E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Kırım'ı fiyatlayacak---

Piyasalar Kırım'ı fiyatlayacak

Piyasalar Kırım'ı fiyatlayacak
16 Mart 2014 - 07:59 borsagundem.com

Kırım'da yapılacak referandum eğer Rusya lehine sonuçlanırsa altında yükseliş, borsada düşüş bekleniyor

Süper güçleri karşı karşıya getiren Kırım referandumunun sonuçlarını  piyasalar da merakla bekliyor. Geçtiğimiz hafta ABD borsaları Ocak 2014’ten bu yana en büyük haftalık kayıplarını yaşarken yatırımlar güvenli liman görülen ABD hazine tahvilleri, altın ve petrol kontratlarına kaydı. Hürriyet'in haberine göre, altın uluslararası piyasalarda 1388 dolara kadar çıkarak son 6 ayın zirvesine çıktı. Brent petrol de Kırım krizi bağlantılı yükselişlerle 110 dolar seviyesine yaklaştı. Kırım referandumundan Rusya’ya katılma kararı çıkmasına kesin gözle bakılırken bunu hukuksuz gören ABD ve Avrupa’nın Rus varlıklarını dondurma silahını kullanacağı, bu durumda altın ve petrolde yeni yükselişler yaşanacağı belirtiliyor. 

ENDEKSE SATIŞ BASKISI

Referandum sonrası en çok merak edilen cephelerden biri gelişen ülke borsaları ve BİST 100. Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar BİST 100 için yeni haftada Kırım’ın ciddi bir baskı unsuru olduğunu belirtti. Salar, “Siyasi yeni bir belirsizlik piyasaları negatif etkileyecek. Güvenli limanlara yönelim bir süre daha devam edebilir” dedi. Öte yandan Kırım krizinin negatif yükünü ise gelişen ülkeler cephesinde son günlerde Rusya ve Ukrayna çekti. Rusya borsası son 4 yılın en düşük seviyesine gerilerken Ukrayna ekonomisi için resesyon konuşuluyor.

Altında 1400 $ sınırı

Borsalarda geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşler altın fiyatlarını tetiklerken hareketin referandum sonrasına da taşınması bekleniyor. Çin ekonomisinin üretim cephesindeki zayıf verilerden de destek alan altında, referandum sonrası ABD Rusya geriliminin artması yeniden yükselişleri gündeme getirecek. Uzmanlar altının direnç seviyelerinin ilk etapta 1385 ve 1400 dolar olduğunu belirtirken 1400 doların kırılması durumunda altına yatırımın daha da artacağını söylüyor.

EN KÖTÜ SENARYO

Piyasaların çizdiği en kötü senaryo ise ABD-Rusya restleşmesinin sıcak çatışmaya dönüşmesi. Gerçekleşmesi durumunda en büyük zararı Rusya ekonomisi ve Rus oligarkların görmesi bekleniyor. Geçtiğimiz hafta en zengin 10 Rus işadamının servetleri 6.6 milyar dolar eridi. Krizin çatışmaya dönüşmesi Ukrayna’nın ardından Rusya için de resesyon anlamına gelecek. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • buffet %50 düşecek diyor.16 Mart 2014 15:57

    buffet son mesajında dünya borsalarının bu yıl %50 düşmesini beklediğini açıkladı verileri daha kolay değerlendirenler aynı şeyleri söylemeye başladı bu da gelmekte olan borsalar çöküşüne hazır olun mesajı olabilir ben şahsen sattım 7-8 ay da borsadan hayır beklemiyorum.

  • borsalardan uzak durmalı16 Mart 2014 15:43

    mesele kırım değil abd-rus dünya hakimiyeti,bizim kırımlı tatar kardeşlerimiz hayır oyu verecekler ama ruslar kırımı ele geçirmiş zaten o halde uzun bir kırım sorunu abd-batı ve rusya ile başlıyorsa ruslar ekonomide çook kaybeder sorun büyür,dünya borsalarında çöküşlere hazır olmalı,nakit değerli olacak yakında

  • sadi16 Mart 2014 13:51

    üçüncü sınıf ekonomistler hep kötümser hep karamsar anmerikanın rusyayla sıcak çatışması ne anlama gelir acaba farkındalarmı? hiç bir şey olmaz kırım halkı kararını verir. bir müddet müzakereler devam eder sonuçta borsayı ve dünya ekonomisini etkilemez yani ukraynanın kırımı kaybetmesi uğruna dünyada belirsizleğe ekonomik kayıplara müsade edermi batılılar zaten adamlar tirilyonlarca parayla zor troparlandılar. olay biter.

  • Ayla Akcan16 Mart 2014 10:13

    Kırımın nüfus dağılımı aslında referandumun ipuçlarını veriyor gibi.

  • dip16 Mart 2014 10:04

    dibi gormeden donmeyece borsa daha cok yolumuz var