E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar verilere odaklandı---

Piyasalar verilere odaklandı

Piyasalar verilere odaklandı
10 Eylül 2018 - 09:23 borsagundem.com

Türkiye'nin ikinci çeyrek büyüme verisi piyasalara yön verebilir

BIST 100… TL varlıklardaki toparlanma endekse olumlu yansıdı… Gelişen ülke piyasalarında toparlanma ABD istihdam verisinin ardından devam ederken TL de dolara karşı pozitif ayrışanlar arasında yer almaya devam ediyor. Bu hafta içerisinde 584 seviyelerini test eden CDS’lerin, 530 seviyelerine gerilemesi TL’deki toparlanmayı büyük ölçüde destekliyor. Yüksek enflasyon ortamında TCMB’nin faiz artıracağına yönelik beklentiler genel anlamda yurtiçi piyasalarda pozitif seyre neden olmakta. TL’nin değer kazanması başta bankalar olmak üzere kurdaki volatiliteden olumsuz etkilenen hisselere alım getirdi, uzun süredir endeksten pozitif ayrışan sanayi sektörü %0.3 düştü, ve bankacılık sektörü %1.4 yükselişle endeksten pozitif ayrıştı. BIST 100 ise günü %0.55 yükselişle 93.274 seviyesinden tamamladı.

USDTRY… Dolar genel anlamda güçlenirken TL’ye karşı değer kaybetti… Cuma günü ABD’de açıklanan işsizlik oranının Ağustos ayında %3.9 olması, Tarım Dışı İstihdam’ın beklentilerin üzerinde 201 bin kişi ve ortalama saatlik kazançların da yine beklentilerin üzerinde aylık %0.4 artış şeklinde gerçekleşmesi ve Trump'ın bir sonraki ticaret savaşı hedefinin Japonya olabileceği şeklindeki haber akışları dolar endeksini güçlendirirken, söz konusu durum TL’yi etkilemedi. Parite dün gün içerisinde 6.40 seviyelerine kadar geriledi, TL’deki yükseliş büyük ölçüde Perşembe günü gerçekleştirilecek olan toplantıda TCMB’nin faiz artırım beklentilerinin artması ve bugün açıklanacak olan 2.Çeyrek büyüme oranına ilişkin olumlu beklentiler eşliğinde gerçekleşmekte.

EURTRY… Eurodaki zayıflama eşliğinde düşüş eğilimli… Euro Bölgesi GSYH’nin 2.Çeyrekte %2.1 artış şeklinde gerçekleşerek piyasa beklentisinin altında kalması ve İtalya’nın borç stoğuna ilişkin tartışmaların devam etmesiyle Euro genel olarak zayıf seyir izledi. TL varlıkların ise genel anlamda Cuma günü düşüş eğilimli olması nedeniyle paritedeki düşüş USDTRY’ye kıyasla daha güçlü oldu.

EURUSD… Düşüş eğilimli seyri izledi… Euro Bölgesinde İtalya’ya ilişkin devam eden bütçe tartışmaları ve ülkedeki yükselen borçlara dikkat çekerek bu açığı kapatabilecek bir bütçe tasarlanmasının gerekliliğine ilişkin açıklamalar ve GSYH verisinin beklentilerin altında kalması euroyu zayıflattı. Diğer yandan ABD istihdam ve saatlik kazançlar verilerinin dolar varlıklara olumlu yansıması paritedeki düşüşü destekledi.

XAUUSD… Dolar endeksindeki negatif seyir eşliğinde yükseldi… Altında dolar endeksindeki hafif negatif seyir nedeniyle yükseliş gerçekleşti. Ons altın dün 1207$ seviyesini yeniden test etti.

GLDGR… Ons altının gün içinde yükselmesiyle pozitif… Gün içerisinde ons altının 1200$ seviyelerinin üzerini görmesiyle ve USDTRY paritesindeki yatay seyir eşliğinde gram altın 256 TL seviyesini test etti.

BRENT… Global risk iştahındaki belirsizlikler eşliğinde karışık seyir izledi… Piyasalarda ticaret savaşlarına rağmen küresel Petrol talebinde bu yıl artış beklentileri bulunmakta. Brent petrol fiyatlarının yönü açısından İran nükleer anlaşmasına ve önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalara ilişkin haber akışları önemli olacak.

S&P 500… ABD – Çin ticaret savaşı gerginliklerinin artması eşliğinde geriledi… Trump’ın Çin mallarına yönelik ek gümrük tarifesi uygulama olasıklıklarının güçlenmesi, ve söz konusu vergilerin Apple ürünlerini de kapsayabileceği haberleri ABD borsalarında gerilemeye neden oldu.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)