E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar TCMB toplantısına kilitlendi---

Piyasalar TCMB toplantısına kilitlendi

Piyasalar TCMB toplantısına kilitlendi
20 Ağustos 2020 - 09:15 borsagundem.com

A1 Capital tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış bekleniyor.

BİST-100 Endeksi günü % 2.95 yükselişle 1.120 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 22,4 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi % 2,20 ve holding endeksi % 2,87 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri değer kazanırken, en çok artış gösteren % 6,30 ile elektrik olduğu görüldü.

Bugün, Yurtiçi piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Ağustos ayı toplantısı takip edilecek. Bankanın gerçekleştireceği Ağustos ayı toplantısında politika faiz oranında piyasa beklentisi değişikliğe gidilmeyeceği yönünde şekilleniyor. Toplantı ardından yayımlanacak basın duyurusu ile birlikte TL varlık fiyatlamalarında oynaklık artış gösterebilir.

Avrupa borsalarının bir çoğu global piyasalarda artan risk iştahının olumlu etkisi ile birlikte günü yükseliş ile tamamladı. Fransa'da CAC 40 endeksi % 0,79, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi % 1,06, Almanya'da DAX 30 endeksi % 0,74 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi % 0,58 ile günü yükseliş ile tamamladı.

Bugün, açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantı tutanakları ve Belarus’ta yaşanan siyasi gerilime dair gelişmeler yakından takip edilecek.

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 28-29 Temmuz tarihli toplantısına ait tutanaklar açıklandı. Tutanaklarda, Politika faizinin yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutulmasına oy birliği ile karar verilirken, komitenin uzun vadeli hedeflere ilişkin açıklaması ve para politikası stratejisine yönelik olası değişikliklerin tartışıldığı görülüyor. Tutanaklarda, salgının ekonomik etkilerine ilişkin belirsizliklerin artmaya devam devam ettiği ve bu bağlamda ekonomik gidişatın nasıl bir ilerleme kaydedeceğine dair tahminlerin normalden daha zor hale getirdiği ifade edildi. Tutanaklarda, ekonomik gidişatın salgının seyrine bağlı olacağı vurgulanıyor.

ABD borsaları günü düşüş ile tamamladı. Ana endeksler tarafında Dow Jones endeksi % 0,31, S&P 500 endeksi % 0,39 ve Nasdaq endeksi %0,57 değer kaybetti.

Yeni işlem gününde, ABD-Çin ve Hong Kong arasında yaşanan siyasi gerilimin endişelerin artmasına neden olurken, azalan risk iştahı ile birlikte Asya seansında ana endeksler ve endeks vadeli işlem sözleşmeleri arasında baskının bir miktar arttığı görülüyor.

Manşette Öne Çıkanlar
• TCMB tarafından yayımlanan Konut Fiyat Endeksi 2020 Haziran ayında, Bir önceki aya göre % 2,6 artış gösterdi. Konut Fiyat Endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak % 25,7 ve reel olarak ise % 11,6 oranında artış kaydedildi.
• TCMB tarafından yayımlanan Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu Gelişmelerini incelediğimizde, 2019 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 17,9 milyar dolar azalarak 161,6 milyar dolara, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 509 milyon dolar azalarak 8,5 milyar dolara düzeyinde gerçekleşti
• Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Mal Ticareti Barometresi'nin Kovid-19 salgını nedeniyle en düşük seviyeye gerilediğini, dünya mal ticaretinin bu yılın ikinci çeyreğinde tarihi bir azalış gösterdiği açıklandı.
• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başkent Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası'nın Açılış Töreni'nde yaptığı değerlendirmede, Yenilenebilir enerji olayı gerçekten bizler için çok ama çok önemli olduğunu, artık sadece üretmek, iç ve dış piyasaya satmak yetmiyor. Üretim ile birlikte şirketlerimiz inovasyona, araştırma-geliştirmeye önem vermesi gerekiyor. Güneş panelleri ve bileşenlerine harcadığımız milyonlarca dolarlık ithalatın önüne geçileceğini ifade etti. Son zamanlarda sayı biraz artsa da salgın halen kontrolümüz altında olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma günü verecekleri müjde ile Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağını belirtti. (Kaynak: NTV)
• Türkiye Karadeniz’de Enerji Kaynağı Keşfetti. (Kaynak: BN/Bloomberght)
• Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştüğü, görüşmede Doğu Akdeniz konusu ele alındığı ifade edildi.
• AB Konseyi: (Doğu Akdeniz) Büyüyen gerilim konusunda endişelerimiz artıyor ve acil olarak gerilimin düşürülmesi gerektiği belirtildi.
Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)