E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar verilerle hareketlenecek---

Piyasalar verilerle hareketlenecek

Piyasalar verilerle hareketlenecek
13 Ocak 2020 - 09:27 borsagundem.com

Akbank tarafından hazırlanan günlük bültene göre yurt içinde bugün Kasım ayı cari denge verileri açıklanacak, cuma günü ABD işgücü verileri, beklentilerin hafif altında açıklandı

Yurt içinde dolar/TL haftaya 5,87 düzeylerinden başlıyor.

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kudlow, ABD ile Çin arasındaki birinci aşama anlaşmanın 15 Ocak'ta imzalanması konusunda herşeyin yolunda olduğunu söyledi. ABD Hazine Bakanı Mnuchin ise, anlaşmaya göre, Çin'in yıllık 40 ilâ 50 milyar dolar tutarında, iki yıl içinde de 200 milyar dolar tutarında ABD malı alacağını, bunun anlaşma metninin çevrilmesi aşamasında değişmediğini belirtti. ABD'de Cuma günü açıklanan Aralık ayı işgücü verilerinde, işsizlik oranı %3,5 ile tarihi düşük düzeylerindeki seyrini sürdürürken, tarım dışı istihdam artışı 145 bin ile beklentilerin bir miktar altında kaldı. Yine de bu seviyede bir istihdam artışı, ülkenin nüfus büyümesini karşılayabilecek nitelikte ve Fed'in büyüme öngörüleri ile uyumlu olarak değerlendirilebilir.

Küresel piyasalarda ise Cuma günü ABD temel hisse senedi endeksleri, ülkede beklentilerin altında açıklanan işgücü piyasası verilerinin de ardından, kar realizasyonuyla %0,2 ilâ %0,5 aralığında düşüş gösterdi. Bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının çoğunda ise, alıcılı bir seyir gözleniyor. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirisi %1,82 düzeylerinde iken, Dolar endeksi ise, 97,3'e hafif geriledi.

Küresel yatırımcılar hafta boyunca, yarın Çin Aralık ayı dış ticaret ve ABD enflasyonu, Çarşamba Euro Bölgesi Kasım ayı sanayi üretimi, Perşembe ABD Aralık ayı perakende satışları, Cuma günü Çin 4. çeyrek milli gelir büyümesi ile Euro Bölgesi Aralık ayı enflasyon verilerini takip edecek.

Yurt içi piyasalarda ise Cuma günü açıklanan verilerde işsizlik oranı, iyileşen iç talep koşullarıyla, gerileme eğilimini sürdürüyor. İşsizlik oranı, Ekim ayında mevsimsellikten arındırılmış bazda
%13,9'dan %13,6'ya geriledi. TCMB beklenti anketinde ise enflasyon beklentilerinde düşüş eğilimi devam ediyor. 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi %10,07'den %9,54'e 24 ay sonrası enflasyon beklentisi de %8,94'ten %8,51'e geriledi. Bu haftanın en önemli gündem maddesi ise, Çarşamba günü TCMB'nin açıklayacağı faiz kararı olacak.

Ayrıca bugün Kasım ayı cari denge, yarın da Kasım ayı sanayi üretimi verileri takip edilecek. Yurt içi piyasalarda $/TL haftaya 5,87 düzeylerinde başlıyor. Tahvil piyasasında, gösterge faiz haftalık bazda 56 baz puan azalarak haftayı %11,21'den, 10 yıl vadeli tahvil getirileri de 89 baz puan azalışla %11,47'den tamamladı. Hazine yarın 15 ay vadeli kuponsuz devlet tahvili ve 7 yıl vadeli değişken faizli devlet tahvili ihaleleri gerçekleştirecek.

Dolar, beklentilerin altında kalan ABD tarımdışı istihdam verisi sonrası hafif zayıfladı. Cuma günü 1,1085'lere kadar gerileyen ¬/$, bu sabah 1,1130'larda. BoE üyelerinden Vlieghe eğer büyümeye yönelik verilerde hızlı bir iyileşme olmazsa bu ay faiz indirimi için oy kullanacağını belirtirken, GBP/USD, 1,3030'larda. Risk iştahının toparlanmasıyla yükselen USD/JPY, bu sabah 109,6'larda yatay.

Gelişmekte olan ülke para birimleri haftaya olumlu bir başlangıç yapıyor. Dolar/Çin yuanı paritesi 6,90 ile Ağustos başından bu yana en düşük seviyede.

AKBANK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)