E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPiyasalar PMI verilerine odaklandı...---

Piyasalar PMI verilerine odaklandı...

Piyasalar PMI verilerine odaklandı...
24 Ocak 2020 - 11:33 borsagundem.com

Piyasalarda takip edilecek yurt içi veri bulunmazken yurt dışında PMI'lar günü ilan edildi. Bugün izlenecek olan öncü gösterge PMI verileri Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD oluyor.

BORSAGUNDEM.COM

Avrupa ekonomisinin lokomotifi Almanya`da bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ocak ayında 0,9 puan ile beklentilerin üzerinde artarak 51,1 puana yükseldi.

IHS Markit tarafından hazırlanan öncü PMI verisine göre, Avrupa ekonomisinin lokomotif ülkesi Almanya’da Aralık 2019’da 50,2 olan bileşik PMI, ocakta 51,1 puan olarak tespit edildi. Bu da son 5 ayın en yükseği olarak kayıtlara geçti. Beklenti endeksin 50,5 puana yükselmesi yönündeydi.

Hizmet sektörü PMI verisi de ocakta 52,9’dan 54,2’ye çıkarak, son 5 ayın en yükseğine ulaştı. Ülkede imalat sektörü PMI ise 44,9’dan 45,2’e yükseldi.

Ankete göre, Alman özel sektöründe yeni işlerin ocak ayında 7 aydan beri ilk defa artması yükselişe sebep oldu. Üretim ve talepteki olumlu trend kendini istihdamda gösterdi.

IHS Markit ekonomisti Phil Smith, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Alman ekonomisi üzerindeki kara bulutların dağılmaya başladığını belirterek, “İç ve dış talep yeni işlerde 7 aydan beri ilk defa artmaya başladı. İmalattaki yavaşlamanın bir kez daha yavaşlamasıyla birlikte, sektör istikrar kazanmaya devam ederken, hizmet sektörü tekrar toparlandı.” ifadesini kullandı.

Euro Bölgesi 2020'nin başında Almanya'daki toparlanma sinyallerine rağmen, zayıf kalmaya devam etti.

Ocak ayında imalat PMI beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, hizmet PMI beklentilerin altında kaldı.

IHS Markit verilerine göre, Euro Bölgesi'nde bileşik PMI, 51.2'lik beklentilere karşın, değişmeyerek 50.9 seviyesinde gerçekleşti. Ocak ayında, imalat PMI 46.8'lik beklentiye karşın 47.8 ile beklentileri aşarken, hizmet PMI 52.8'lik beklentiyi karşılamadı ve 52.2 sevyesinde gerçekleşti.

Fransa'da gerçekleşen grevlerin hizmet sektörünü sarmasının aksine, Almanya'da toparlanma belirtileri görüldü.

Bugünkü veri, ABD - Çin ticaret gerilimin azalmasının da etkisiyle Avrupa'nın en büyük ekonomisinde en kötünün geride kalmış olabileceğini gösterdi.

Fransa ekonomisi ise, 2020’nin başında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emeklilik reformuna karşı gerçekleştirilen toplumsal protestolarla tökezledi.

Hizmet PMI, ekonomistlerin beklentisinden daha fazla gerileyerek, 51.7 değerini aldı ve sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi. Beklenti 52.2 olması yönündeydi. İmalat PMI ise, 50.6’lık beklentinin hafif üzerinde gerçekleşerek 51 değerini aldı.

Aralık ayında başlayan protestolar, ulaşımı aksattı ve tatil alışverişini de sekteye uğrattı. Perakende zinciri Casino geçtiğimiz hafta, tüketici harcamalarındaki düşüşten dolayı, Fransa’da karının düşeceğini öngördüğünü bildirdi .

Grevler iç ekonomide ve hizmetlerde aksamaya sebep olurken, Ocak imalatçılar için daha iyi bir ay. IHS Markit Endeksi’ne göre, talepte artış ve aktivitede hafif yukarı yönlü hareket gözlemlendi.

İngiltere'de imalat faaliyetlerine ilişkin yakından takip edilen bir gösterge olan satın alma yöneticileri endeksi Ocak'ta 2018'den beri en yüksek seviyeye çıktı.

IHS Markit tarafından açıklanan ilk verilere göre bileşik PMI geçen ayki 49.3'ten 52.4'e yükseldi. Şirketler Boris Johnson'ın kesin seçim zaferinin ardından belirsizliğin azalmasını işaret etti.

Güçlü PMI verisi, İngiltere Merkez Bankası (BoE) tarafından haftaya gerçekleştirilecek politika toplantısından çıkabilecek faiz indirimi beklentilerini aşağı çekiyor.

Danske Bank analisti Mikael Olai Milhoj, “Veri, BoE'nin faiz indirimine daha az istekli hale gelmeye başlayacağını düşüneceğiniz 52 seviyesinin oldukça üzerinde geldi.” dedi ve indirimin hala gerçek bir ihtimal olduğunu, ancak indirime gidilmemesiyle yakın olduğunu belirtti.

Hizmet sektörü göstergesiyse aynı dönemde 52.9 seviyesinde gerçekleşerek 51.1'lik tahmini geride bıraktı.

Günü son öncü PMI verisi ABD'den geldi. Bileşik PMI 52,7'den 53,1'e çıkarken beklentilerin üzerinde gerçekleşti. İmalat PMI 52,4'ten beklenti 52,2'den de az olarak 51,7 olarak gerçekleşerek hem düşümüş hem de beklentinin altında kalmış oldu.

Hizmet sektörü öncü PMI verisi de 52,8 seviyesinden 53,2'ye çıktı. Beklenti de bir önceki ay ile aynı olduğundan yükselişle beklentilerin de üzerinde gerçekleşti. 

PMI Endeksi neyi anlatır?

PMI (Purchasing Manager Index), satın alma yöneticileri endeksi demektir. PMI Endeksi, şirketlerin satın alma yöneticilerinin, mal ve hizmet satın alma eğilimlerini inceler. Bu gösterge temel olarak büyüme öngörülerini açıklamaya yönelik anket niteliği taşımaktadır.

2008 krizinden sonra değişen şartlarla birlikte yaşanmaya devam eden belirsizlikler dolayısıyla ülkelerin büyüme tahminlerini en iyi şekilde açıklayabilen endekslerden birisi. Bunun en önemli sebebi bu tahminlerin herhangi bir devlet otoritesi veya ajanslar tarafından yapılmayıp, ülkede hasılatın aslan payını ellerinde bulunduran kişilerin katıldığı anket olmasından kaynaklanıyor. Çıkan sonuçlara göre başta merkez bankası, yatırımcılar ve finansal piyasaları yakından ilgilendiriyor.

PMI göstergesinde 50 ve üzeri sektörde büyümeyi işaret ederken, bu seviyenin altı daralma sinyali veriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)