E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar Merkez'i bekliyor---

Piyasalar Merkez'i bekliyor

Piyasalar Merkez'i bekliyor
12 Ağustos 2021 - 08:28 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, bugün açıklanacak olan TCMB faiz kararının önemi ve detayları aktarılıyor.

Dün küresel piyasalarda en önemli gündem maddesi ABD’de açıklanan Temmuz ayı TÜFE verileriydi. İlk olarak manşet bazda TÜFE’nin %5.3 olan beklentilerin çok az üzerinde %5.4 oranında açıklandığını gördük. Yalnız Haziran verisi ile kıyasladığımızda datanın paralellik gösterdiğini ve değişim kaydetmediğini söylemek gerekiyor. Dolayısıyla enflasyon son 13 yılın zirvesinde kalsa da yükseliş durakladı. Zaten bu yorumların eşliğinde ABD endekslerinin TÜFE verisi sonrası rekor seviyelere ulaştığını takip ettik.

Çekirdek TÜFE’de de yıllık bazda değişim olmazken aylık bazda geri çekilme olduğunu söyleyelim. Dolayısıyla açıklanan enflasyon verisi piyasalarda stresin artıracak ölçüden uzaktı.

Beyaz Saray’ın benzin fiyatlarında görülen artış nedeni ile OPEC+’a petrol üretiminde artış çağrısı yaptığı haberleri piyasalarda görülmekte. Hatta Ağustos ayından itibaren 400 bin varillik üretim artışının yeterli olmadığı da Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer ülke temsilcilerine belirtilmiş. Haberin etkisi ile Brent petrolde %1’i aşan gerilemeler görsek bu fiyatlamanın kısa süreli olduğunu izledik.

Gün içerisinde ise yurtiçi piyasaların tüm dikkati TCMB toplantısı üzerinde olacak. %19 olan politika faizinde değişiklik beklentisi bulunmuyor. Yalnız karar metninde geçecek ifadeler bir hayli önemli olacak. Bilindiği üzere son açıklanan TÜFE %18.95 ile politika faizini yakaladı. ÜFE ise %45 seviyesine ulaştı. Bu veriler eşliğinde TCMB’nin önümüzdeki dönemde nasıl adım atacağı merak konusu. Bu merak karar metninde geçen ifadelerden alınacak sinyal ile giderilmeye çalışılacak. Bankanın yılın son çeyreğinde faiz indirimine göz kırpan açıklamalarına devam etmesi sürpriz olmayacaktır. Sonuçta enflasyonda geri çekilme beklentisi banka tarafından sürekli paylaşılıyor. Bu nedenle yılın son çeyreğine yönelik faiz indirimi konusunda iştahlı bir TCMB görebiliriz.

Öne çıkanlar

Asya hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde ABD'nin tüketici fiyat endeksi verisinin korkulduğu kadar kötü gelmemesinin ardından yatay seyretti. Çin'de Şanghay Bileşik endeksi yatay, Shenzen ise hafif ekside seyrediyor. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi geriledi. Japonya'da Nikkei 225 ve Topix endeksleri hafif arttı, Güney Kore'de Kospi Endeksi ise hafif arttı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İlk çeyrekte yakaladığımız yüzde 7’lik büyüme yılın tamamını gayet iyi bir seviyede kapatacağımızın habercisi" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, ülke ekonomisi iyileşmeye devam ettikçe fiyat artışlarının azalacağını belirterek, enflasyonu her ay dikkatle takip edeceklerini ve ABD Merkez Bankasının (Fed) gerektiğinde uygun önlemleri alacağına güvendiklerini söyledi.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, bankanın varlık alımları azaltma duyurusunu Eylül'de yapması ve alımların azaltılmasına Ekim'de başlaması gerektiğini söyledi.

Kansas City Fed Başkanı Esther George, politika yapıcıların enflasyon beklentilerini yakından izlemeleri gerektiğini söyledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, varlık alımlarının azaltılmasına bu yıl başlanması gerektiğini söyledi.

Biden, Damian Williams'ı New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’na aday gösterdi, Halkbank davasının da başsavcılığını yürütecek-VoA

Morgan Stanley, FED'in ilk faiz artırımı için beklentisini erkene çekti. Kuruluş tarafından hazırlanan raporda, FED'in ilk faiz artırımı için beklenti 2023 yılı 3. çeyreğinden 2. çeyreğine alındı. Değerlendirmede FED'in 2023 yılında 2 kez 25 baz puan faiz artırması öngörüsünde bulunuldu.

ABD bütçesi Temmuz ayında 302 milyar dolar açık verdi. ABD'de dün gece Hazine tarafından açıklanan verilere göre Temmuz ayında gelirleri 262 milyar dolar, bütçe giderleri ise 564 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl Temmuz ayında ise bütçe açığı 63 milyar dolardı. Verilere göre 2021 mali yılının ilk 10 ayında toplam bütçe açığı 2,54 trilyon dolara ulaştı. Rakam, geçen yılın aynı dönemine oranla %10 geriledi.

Reuters haber ajansı, ABD istihbaratlarında Taliban'ın Afganistan'da başkent Kabil'i 30 gün içinde ablukaya alabileceği ve 90 gün içinde de ele geçirebileceği yönünde tahminler olduğunu bildirdi.

ABD Hazine Bakanı Yellen'ın gelecek aylarda Çin'e ilk resmi ziyaretini gerçekleştirmeyi değerlendirdiği bildirildi. Bloomberg'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, Yellen'ın muhtemel Çin ziyaretine ilişkin değerlendirmeler erken aşamalarda bulunurken konu hakkında henüz kesin bir karar alınmadı.

AC Asia ex, Japan % -0,27 satıcılı

S&P 500 % -0,02 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,11 alıcılı

Altın, toparlanma sonrası yatay seyirde

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı 2. çeyrek bilançoları

Merkez Bankası’ndan yeni swap anlaşması

Asya borsaları yön belirleyemiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yazmaya benzemez12 Ağustos 2021 09:01

    Merkezi. Nesini bekleyecek faiz ne artacak ne inecek gazeteci kardeş başkan olmanın yazı yazmaya benzemediğini anlamış sesi çıkmiiiiii ne oldu senin faiz yüksek haykırışların? İndiremedin aylardır ?hayırdır