E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar risk almaktan çekiniyor---

Piyasalar risk almaktan çekiniyor

Piyasalar risk almaktan çekiniyor
20 Ağustos 2021 - 07:58 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, BİST 100 endeksi ve VIOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 19.320 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 216 kişi olarak açıklandı.

Sağlık Bakanı Koca: Okullar ve üniversiteler için gereken PCR testleri Devlet Hastanelerinde ücretsiz yapılabilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Konser, tiyatro ve sinema gibi insanların toplu olarak bulunduğu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız .

Erdoğan: Okullarda 6 Eylül'de yüz yüze eğitim başlamasıyla, henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz .

Erdoğan: Aşı olmayan üniversite öğrencilerimizin ve çalışanlarımızdan da düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz. Uçak ve şehirlerarası yolculuk, konser, sinema gibi toplu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız .

BDDK, dijital bankacılıkta standartları belirleyen "Dijital Bankaların Faaliyet Esasları İle Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik Taslağı’nı resmi internet sitesinde yayım ladı.

İngiltere Sağlık Bakanı, takviye 3. doz Covid aşı programının uygulanacağını ve muhtemelen gelecek ay başlayacağını açıkladı.

Ne Olacak?

Yurtiçinde Merkezi Hükümet Borç Stok’u açıklanacakken, İngiltere’de Perakende Satışlar, Almanya’da ise ÜFE verileri ön planda olacak.

NATO, bugün Afganistan için toplanacak.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Afganistan konusunu bugün Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşecek

Jackson Hole Toplantısı 26 - 28 Ağustos’ta gerçekleşecek.

Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Çarşamba akşamı FOMC toplantı tutanakları yayımlandı. Fed yetkililerinin hepsi enflasyonun geçici olduğu görüşünde hemfikir olurken, varlık alımlarının azaltılması konusunda görüş ayrılıklarının olması risk iştahını zayıflattı.

BİST100 endeksi de dün küresel piyasalara paralel negatif seyretti. Delta varyantı endişelerinin yanı sıra dün yayımlanan FOMC Tutanaklarına göre Fed üyeleri faiz konusunda hemfikir olsa da varlık alım programları konusunda anlaşamamaları piyasaları baskıladı. BİST100 endeksi 1.433 seviyesine kadar geri çekildi. BİST100 endeksindeki satışların kısa vadeli olduğunu ve Dolar / TL'deki yükselişe paralel panik satışı olduğunu düşünüyoruz. Küresel risk iştahının düşük olmasına rağmen BİST100 endeksinin 60 g HO'nun geçtiği 1.415 seviyesinin üstünde kaldığı sürece kısa vadeli hedefimiz olan 1.500'ü yakından takip edeceğiz.

Dolar / TL tarafında ise yükseliş hakimdi. Haziran ayında Fed Başkanlarının ‘şahin ile güvercin’ tutum arasında gidip gelmesi ile rekor kırıp, Temmuz ayında düşüşe geçen veAğustos ayında ise Erdoğan’ın faiz açıklamaları ile yükselen Dolar / TL, geçtiğimiz hafta TCMB’nin politika faizinde değişikliğe gitmeyerek %19,00’da sabit tutması, Türkiye’nin Güney Kore Merkez Bankasıyla Swap Anlaşması imzalaması ile kurda tekrar geri çekilme yaşamıştı. Bu haftaya ise sakin başlayan kur FOMC tutanakları ile tekrar yükselişe geçti. FOMC Tutanaklarına göre Fed üyeleri faiz konusunda hemfikir olsa da, varlık alım programları konusunda anlaşamamaları gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini baskılıyor. Y ayımlanan tutanaklarda varlık alımlarının azaltılmasına bu yıl içinde başlanabileceği olasılığının artması sonrası Dolar / TL 8,55 seviyesini gördü.

TCMB tarafından haftalık olarak yayımlanan verilere göre yabancı yatırımcılar geçen hafta net 77,9 milyon dolar hisse alırken, 45,2 milyon dolar tahvil sattı. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 12 milyon Dolar artarak 232,2 milyar dolara yükseldi. ABD'de haftalık işsizlik başvuruları açıklandı. Başvurular, önceki haftaya göre 29.000 düşüşle 348.000 oldu. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları dört hafta üst üste düşüş kaydederek salgın döneminin en düşük seviyesine indi.
 
VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ağustos kontratı, Perşembe günü 1.551 - 1.569 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.554 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 17.695 azalarak 500.386 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1567 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.576’nın üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.600 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.541 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.567 ve 1,576 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.550 ve 1.541 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

İş Bankası'ndan KAP'a vergi incelemesi açıklaması

ABD borsaları günü karışık seyirle tamamladı

50'den fazla foreks sitesi hakkında hukuki işlem başlatıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI20 Ağustos 2021 11:21

    bende risk almaktan korkuyorum.% 40-50 lik bir düzeltme olur ise borsaya girerim yoksa asla girmem.