E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar paskalya tatilinde---

Piyasalar paskalya tatilinde

Piyasalar paskalya tatilinde
15 Nisan 2022 - 09:25 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalardaki gelişmeler mercek altına alınıyor.


Global piyasalarda paskalya tatili öncesinde karışık bir fiyatlanmayı takip ettik. Genel itibariyle piyasaların haber bazlı olarak fiyatlandığını söyleyebiliriz.

ABD endekslerinde tatil öncesinde kar satışları gelirken ülkede Elon Musk’ın Twitter hisselerini alacağını söylemesi hisselerde hareketlilik getirdi. Makro verilerde perakende satışlar beklentilerin altında %0,5 artış kaydederken bu veri bize hane halkı gelirlerinin enflasyona yenik düştüğünü işaret etti ve ilerleyen dönemlerde iç talebe yönelik beklentilerin zayıflamasına yol açabilir.

Avrupa endekslerinde %1’e varan yükselişleri takip ettik. Bu yükselişlerde ana neden seyahat şirketlerinde talebin artacağına yönelik görüşler yer alırken bu grubun endeksinde %3 civarı yükseliş gözlendi. Bölgedeki bir diğer önemli nokta AMB faiz kararıydı. AMB Başkanı Lagarde, beklenildiği üzere faizlerde değişikliğe gitmedi. Ancak, faiz artırımı ve varlık alım programına yönelik net mesajlar vermemesi piyasalarda olumlu karşılanmadı. Lagarde'ın Euro Bölgesi'nin ABD'den farklı olduğunu ve şu an için sıkılaşmayı konuşmak için erken olduğunu söylemesinin ardından parite 1,0793 seviyelerine kadar geri çekilirken dolar endeksi 100,58 seviyesine kadar yükseldi.

Asya endeksleri dünü yükselişle kapatırken gün özelindeki işlemlerinde Hong Kong hariç satış ağırlıklı bir seyir hakim. Çin’den beklenen faiz indirimi ve bankaları fonlama hamlesi gelmedi. Ancak, piyasalarda hala zorunlu karşılık oranlarına ilişkin beklentilerin devam ettiğini görmekteyiz.

Yurt içi piyasalarda BİST100 endeksi %0,61 değer kazanarak rekor tazeledi. Ülkemizde Merkez Bankası faiz kararı takip edildi. Faizlerde değişikliğe gidilmedi ancak makro ihtiyadi tedbirlerin metinler içerisine girmiş olduğunu gözlemledik. Bu ibare ile ilgili olarak ilerleyen günlerde daha net açıklamaların geleceği görüşündeyiz. Bir diğer önemli veri olan para ve banka istatistiklerini takip ettik.

Buna göre, 8 Nisan haftasında döviz rezervlerinde 860 milyon dolar, altın rezervlerinde ise 90,0 milyon dolar artış kaydedilirken yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 367,6 milyon dolar azalarak 215,6 milyar Dolar seviyesine geriledi. Belirtilen zaman diliminde yabancı yatırımcı ise 245,1 milyon dolar değerinde hisse senedi alırken 38,7 milyon dolar değerinde tahvil satışı gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana bakıldığında, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve tahvil pozisyonu 1,0’er milyar dolar,

ÖST’lerdeki pozisyonları ise 5,7 milyon dolar azaldı. Aynı zamanda yabancı yatırımcı son 4 ayın en yüksek hisse girişini de sağladı.

Günün veri akışında baktığımızda ise Avrupa ve ABD endeksleri paskalya tatili nedeniyle kapalı olacak ancak ABD’den sanayi üretimi ve kapasite artışını takip edeceğiz. İçeride ise bütçe dengesini gündemimizde yer alacak.

Piyasamızın yükselen trendinin devam edeceği görüşündeyiz.

Altında 2500 dolar beklentisi

 

Bayrak Taban ve Anadolu Grup sorusu

 

Günün önemli şirket haberleri 15/04/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)