E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalar rahat nefes alabilir---

Piyasalar rahat nefes alabilir

Piyasalar rahat nefes alabilir
18 Şubat 2019 - 09:03 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan piyasa analizi...

''TCMB/Çetinkaya son bilgilendirmesinde finansal istikrara katkı sağlayacak likidite adımları atılabilir demişti ve o adımlardan biri hafta sonu gerçekleşti. Merkez Bankası tarafından Resmi Gazetede yayınlanan tebliğe göre banka zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti.

Mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) " Vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar ve 3 aya kadar vadeli mevduat için zorunlu karşılık oranı %8'den % 7'ye indi. " 6 aya kadar (6 ay dahil) vadelilerde % 5'ten %4'e indirildi. " 1 yıla kadar vadeli mevduatta % 3'ten % 2'ye çekildi. " 1 yıl ve daha uzun vadelilerde % 1,5'ten % 1'e indirildi. Zorunlu Karşılık tanımını biraz açarsak

Bankaların topladıkları mevduat karşılığında merkez bankası nezdinde bulundurmak zorunda olduğu karşılık demektir. Topladıkları her mevduattan bir karşılık ayırarak bunu merkezde bloke etmeleri demektir kısacası. Bu oranın düşürülmesi demek ise topladıkları her mevduattan daha az bir kısmı merkez de bloke edecekler demektir ki bu da bankaları daha likit yaparken kredi verme ve fonlama maliyetlerinin de azalması anlamına da gelir. Benzer adımı Türk Lirasında değer kaybının önüne geçmek için 13 Ağustos 2018 de atmış ve bankaların hem mevduat hem de döviz mevduatı işlemlerinde yaşanan kur şokuna ve TL değer kaybını önlemek adına TL mevduat ve Döviz mevduatı işlemlerinde karşılıkları indirmişti. Bankacılık sektörü ve piyasaların daha likit olması adına yeni haftada bu adımın piyasalar üzerinde olumlu etkilerini göreceğiz. Yalnız bu adımın bu kez TL mevduat işlemlerine yönelik olduğunu da notlarımıza ekleyelim. Not ve Görünümde Bir değişikliğe gitmeyen S&P Türkiye Değerlendirmesine baktığımızda ise " Mali politika tarafında hareket alanı var . Düşük net kamu borcunu işaret eden kredi derecelendirme kuruluşu, mali tarafta hareket alanı bulunduğunu belirtiyor.

" Türkiye'nin notu yükseltilebilir. Ekonomiye olan güveni artıracak, cari açığı azaltıp enflasyonu kontrol altına alacak şeffaf bir ekonomi programının uygulanması durumunda Türkiye'nin notunun yükseltilebileceğinin altı çizildi.

BİST100

Endekste geçtiğimiz hafta boyunca 101.600/103.000 bandında yaşanan sıkışma küresel piyasalar da Brexit ve ABD/Çin Müzakerelerindeki haber akışıyla karışık seyirlere neden olurken teknik seviyelerin test edilmesine de neden oldu. 100.500 altına gerilemeyen endekste 5,32 seviyesine kadar yükselen ancak bu seviyede tutunamayan dolara rağmen 102.500 üzerindeki kapanış hali hazırda yükseliş isteğini devam ettirdiği şeklinde yorumlasakta küresel haber akışının bozulma ihtimaline karşı temkinli olmalıyız. Yeni haftanın ilk işlem gününde ABD Borsaları tüm gün tatilde. Gerek TCMB TL Mevduatlarda ZK İndirmesi gerekse S&P açıklamalarında önceki açıklamalarına göre daha yumuşak bir dil ve not artırımına dair ifadelerin yer almasının da endeks seyrinde pozitif ivme sağlayabileceğine de dikkat çekerek 103.500 ve ardından 105.500 hedeflerimizi koruduğumuza da dikkat çekelim.

Manşette Neler Var

" Asya hisse senetleri "ticaret iyimserliğiyle" yükseldi.

" Cumhurbaşkanı Erdoğan, Burdur Cumhuriyet Meydanı ve Isparta Hükümet Meydanı'nda düzenlenecek mitinglerde halka hitap edecek.(Burdur/13.00/Isparta/15.00)

" Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019 yılı Şubat-Mart ayları 3 milyar 24 milyon 159 bin lira tarımsal destek vereceğiz"

" Dünyanın en büyük erken aşama sermaye ve yatırım piyasaları topluluğu Dünya Melek Yatırım Forumu (WBAF), milyarlarca dolar fonu yöneten melek yatırımcıları bugün İstanbul'da bir araya getirecek.

" Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı ile telefonda görüştü.

" Rusya devletinin sahip olduğu Gazprombank, Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA'ya ait hesapları dondurma kararı aldı.

" Türkiye, 2018 sonu itibarıyla uluslararası kredi derecelendirme S&P, Fitch Ratings ve Moody's'den aldığı notların ortalamasıyla 148 ülke arasında 82'nci sırada yer buldu.

TEKNİK YORUM VE SEVİYELER

BİST100 Endeksi haftanın son işlem gününe %0,06 oranında düşüşle 102.070 seviyesinden başlamasına karşılık, gün ortasına doğru bankacılık sektörü kaynaklı satışlarla 101.650 seviyesine kadar gerilerken, kapanışa doğru genele yayılan alımlarla günü %0,57 yükselişle 102.715 seviyesinden kapatmayı başardı. Yurtdışı piyasalardaki iyimserliğin etkisiyle tepki alımlarının devam etmesi beklenen BİST100 Endeksinde 103.300 ve 104.500 direnç seviyelerini teşkil ederken, 102.250 ve 101.200 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilecek.

A1 Capital Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)