E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar pozitif fiyatlama arayışında---

Piyasalar pozitif fiyatlama arayışında

Piyasalar pozitif fiyatlama arayışında
01 Haziran 2021 - 08:50 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende yurt içindeki ve yurt dışındaki piyasalarda fiyatlamalar ve veri gündemi aktarılıyor.

Veri akışının sakin olduğu ilk işlem gününde ön plana çıkan iki veri bulunmaktaydı. Bu verilerin ilki yurtiçi birinci çeyrek büyüme oranıydı. Ekonomi yüzde 6.7 olan piyasa beklentilerinden daha pozitif bir büyüme kaydetti ve yüzde 7 oranında açıklandı. Büyümede lokomotif sanayi sektörüydü. Böylelikle sanayi birinci çeyrek de yüzde 11.7 oranında büyüme kaydetti. Hizmet sektörü ise korona virüs önlemlerinin negatif etkisi altında yüzde 5.9 ile görece daha düşük bir büyüme gerçekleştirdi. Büyümede iki unsur ön plana çıktı. Hanehalkı tüketimi ve ihracat.

Bu doğrultuda iç tüketim yüzde 7.4 ve ihracat ise yüzde 3.3 artış kaydetti. İthalatın yüzde 1.1 azalması ile dış ticaret, büyümeye pozitif katkıda bulunmuş oldu. Yatırımların ise geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11.4 artış kaydetmesi önemliydi. Yatırım kaleminin detaylarını incelediğimizde makine ve teçhizat yatırımlarında artış bu çeyrekte de devam etti. Bu sayede yılın ilk çeyreğinde makine ve teçhizat yatırımları yüzde 30.5 oranında artış kaydetti. Birinci çeyrek büyüme verisi tatmin edici düzeyde gelse de sürpriz olarak nitelendirilmemeli. İkinci çeyrekte de güçlü bir ekonomik büyüme gelmesi beklenebilir. Mayıs ayında korona virüs yayılımı sebebi ile ekonomik kapanmanın gerçekleşmesi ikinci çeyreğe yönelik negatif bir algı oluştursa da geçtiğimiz sene oluşan sert daralma sebebi ile ikinci çeyrekte baz etkisi kaynaklı güçlü bir büyüme görebiliriz. Küresel tarafta Almanya enflasyon verisi yıllık yüzde 2.4 artış kaydederek üç yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Enflasyondaki bu veri sürpriz değil. Dolayısıyla piyasalarda net bir fiyatlamaya neden olmadı.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

• Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler Salı günkü işlemlerde karışık seyretti. Bölgede endeksler Çin'de
açıklanması beklenen Caixin/Markit İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi verileri öncesinde yön bulmakta zorlandı.Japonya'da Nikkei 225 ve Topix, Güney Kore'de Kospi Endeksleri yükseldi. Avustralya'da ise endeks Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasının öncesinde negatif seyretti. Bölgede Japonya, Taiwan ve Güney Kore'de IHS Markit PMI göstergeleri bölgede artan koronavirüs vakalarına rağmen imalat aktivitesinin Mayıs ayında genişleme bölgesindeki seyrinin sürdüğünü, bununla birlikte hafif bir yavaşlama kaydedildiğini gösterdi.

• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haziran ayı normalleşme takvimini açıkladı.

• Rusya Koronavirüsle Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ile Tanzanya'ya olan uçuş yasağının 21 Haziran’a kadar uzatıldığı duyuruldu.

• Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA), Avrupalı lider ve parlamenterleri dinlediğine dair çıkan haberler ile ilgili ABD’den açıklama beklediğini açıkladı.

• Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), İran’ın Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nın (JCPOA) bir parçası olarak kabul edilen zenginleştirilmiş uranyum stok sınırını 16 kattan fazla aştığını duyurdu.

• Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva, Avrupa Birliği'nin herhangi bir karar vermeden önce Rusya'yı SWIFT bankacılık sisteminden çıkarmanın hukuki boyutları konusunda geniş kapsamlı bir tartışma yapacağını söyledi.

• Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, 4-5 Haziran tarihlerinde Londra'da yapılacak G7 maliye bakanları
toplantısında G7 global minimum kurumlar vergisinin tartışılacağını bildirdi.

• Hazine ve Maliye Bakanlığı, ilerleyen dönemde borçlanma stratejisinde borç stokunun yapısının iyileştirilmesi, itfa profilinin dengeli dağılması ve risklerin azaltılması amacıyla uzun vadeli ve TL cinsi borçlanmalara ağırlık verme hedefi sürdürüleceğini bildirdi.

• Rusya Tarım Bakanlığı, Türkiye'den domates ithalatı kotasını yüzde 20 oranında artırılarak, mevcut 250 bin tondan 300 bin tona çıkardığını yayınladı.

• Boğaziçi Beton, 3 Haziran tarihinden itibaren Yıldız Pazar'da işlem görmeye başlayacak.

• ATP Ticari Bilgisayar, 4 Haziran tarihinden itibaren Ana Pazar'da işlem görmeye başlayacak.

• AC Asia ex, Japan % 0,50 alıcılı

• S&P 500 % - 0,01 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,17 alıcılı

Küresel piyasalarda karışık görünüm

Günün önemli şirket haberleri 01/06/2021

Borsada hafif alıcılı açılış bekleniyor

Asya Pasifik endeksleri Çin verileriyle karışık seyretti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)