E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar Merkez'e odaklandı---

Piyasalar Merkez'e odaklandı

Piyasalar Merkez'e odaklandı
24 Temmuz 2018 - 09:19 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde BİST'te temkinli seyir olabilir

BIST… Pozitif risk iştahıyla beraber yükseldi… BIST 100 endeksi bugün yapılacak olan TCMB faiz toplantısında 100 baz puanlık faiz artırım beklentilerinin satın alınmasına bağlı olarak günü %1,30 yükselişle 95,305 seviyesinden tamamladı. Faiz artırım beklentilerinin TL’nin dolara karşı değer kazanmasına sebep olması, endeksteki yükselişi destekledi. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın piyasalarla kavga etmeyeceklerini açıklaması ve TCMB’nin sıkılaştırıcı politika uygulayabileceğini işaret etmesi, Türk varlık değerlemelerini pozitif etkiledi. Bankacılık sektöründeki %3’lük yükseliş, endeksteki yükselişe öncülük etti. Bugün 14:00’da açıklanacak TCMB faiz toplantısı kararına ilişkin piyasa beklentileri 75-125 baz puan aralığında faiz artışı yapılacağı yönünde olmakla beraber, bizim beklentimiz 75 baz puanlık artış yapılacağı yönünde. Şirket Haberleri… Yarın 2.Çeyrek bilançosunu açıklayacak olan AKBNK için beklentiler ortalama 1,527 milyon TL net kar açıklayacağı yönünde.

USDTRY… Faiz artırım beklentileriyle geriledi… Global piyasalarda dolar endeksindeki yatay harekete rağmen iç piyasalarda USDTRY paritesi, TCMB’den piyasadaki ortalama 100 baz puanlık faiz artırım beklentileriyle beraber, son 8 iş gününün en düşük seviyesi olan 4,7357 seviyelerine geriledi. Bugün saat 14:00’te açıklanacak faiz kararının ardından, faiz artışı olup olmayacağı veya faiz artışının boyutuna bağlı olarak paritedeki volatilitenin artması beklenebilir.

EURTRY… TL’nin değer kazanmasına bağlı olarak geriledi... Parite TL’deki güçlenmeden olumlu etkilenerek gün içerisindeki en düşük seviyesi olan 5,5340 seviyesini test etti. Gün içi hareket bandı içerisindeki en düşük seviyelerden günü tamamladı.

EURUSD… Paritenin yönünü etkileyecek önemli bir gündem maddesi olmaması nedeniyle yatay seyir izledi… Paritenin yönü açısından Perşembe günü gerçekleşecek olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı önemli rol oynayacak. Söz konusu toplantıya ilişkin beklentiler, mevcut durumda %0 seviyesinde bulunan faizlerde değişim yapılmayacağı yönünde. Piyasada Başkan Draghi’nin, ilk faiz artırımını önümüzdeki yılın hangi döneminde yapacağı yakından izlenecek. Faiz artırımının 2019’un ilk yarısında yapılarak öne çekilmesi euronun değer kazanmasına, söz konusu artışın 2019’un ikinci yarısında yapılması ise euronun değer kaybetmesine sebep olabilir. Euro Bölgesi enflasyonundaki yükseliş eğilimi faiz artırımına işaret etse bile, ticaret savaşı ve global büyümedeki yavaşlamaya ilişkin riskler nedeniyle faiz artırımında acele edilmeyeceğini düşünmekteyiz. Buna paralel olarak toplantıyı izleyen günlerde EURUSD paritesinde düşüş eğilimli seyir beklemekteyiz.

XAUUSD… Dolar endeksi ve dolar faizlerindeki belirsizlikler ile fiyatlarda dalgalı seyir izledi… Dolardaki güçlenmeyle birlikte altın fiyatlarının 1211 seviyelerine kadar gerilemesine rağmen, Trump’ın FED’e yönelik olumsuz eleştirileri, altın fiyatlarında toparlanmaya ve 1255 seviyelerine kadar yükselişe sebep olmuştu. Altın, dün söz konusu parametrelerdeki belirsizlik nedeniyle günü hafif düşüşle 1225$’dan tamamladı. Bizim görüşümüz belirsizliğin bir süre daha devam edeceği yönünde. Ancak uzun vadede yükseliş eğilimli seyir beklenebilir.

GLDGR… TL’deki yükseliş ve ons altındaki düşüşle birlikte son on günün en düşük seviyelerine geriledi… 185-200 bandında yatay seyir izleyen gram altın fiyatlarının, kısa vadede TL’deki yükseliş nedeniyle baskı altında kalmasını beklemekteyiz. Uzun vadede ise ons bazında altın ve doların değer kazanacağı yönündeki beklentilerimize paralel olarak gram altında da yükseliş beklemekteyiz.

BRENT… ABD – İran arasındaki gerginliğin artmasıyla hafif yükseldi… Brent petrol fiyatları son iki haftada %10 düşüşle 79$’dan 71$’a gerilemişti. ABD Başkanı Trump ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında artan gerginlikler nedeniyle düşüş hızında yavaşlama gerçekleşti ve günü %0,04 düşüşle 72,83$ seviyesinden tamamladı. Brentte jeopolitik risklere bağlı olarak ani yükselişler görülebilirse de, uzun vadede global büyümeye ilişkin aşağı yönlü risklerle beraber düşüş eğilimli seyir izleyebilir.

S&P 500… Bilanço beklentileriyle gerçekleşen yükseliş yavaşladı… Temmuz ayı içerisinde bilanço beklentilerinin satın alınmasına bağlı olarak %4 yükselen endekste yavaşlama gözlemlemekteyiz. Global ticaret savaşına yönelik belirsizliklerle, Trump ile FED arasındaki gerginlik nedeniyle endeksteki yükselişin kısa vadeli olmasını ve uzun vadede potansiyel resesyon riskleri ve şirket karlılıklarındaki düşüş risklerine bağlı düşüş eğilimli seyir izlemesini beklemekteyiz.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)