E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda algı değişimi ve global riskler---

Piyasalarda algı değişimi ve global riskler

Piyasalarda algı değişimi ve global riskler
10 Ekim 2014 - 08:58 borsagundem.com

Küresel iyimserliğe katılıma imkan veren jeopolitik tansiyonun yurtiçi yansımaları yeniden yükselişe geçti

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"FED tutanaklarının yarattığı iyimserlikle dün güne yüzde 1,35 primle başlayan BIST100 endeksinde en yüksek 75,353 puan seviyesi görüldükten sonra endeks günü %3,1 değer kazancı ile 75,208 puandan tamamladı. Dün ABD borsalarında, önceki günkü rallinin yerini sert düşüşlere bırakırken bir yandan da yurtiçinde jeopolitik risklerin yansımaları açısından da tansiyonun yeniden yükselmeye başlaması ile BIST100’ün güne satıcılı seyirle başlamasını bekliyoruz..
   
Teknik olarak ise dün 75,500 direncini test edememesine rağmen oldukça güçlü bir kapanış gerçekleştiren endekste bir düzeltme olması normal karşılanmalıydı diye düşünüyoruz ancak dün büyüme endişelerine kapılan küresel piyasalardaki olumsuz kapanış bugün bizde de bir baskıya neden olabilir, geri çekilmelerde 74,000 ve 73,500 ilk destek seviyeleri..
   
Önceki gün açıklanan ve beklenenden çok daha güvercin tonlamalar içeren FED tutanaklarının desteklediği risk iştahı ile sert yükselen yurtiçi ve küresel piyasalarda bu sabah havanın çok da olumlu olmadığını görüyoruz.. FED’in güçlü dolardan endişeli hali piyasaların neşesi haline gelmişken bir yandan da Japonya’dan enflasyonu, Çin’den ise büyümeyi destekleme amaçlı tedbirlere göz kırpılması özellikle EM’ler için elverişli bir ortam yaratmıştı ancak bu hava korunamadı..
   
Peki ne değişti? FED, BOJ ve PBOC piyasa dostu mesajlar verince gözler Draghi’ye çevrilmişti ancak Draghi’nin de IMF raporuyla yükselen endişeleri destekleyecek şekilde Euro bölge ekonomisinin hız kaybettiğine dair sinyaller alındığı açıklamaları keyifleri kaçırdı. Büyüme endişeleri IMF, FED, ECB tarafından hep bir ağızdan söylenince morali bozulan piyasalara FED Başkan Yardımcısı Fishcer’ın 2 ay ila 1 yıl arası diye tanımladığı kayda değer süre de pek yardımcı olmadı.
   
Geldiğimiz noktada şunu söyleyebiliriz  Euro bölgesindeki gelişmeler bizim için çok önemli ancak artık küresel piyasalar için de önemini artırmış durumda. Açıklamaların ve algının baş döndürücü bir hızda değiştiği global piyasalarda görünen o ki bu ortam sürdükçe volatilite yüksek kalmaya, hatta artmaya devam edecek gibi görünüyor. Fischer’ın açıklamaları da FED’in Ekim toplantısını ve esas olarak da sonrasında Yellen’ın konuşacağı Aralık toplantısını çok kritik hale getiriyor.
   
Bizim açımızdan ise küresel piyasalarda hızla değişen algının yanı sıra bir de gündemde jeopolitik riskler var. Dün içeride küresel iyimserliğe katılıma imkan veren  jeopolitik tansiyonun yurtiçi yansımalarının önceki günkü hızda devam etmemesiydi. Ancak dün akşam yeniden yurtiçi tansiyon yükselişe geçti, NATO Genel Sekreteri’nin de temasları bugün de devam edecek, hem yurtiçi hem küresel konjonktür dikkate alındığında 2,25’leri gördükten sonra bu sabah 2,27’lerde olan DolarTL üzerinde kısa vadeli düzeltmeler haricinde risklerin yukarı yönlü kalmaya devam ettiğini düşünüyoruz. Daha kısa vadede ise BIST’te bugün için haftasonu riskinin alınmak istenmeyebileceğini de hatırlatmak isteriz.''
TURKISH YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)