E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalarda ABD verisi etkili olacak---

Piyasalarda ABD verisi etkili olacak

Piyasalarda ABD verisi etkili olacak
02 Aralık 2016 - 08:29 borsagundem.com

Işık FX; 2017 yılı faiz artırım ihtimallerinin güçlenmesinin piyasadaki fiyatlamayı etkileyen faktörlerden olduğunu belirtti

Geride kalan günde yurtiçi piyasalarda Başkanlık sistemine ilişkin bir fiyatlama söz konusuydu. Başbakan Binali'nin anayasa değişikliği teklifini haftaya meclise sunacaklarını ifade etmesiyle başlayan yükseliş hareketi geçtiğimiz günlerin zirvesini de aştı. Görüşmeler tamamlandıktan sonra 60 gün içerisinde tasarının halk oylamasına sunulması bekleniyor. Yurtiçinde durulmayan siyasi gündem TL'nin negatif ayrışmasını sağlıyor. Geride kalan günde gelişmekte olan ülke para birimleri içerisinde en çok değer kaybeden para birimi TL oldu. İkinci sırada ise faiz indirimine gidilen Brezilya Reali, Lirayı izledi.
Viyana'da gerçekleştirilen OPEC toplantısından anlaşma çıkmasıyla petrol fiyatları yeni bir ralliye başlangıç yaptı. Yeni alınan kararda günlük 1.2 milyon varillik bir üretim kısıntının yapılması bekleniyor. Karar 2017 Ocak ayında yürürülüğe girip 6 ay boyunca geçerliliğini koruyacak.

Dolar endeksindeki kuvvetli görünüm yoluna kaldığı yerden devam ediyor. 2017 yılı faiz artırım ihtimallerinin güçlenmesi piyasadaki fiyatlamayı etkileyen faktörlerden. Bu ihtimaller güçlü kalmaya devam ettiği süre boyunca da dolar endeksindeki pozitif görünüm korunabilir. Yeni günde ise ABD cephesinden Kasım ayı istihdam raporunu takip edeceğiz. Beklentiler verinin 175K olarak açıklanması yönünde. Piyasalar açısından 150K üzeri gelebilecek bir veri iyimser karşılanabilir. Ortalama saatlik kazançlardaki artışsa piyasanın dikkat edeceği bir diğer gösterge. Eğer kazançlarda beklentilerin üzerinde bir artış görürsek piyasalar son işlem gününde yeniden dolara dönebilir. Gün içerisinde açıklamalarda bulunacak Fed üyeleri de fiyatlamayı hızlandırabilir. Üyelerin özellikle 2017 yılı projeksiyonları piyasalarca merak edilen konuların başında geliyor.

EURUSD
Geride kalan güne Avrupa'dan açıklanan imalat PMI ile başlangıç yapmıştık. 53.7 ile beklentileri karşılayan veri ile birlikte bölge ekonomisindeki beklentilerin iyimser kalmaya devam ettiğinin farkına vardık. Gün içerisinde ise genel fiyatllama ABD cephesinden açıklanacak önemli veriler ışığında gerçekleşecek. Paritedeki düşüş hareketinin geçtiğimiz haftalara nazaran hafiflediğini görüyoruz. Yeni bir dip oluşumu içerisinde olan hareketlilikte 1.0700 seviyesinin üzerinde kalmadığımız süre boyunca göreceli baskı paritede devam edebilir. 1.0600'nın altında 1.0520 ve 1.0550 seviyeleri ise gün içerisinde takip edilebilecek önemli desteklerimiz olarak gözüküyor.

USDTRY
Başbakan Binali Yıldırım'ın Anayasa değişikliği teklifini haftaya Meclis'e sunacaklarını belirtmesinin ardından kurda yeni rekor kırdık. Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Siyasi ve Jeopolitik riskler azalmadan Türk varlıklarına para girişinin artması zor olacak. Kurda 3.40 bölgesinin önemli destek olduğunu görüyoruz. Biraz aşağıda ise 3.3875 kanalın alt bandı yer alıyor. Yani 3.39-3.40 bölgesinin üzerinde kaldığımız sürece kurda 3.50-3.52 bölgesinin görülebileceğini söyleyebiliriz. Endeks tarafında ise çok kritik bir desteğin altındayız. 2008 krizi sonrası başlayan yükseliş trendinin desteği olan 73 bin 600- 73 bin 800 bölgesinin altında kapanışların devam etmesi satış dalgasını hızlandırabilir. 72 bin 400 seviyesinin altında 70 bin ve 68 bin seviyeleri görülebilir.

