E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar karıştı---

Piyasalar karıştı

Piyasalar karıştı
23 Ocak 2014 - 18:41 borsagundem.com

17 Aralık operasyonuyla piyasalarda başlayan hareketlilik bugün zirveye ulaştı

Operasyonların başlamasıyla birlikte döviz kurlarında sert yükselişler yaşandı. Merkez Bankası'nın döviz satarak kurlara müdahale etmeye çalışması yetersiz kalınca dolar 2,30 TL'yi euro 3,15 TL'yi gördü. Merkez Bankası'nın dünkü örtülü faiz artırımı kararı sonrasında, bugünde döviz piyasalarında dooğrudan satış yaparak müdahale etmeye çalıştı. Ancak 3 milyar dolarlık satış dolarda ateşi söndürmeye yetmedi.

Döviz fiyatlarında yaşanan sert yükselişe doğrudan müdahale yetersiz kalınca, piyasada faiz artırımı beklentisi tekrar gündeme geldi. Ancak faiz artırım beklentisi ile bu kez borsada çıkışlar görüldü. Endeks yüzde 3'e yakın düşerek 65.429 ile bugün gördüğü en düşük seviyeden kapandı. Gösterge tahvil faizi yüzde 1 artarak 10,33'e yükseldi.

Altın fiyatlarında da dolarda yaşanan sert yükselişe bağlı olarak yüzde 3'ün üzerinde çıkış görüldü. Altının gram fiyatı 93 liraya kadar yükseldi. Altın fiyatlarının artmasında uluslararsı piyasada altının onsunun yüzde 2'lik yükselişininde etkisi oldu. Altının ons fiyatı 1.260 doların üstüne çıktı.

Merkez'in doğrudan müdahalesini yorumlayan Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, kurun aşırı seviyelere gitmemesi için MB'nin bu yöntemi kullanabildiğini söyledi. Bürümcekçi "Doğrudan döviz satışı ile müdahale son seçenekler arasında görülür. Muhtemelen Merkez Bankası tarafından son hareketler temelinden kopuk görülmüştür. Sanırım gün boyu devam edecek. Akşamüzeri düzenli yapılan döviz satım ihalesinde de daha fazla bir miktar görebiliriz. Ancak bunun günlerce süreceğini sanmıyorum. Merkez Bankası bu müdahale ile aşırı noktalara gitmesini engellemeye çalışıyor'' dedi.

Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı’ya göre ise ,siyasetteki gelişmelerin ardından Merkez Bankasının "Örtülü faiz artışı", yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Zeynel Balcı "Gösterge ve alt ve üst koridor faizlerine dokunulmadan fonlama maliyetinin artırarak döviz kurlarına müdahale düşüncesi etkili olmamış görülüyor. Şimdiye kadar döviz satarak kurları kontrol etmeye çalışıldı. Haziran ayından bu yana 19 milyar dolarlık satışa karşılık Dolar/TL'de yaklaşık yüzde 20 oranında bir artış gerçekleşti. Merkez bankasının faiz konusunda da temkinli davranması ve önümüzdeki döneme ilişkin tavrı konusundaki belirsizlik nedeniyle döviz kurları üzerinde etkili olmadı. Şirketlerin döviz açığını kapatma isteğine bir kısım fiyat marjlarından yararlanmak için spekülatif kazanç elde etmek için alımlarının da etkili olduğu söylenebilir. FED'in geçtğimiz Aralık'ta aldığı likidite kısmaya başlaması varlık alımlarını azaltma kararı ayrı bir baskı unsuru'' diye konuştu.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • USD ölmeli .... 23 Ocak 2014 21:43

    USD düşmek zorunda , nedenmi , ABD teknoloji satar o teknoloji satmak istiyorsa benim kazancımla endeksli olmalı , basit bir matematik , herkes telefonuna baksın , marka , USD değeri ve şuanki tl değeri, şuan bu değerden alırmıydınız peki,... Teknoloji bizim için öncelikli bir tüketim aracı değildir tüm bizim gibi ülkeler için ama en iyi pazarda bizleriiz...bu pazara ayda 1.8 Apple satmak istiyorsa , benim kazancıma endekslemeli... USD bellki yarında çıkar ,ama en son elini uzatanın elini yakar... Çünkü satışlar 50 milyon dolarla başlar... Senin 1000 USD den 50 milyona çerkez olur ....

  • ortaboy yatırımcı23 Ocak 2014 21:36

    emirkulu merkez bankası bugün memleketin 3 milyar dolarını sırf faiz 1 puan artmasın diye peşkeş çekmiştir !! bunun bedelini vatandaş ödeyecektir !!!

  • süreç23 Ocak 2014 21:13

    önce beyaz saraya kurtarma ziyareti ordan newyork london bankerlerine tahvil satışı ordan imf ile sonuçlanır bu süreç, şu anda süreç başı 2 yıl sonra sonlanır

  • zeki23 Ocak 2014 21:08

    Arkadaş ben borsadan paramı çektim,, gidip kıbrısta kumarda yiyeceğim en azından kazanma şansım var, burda spk ve iş birlikçileri speklere para kaptırmaktansa

  • m. kara23 Ocak 2014 19:11

    ABD merkez bankası FED'in geçen yıl mayıs ayında yaptığı açıklamadan bu yana ülkemiz merkez bankasının izlediği politikalarda ne kadar başarısız olduğu ortada. merkez bankasının aldığı kararlarla ne kadar bağımsız oduğu ortada. merkez bankası güdümlü hareket ettiği müddetçe kaybetmeye mahkumuz

  • Broker23 Ocak 2014 19:09

    Borsa düştü sayılmaz, zira Goldaş ile birlikte yatırımcının güvenini tam olarak yok ederek batmıştı.

  • jastin bibır23 Ocak 2014 19:09

    Tekfeninşaat hisseleride çakıldı.enka coşarken bizim spekk malmı boşalttı.bu açıkçılık kalkmadıkça ahlaksızca para kazanmalar devam eder.