E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda balon tehlikesi!---

Piyasalarda balon tehlikesi!

Piyasalarda balon tehlikesi!
12 Aralık 2013 - 09:14 borsagundem.com

Deutsche Bank stratejisti Jim Reid, Fed kararının 2014 sonunda piyasada balonlara neden olabileceğini belirtti

Deutsche Bank stratejisti Jim Reid, 2014 beklenti notunda, Fed’in tahvil alımlarını azaltma ve parasal genişlemeyi geri çekme çabalarının 2014 sonunda piyasada balonlara neden olabileceğini öne sürdü.

Reid’e göre Fed, parasal genişleme programını geri alma işlemini piyasaların beklediği kadar hızlı gerçekleştiremeyecek.

Küresel olarak ta gelişmiş ülkelerin büyük kamu borçları, gelişen piyasaların büyüme sorunları ve yapısal kaygıların sürdüğünü kaydeden Reid, “ABD’de büyüme oranı artsa da, parasal genişleme çabuk geri alınırsa kaza riskleri yüksek” dedi.

DB stratejisti, parasal genişlemeye doğrudan girmeyen Avrupa Merkez Bankası’nın da yavaş gelişen bir küresel döviz savaşının içine çekilerek bu tür sıradışı politikaları uygulamak durumunda kalabileceğini kaydetti. Japonya’nın uyguladığı parasal genişleme politikasını geri çekmesinin beklenmediğini de yazan Reid, “Avrupa’nın küresel rakiplerinden birisi parasının değerini düşürmeye devam ederek dezenflasyon ihraç etme potansiyelini sürdürür” dedi

Fed’in parasal genişlemeyi geri çekmesinin en önemli haber olduğu düşünülse de, Reid, her zaman en beklenen olayın piyasalara yön veren olmadığının ortaya çıktığını kaydetti ve şu andaki statükonun risk faktörleri arasında sırasıyla Çin ve gelişmiş piyasalarda büyüme, Avrupa’da deflasyon, ABD, Avrupa ve küresel politik gelişmeler ve Japonya’da başbakan Abe’nin ekonomik politikalarının ortaya çıkaracağı sorunların yer aldığını belirtti.

Borç piyasaların ise devam eden yüksek likidite ve “artıda seyretse de hayal kırıklığı yaratan” büyümeden beslendiğini kaydeden Reid, bunların dışındaki gelişmelerin borç piyasası için karşıdan esen rüzgarları arttıracağını, ancak gelecekteki bir balonu da önleyeceğin söyledi.

Parasal genişleme ve piyasa düzenlemelerinin borç piyasalarında talep ve likiditeyi ters yönlere ittiğini kaydeden Reid, bunun piyasayı para akışı döngüsünde değişim olduğu ya da bölgesel çalkantılar ortaya çıktığında fiyatlarda geniş boşluklar oluşmasına neden olduğunu belitti. Yatırımcıların, gelişmekte olan piyasalarda Fed’in tahvil alımını azaltma kararı beklentisiyle ortaya çıkan çalkantıda bunun “tadına baktığını” söyleyen Reid, bu kaygıların merkez bankalarının parasal genişlemeyi bekledikleri kadar çabuk geri çekmekten alıkoyabileceğini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kenan12 Aralık 2013 13:21

    tamamiyle safsata, biri çıkıyor, azaltamayacak diğeri diyor azaltacak, borsaları ağızşlarıyla yönlendiriyorlar paraları onlar kazanıyor, hiç bir yoruma inanmayın,milletin anasını ağlattılar.

  • ali uzun12 Aralık 2013 11:06

    çıkarıp sonra bibahaneyle çakacaklar...dikkatli olmalı..tıpkı bizdeki gibi..

  • nihatg12 Aralık 2013 09:24

    aylardır balon balon diyorlar ama uluslararası piyasalar sürekli çıkıyor, demek ki hala yukarı yolu var