E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar sadece Fed'e odaklandı!---

Piyasalar sadece Fed'e odaklandı!

Piyasalar sadece Fed'e odaklandı!
31 Temmuz 2013 - 09:22 borsagundem.com

Küresel piyasalar Fed toplantısından çıkacak kararları bekliyor. İşte bugün açıklanacak veriler...

Küresel piyasaların 17 Temmuz'da ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin Senato'da yaptığı sunumdan beri odaklandığı Fed toplantısından çıkacak kararlar bugün açıklanacak.
Fed'in parasal genişlemeden çıkış takvimine yönelik net sinyaller vermesi beklenen ve dün başlayan toplantısının kararları bugün saat 21.00'de açıklanacak. Fed'in aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alım programıyla ilgili çıkış stratejisine yönelik resmi bir açıklama gelme olasılığı yaklaşık 1,5 aydır piyasalarda fiyatlanmaya çalışılıyor. Bernanke'nin 19 Haziran tarihinde yaptığı açıklamada parasal genişlemenin bu yıl içinde sınırlandırılabileceği ve 2014 yılı ortalarında sonlandırılabileceği açıklamasının ardından ABD 10 yıllık tahvil faizlerine paralel olarak küresel faizlerde yükseliş trendi başlamıştı.
Yine Bernanke 17 Temmuz'da Senato'da yaptığı sunumda ise parasal genişlemeden çıkış stratejisinin tamamen makroekonomik verilere bağlı olduğu, gelecek verilere göre azaltılacağı gibi artırılabileceği ihtimalinin dahi bulunduğunu ifade etmesi ile piyasalarda yatay bir seyir hakim oldu. Bir çok ekonomist Fed'in bu yıl içinde parasal genişlemede sınırlamaya gidecekse bu toplantıda bunu resmileştirmesi gerektiğini belirtirken, bu konudaki belirsizliklerin devam etmesi durumunda piyasalarda dalgalı bir seyir görülebileceğini kaydediyor.
Dün ABD'de bugünkü Fed kararları ve 2. çeyrek büyüme verileri öncesinde Dow Jones endeksi günü hemen hemen önceki kapanış seviyesinden tamamlarken, Nasdaq endeksi beklentileri aşan şirket karlarının etkisiyle yüzde 0,48 oranında değer kazandı.
Yurt içi piyasalarda ise bugünkü Fed kararlarına odaklanan piyasaların moralini düzelten haber ve açıklamalar ile BIST 100 endeksi 74.400 puanın üzerine yükseldi. Güne Citigroup'un bazı büyük banka hisselerinde "AL" tavsiyesinde bulunması ile güne pozitif başlayan Borsa İstanbul'da Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın enflasyon raporu sunumunun ardından yaptığı açıklamalar piyasalarda güveni artırdı.
Analistler, bugün yurt içinde haziran ayı dış ticaret verileri ile ABD'de açıklanacak ADP istihdam ve 2. çeyrek büyüme verilerine odaklanacak piyasaların akşam açıklanacak Fed kararları öncesinde daha yatay bir bant içinde pozitif görünümün korunabileceğini tahmin ediyor. Endeksin 75.500 seviyesinin güçlü direnç konumuna geldiğini hatırlatan analistler, destek olarak ise 72.000 seviyesine dikkati çekiyor.
AA Finans Dış Ticaret Beklenti Anketine göre ekonomistlerin haziran ayında dış ticaret açığı beklentilerinin ortalaması 10,4 milyar dolar oldu. Öte yandan, ankete katılan ekonomistlerin beklentilerinin ortalamasına göre, haziran ayında ihracatın 12,4 milyar dolar ve ithalatın ise 22,8 milyar dolar olacağı tahmin edildi.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, haziran ayı dış ticaret dengesi
10.55 Almanya, temmuz ayı işsizlik oranı
12.00 Avro Bölgesi, temmuz ayı 1. Tahmin TÜFE
12.00 Avro Bölgesi, haziran ayı işsizlik oranı
15.15 ABD, temmuz ayı ADP özel sektör istihdamı
15.30 ABD, 2. Çeyrek GSYH
17.00 Türkiye, Hazine ağustos ayı iç borçlanma stratejisi
21.00 ABD, Fed faiz kararı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)