savaşın devam etmesi halinde ise EURUSD paritesinde 1 seviyesinin altı görülebileceği beklentilerinin hakim olduğunu takip ediyoruz. Bu durumun gerçekleşmesi halinde ise Bölge’nin %5 civarında daralabileceği beklentileri de mevcut.

Cuma gününü alımlarla geçiren Asya endeksleri açılışa da aynı şekilde başladı. Ancak, Çin’de perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerinin piyasa beklentilerinin çok altında kalması ve faiz kararında bir değişikliğe gidilmemesi sebebiyle endeksler yönünü aşağı çevirdi. Sadece Japonya’nın kısmi alıcılı seviyede işlem gördüğünü söyleyebiliriz.

Yurt içi piyasalarda BİST100 endeksi %1,18 yükseliş ile 2419,23 seviyesinde kapanış gerçekleşti. 2 günlük satıcılı seyrin ardından endeksteki yükselişleri olumlu bulmakla beraber tekniksel bazda 2400-2380 bandının korunmaya devam ettiği müddetçe yükseliş trendinin korunacağı görüşündeyiz. Yükselişlerde ivme kazanılması için 2450 ve 2500 direnç seviyelerinin hacimli olarak aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Geri çekilmelerde ise 2400 ve 2300 destek seviyeleri ön plana çıkıyor.

Günün veri akışında,Avrupa’da AB Dış İşleri Bakan Toplantısı yer alacak. Rusya’ya petrol ambargosunun görüşüleceği toplantıda olası bir uygulama gerçekleşmesi halinde Euro’da değer kayıpları hızlanabilir. İçeride ise bütçe dengesini takip edeceğiz. Haftalık bazda ise çeşitli bölgelerden gelecek büyüme ve enflasyon verilerinin yanı sıra yarın Powell’ın konuşmasını yer alırken içeride bugünün verileri dışında Cuma günü açıklanacak merkezi yönetim borç stoku verisi gündemimizde yer alacak.

Bugün piyasamızda sınırlı pozitif bir başlangıç olacağını öngörmekle beraber endeksimizde baskının devam edeceği görüşündeyiz.

Altında aşağı yönlü baskı

 

Çin ekonomisinde büyük çöküş

 

Petrolde düşüş

 

Günün önemli şirket haberleri 16/05/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)