E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar ihalelere odaklanacak---

Piyasalar ihalelere odaklanacak

Piyasalar ihalelere odaklanacak
15 Temmuz 2013 - 09:18 borsagundem.com

Yurt içi piyasalar Hazine ihalelerni ve ABD'de açıklanacak makroekonomik verileri takip edecek

Geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin parasal genişlemeyi destekleyici açıklamalarının ardından pozitif seyreden piyasalar, bu hafta yurt içinde başta Hazine ihaleleri olmak üzere yoğun veri akışı ve yurt dışında ABD'de açıklanacak makroekonomik verileri takip edecek.
ABD'de Bernanke'nin konuşmasında parasal genişlemenin öngörülebilir gelecekte desteklenmesi gerektiğini söylemesi ve açıklanan şirket karlılıklarının beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından hisse senedi piyasalarının rekorlarını geliştirdiği görüldü. Dow Jones endeksi haftanın son işlem gününü önceki kapanışa göre yüzde 0,02 oranında yükselişle tarihinin en yüksek kapanışı olan 15.464 puandan tamamlarken, Nasdaq endeksi ise günü yüzde 0,61 oranında artışla 2010 Ekim ayından beri ilk kez 3.600 puanın üzerinde kapattı. Analistler, bugün açıklanacak perakende satışlar, New York Fed imalat sanayi endeksi ve işletme stokları verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.
Avrupa tarafında da genel olarak iyimser bir havanın piyasalara hakim olduğu görüldü. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin faizlerin uzun bir süre bu veya daha düşük bir seviyede kalacağı yönündeki açıklamaların ardından hızla düşüşe geçen avro/dolar paritesi geçen hafta Bernanke'nin açıklamalarının ardından toparlayarak 1,31 sınırına yükseldi. Almanya'da DAX endeksi günü geçen haftanın son işlem gününü yüzde 0,66 oranında yükselişle 8.213 puandan tamamlarken böylece 20 Haziran'dan beri altında seyrettiği 50 günlük hareketli ortalamasının üzerinde kapanış gerçekleştirmiş oldu. Piyasalar kapandıktan sonra kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in notunu "AAA-"den "AA+"ya düşürdüğü Fransa'nın CAC 40 endeksi cuma gününü yüzde 0,36 oranında düşüşle tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,02 oranında değer kazandı.
Bugüne gelindiğinde Çin'de açıklanan büyüme verilerinin beklentiler paralelinde olması ve Merkez Bankası'nın açıklamalarının ardından Şangay bileşik endeksi bu dakikalarda yaklaşık yüzde 1 oranında yükseliş kaydetti. Yurt içinde Hazine'nin düzenleyeceği iki tahvil ihalesi ve nisan ayı işsizlik olmak üzere açıklanacak verilerin piyasanın yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler endeksin geçen haftayı 73.000 puanın üzerinde 74.000 puan sınırında tamamlamasının teknik olarak pozitif görünümü bu haftaya taşıyabileceğini kaydediyor. Döviz piyasasında volatilitenin azalma sinyalleri verdiğini vurgulayan analistler, özellikle dolar kurunda stabilitenin sağlanması durumunda tahvil-bono ve hisse senedi piyasalarında pozitif görünümün artabileceğini tahmin ediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, TÜİK nisan ayı işsizlik oranı
11.00 Türkiye, haziran ayı bütçe dengesi
4.30 Türkiye, TCMB temmuz ayı beklenti anketi
15.30 ABD, NY FED temmuz ayı imalat endeksi
15.30 ABD, haziran ayı perakende satışlar
17.00 ABD, mayıs ayı işletme stokları

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)