GBPUSD
Geride bıraktığımız günde Brexit Bakanı Davis Avrupa tek pazarına erişim için İngiltere'nin ödeme yapabileceğini söyledi. Avrupa Birliği tek pazara erişim için istihdamın serbest dolaşımını zorunlu kılıyor. Ancak bu tarz bir anlaşmanın öne sürülmesi hükümetin sert tutumunun gittikçe yumuşadığını gösteriyor. Dün gün içerisinde 1.27 direncine kadar tırmanan kur sonrasında gevşeyerek 1.26 seviyesinin altına sarktı. Bugün ise İngiltere'den inşaat PMI verisi açıklanıyor ancak kurun yönünü ABD Kasım ayı istihdam raporu belirliyor olacak. Beklentiler tarım dışı istihdama 175 bin kişinin katılması yönünde ancak ekonomi tam istihdama yaklaşırken bu rakamın altında bir artışın da işsizlik oranını aşağıda tutmak için yeterli olacağı önngörülüyor. Kurda teknik olarak ise yukarı yönlü harekette 1.2600 -1.2700 bandında fiyatlanmalar görebiliriz. 1.27 seviyesinin aşılması ise alıcılı seyri hızlandıracaktır. Geri çekilmelerde ise 1.2550 -1.2500-1.2450 seviyeleri düşüşe destek olabilir.

BRENT PETROL
OPEC içi anlaşmanın sağlanması ile petrol piyasalarındaki pozitif hava devam ediyor. 54 doların üzerine tırmanan Brent petrol 2016 yılının en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Artık gözler OPEC dışı üreticilere çevrildi. Katar Enerji Bakanı Çarşamba günkü toplantıdan sonra 9 Aralık'ta OPEC-OPEC dışı üreticiler toplantısının düzenleneceğini söylemişti. Rusya Enerji Bakanı Novak ise görüşmelerin yapılacağını fakat tarihin henüz kesinleşmediğini belirtti. Rus Bakan Meksika, Azerbaycan gibi OPEC dışı üreticilerin de dahil olması ile geniş kapsamlı bir petrol anlaşması yapılacağını, bu sebeple temasların devam ettiğini açıkladı. Önümüzdeki günlerde hem tarihin hem de üretim miktarının belirlenmesi fiyatlamalara dahil olabilir. Teknik olarak ise 53.50-53.00 bölgesinin Brent petrol için alım bölgesi olduğunu, bu aralık aşağı yönlü geçilmediği sürece 55.00-56.00-56.50 denemeleri görebileceğimizi söyleyebiliriz. Geri çekilmelerde ise belirtilen bölge aşağı yönlü geçilirse 52.50-52.00-51.60 seviyeleri destek görevi görecektir.

ALTIN
Değerli metalde üçüncü gününde de satış baskısı devam ediyor. Trump'ın başkan seçilmesiyle güçlenen doların etkileri altın fiyatları üzerinde hissedilmeye devam ediyor. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de yön yukarıda. Son zamanlarda ABD'den iyi gelen veriler altın fiyatlarını baskılarken bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi, değerli metalde satışların hız kazanmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda düşüş trendi içerisindeki hareketine devam eden değerli metalde, bir sonraki durak 1158 dolar desteği olabilir. Bu seviyenin aşılması durumunda 1143 dolar yeni hedef fiyat olarak karşımıza çıkıyor. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1200 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanmadığı sürece yükselişler sınırlı kalacaktır. Bu seviyeye ulaşılmadan önce aşılması gereken dirençler 1180 ve 1189 seviyeleri olarak öne çıkıyor.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)