E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar yükselmek için yıl sonunu bekliyor---

Piyasalar yükselmek için yıl sonunu bekliyor

Piyasalar yükselmek için yıl sonunu bekliyor
23 Haziran 2022 - 12:42 borsagundem.com

Piyasalardaki düşüş bir yükseliş beklentisini de beraberinde getiriyor. Asıl soru ise bunun ne zaman gerçekleşeceği?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon, FED’in rekor faiz artırma hamleleri, Ukrayna Savaşı ve pandemi sonrası toparlanma süreci gibi etkenler piyasaları allak bullak etmişken iyimser öngörülerde bulunmak zorlaşıyor. Marketwatch’tan Mark Hulbert ise bunun bir istisnası. Hulbert, piyasaların yıl sonuna doğru yükseleceğini tahmin ediyor ve bu öngörüsünde bir süredir ısrarcı.

Piyasalar yüzde 66 ihtimalle yükselecek

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yıl sonuna doğru piyasaların yüzde 66 ihtimalle bugünden daha yüksek seyredeceğini düşünen Hulbert, yine de bu ihtimalin yatırımcıları çok da heyecanlandırmaması gerektiğinin altını çiziyor. Geçmiş verileri tahmininde kaynak olarak kullanan Hulbert, her yıl ortasında piyasaların benzer bir durum yaşadığını belirtiyor. Hulbert, yılın ilk yarısında piyasaların ne kadar yükseldiğine ya da düştüğüne veya yatırımcıların piyasanın ana trendini anlayabilmek için başvurduğu sayısız göstergenin durumunun ne olduğuna bakmaya hiç gerek olmadığını çünkü bu oranın herhangi bir değişkene bağlı kalmadan hiç değişmediğini belirtiyor.

Şu an için piyasaların hangi yöne gideceğine dair hiçbir modelin mevcut olmadığını söyleyen Hulbert, yazısında böyle durumlarda yönü nasıl tespit etmek gerektiğine yönelik bir ipucu verdiğinin altını çiziyor. Bazılarının kötü geçen bir ilk yarının, yılın ikinci yarısını da kötü geçmeye mahkum ettiğini iddia ettiğini belirten Hulbert, karşıt yatırım stratejisini kullananların ise bunun tersini öne süreceklerini ancak bu iki pozisyon alma şeklinin de hiçbir veriye dayanmadığının anlaşılması gerektiğinin söylüyor.

Geçmiş verileri tahmininde kaynak olarak kullanan Hulbert, her yıl ortasında piyasaların benzer bir durum yaşadığını belirtiyor.

Borsalar geçmiş verileri yansıtır

Bu çatışmanın nedeninin piyasaların ileriye dönük yapısı olduğunu belirten Hulbert, borsaların herhangi bir zamandaki seviyesinin o ana kadar herkes tarafından sahip olunan bilgileri yansıtan bir mekanizmayla çalıştığına dikkat çekiyor. Dolayısıyla, bugün yaşandığı gibi, yılın ilk yarısında hisse senetleri piyasasının yüzde 23 oranında düşmesi ya da son aylarda olduğu gibi enflasyon oranlarının tüm dünyada yüksek seyretmesi gibi gelişmeler, piyasalara çoktan yansımış verilerdir. Hulbert’e göre aynı durum faiz oranları, piyasa değerlemeleri ve içinde bulunulan Başkanlık Seçim Yılı döngüleri için de geçerlidir.

“Bu bakış açısı, bu faktörlerin piyasadan bağımsız ve etkisiz oldukları anlamına gelmez” diyen Hulbert, bunun sadece bu gelişmelerin her birinin piyasaları etkileme ihtimalleri ölçüsünde, yılın yarısına ulaşmadan piyasaların yükselmesine ya da düşmesine çoktan etki etmiş oldukları anlamına geldiğini belirtiyor.

Zihin jimnastiği

Bir zihin jimnastiği yapmayı öneren Hulbert, kötü geçen bir ilk yarının kötü geçecek bir ikinci yarı olasılığını artırdığını hayal etmeyi öneriyor. Durumun böyle olması durumunda yatırımcıların yılın ortası olan 30 Haziran’ı beklemek yerine hemen pozisyonlarında küçülmeye gitmeleri gerektiğini söyleyen Hulbert, bu satışların piyasalarda düşüşe neden olacağını ve bunun da yine yılın ikinci yarısındaki yükselme ihtimalini artıracağını aktarıyor. Hulbert, bu denge mekanizmasının ise yılın ikinci yarısındaki kazanç ihtimallerinin tersi bir durumda yaşanacak olandan daha kötü olmayacağı noktaya kadar devam edeceğini öne sürüyor.

Tam tersi kutupta ancak aynı mantıkla çalışan bir diğer dinamiğin ise kötü geçen bir ilk yarının yılın ikinci yarısında elde edilmesi planlanan ortalama kazancı artırması durumunda devreye gireceğini belirten Hulbert, böyle bir durumda yatırımcıların pozisyonlarını hemen artıracağını ve alımlarıyla borsanın seviyesini yükselteceklerini söylüyor. Bu sürecin ise yılın ikinci yarısında piyasanın, tam tersi bir senaryoda kazançların artık artmayacağı anlamına geldiği seviyeye gelene kadar devam edeceğini aktarıyor.

Gelecek öngörüsü için şart

Piyasaların ana teorisinin zaten bu olduğunu, aktardığı bilgilerle piyasaların genel mantığını anlatmayı amaçladığını söyleyen Hulbert, her tür değişkenin çoktan devreye girdiğini ve piyasaların bugünkü seviyesinde oynaması gereken rolü başarıyla yerine getirmiş olduğunu artık bildiğinizi, dolayısıyla artık bundan sonra tüm enerjinizi şirketlerin gelecekteki karlılığını tahmin etmeye ayırabileceğinizi müjdeliyor. Hulbert, sürekli dikiz aynasına bakıp geçmişi yeniden ve yeniden ele almanın yeterince baş ağrısı yarattığını söyleyerek geleceğe yönelik anlamlı tahminlerin ise maalesef ancak böyle yapılabildiğini belirtiyor.

Piyasalar yüzde 40 yükselecek

 

Piyasalar Powell sonrası kayıplarını telafi etme çabasında

 

Borsalar düştükçe boğa piyasası fırsatları artıyor

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)