E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar TCMB ve Fed izledi.---

Piyasalar TCMB ve Fed izledi.

Piyasalar TCMB ve Fed izledi.
20 Şubat 2020 - 09:12 borsagundem.com

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST-100 endeksinin güne yatay başlangıç yapması bekleniyor.

Güne hafif pozitif seyirle başlamasına rağmen gün içinde oldukça zayıf seyreden BIST-100 endeksi günü %0.3 kayıpla 119,196 seviyesinden kapattı. İşlem hacmi 11.5 milyar TL olarak gerçekleşti, endekse dahil 26 hisse değer kazandı, 73 hisse değer kaybetti.

Küresel hisse piyasalarında ABD önderliğinde iyimserlik hakimdi.

Özellikle Apple ve Tesla hisselerindeki yükseliş ile beraber endekslerde rekor seviyeler yenilendi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun yaptığı açıklamaya göre vaka sayısı 1,749 kişi arttı ve bu rakam son
1 ayın en düşük artış sayısı olarak kayda geçti. Halen faaliyete geçen şirketlere yönelik gelişmeler takip edilirken, salgının kontrol altına alındığına yönelik beklentiler güçlenmişe benziyor.

Ekonomik veri ajandasında ise ABD'de açıklanan ÜFE rakamları takip edildi. ABD'de üretici fiyat endeksi (ÜFE) Ocak ayında beklentilerin üzerinde yükseldi. ÜFE Ocak ayında %0.5 artarak Ekim 2018'den beri görülen en yüksek seviyeye geldi. Ayrıca FED toplantı tutanaklarında mevcut para politikası duruşunun bir süre daha uygun kalmaya devam edeceği vurgulandı.

İçeride ise ana gündem maddesi TCMB faiz kararı idi. TCMB Şubat ayı toplantısında politika faizini 50 baz puan düşürerek %10.75'e çekti. Banka açıklamasında Çin kaynaklı virüs salgınının sermaye akımları, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturabileceği etkilerin yakından takip edildiğini ifade etti.

TCMB ayrıca yatırımlardaki toparlanma sinyallerini, kredi büyümesini ve küresel ekonomik belirsizliği yakından takip ettiğini yineledi. Ayrıca bir önceki metinde yer alan enflasyon görünümündeki iyileşme ifadesini metinden çıkardı. Bu karar ile beraber TL benzerlerinden hafif de olsa negatif ayrıştı. Ancak mevcut durumda Libya ve İdlib konularının da gündem de kalmaya devam ettiğini belirtelim.

Bugün içeride tüketici güven endeksi, Avrupa'da ECB toplantı tutanakları, ABD'de ise işsizlik başvuruları ile Philly FED imalat endeksi takip edilecek.

BIST-100 endeksinin güne yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz. 118,500 civarında kapanış kritik destek ve zarar-kes seviyesidir. 119.500-120.500 ise direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)