E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar hareketli bir haftaya başlıyor---

Piyasalar hareketli bir haftaya başlıyor

Piyasalar hareketli bir haftaya başlıyor
14 Haziran 2021 - 09:08 borsagundem.com

Yeni günün başlangıcında, piyasalar ve ekonomi gündemine dair öne çıkanlar

Fed ve TCMB faiz kararları gibi kritik ajandaya sahip yeni haftanın ilk gününde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'in yapacağı görüşme piyasalar tarafından yakından izlenecek. Yurt içinde cari denge rakamları da takip edilecek.

Döviz: Erdoğan-Biden görüşmesinde çıkacak mesajlara odaklanan döviz kurları, sabah saatleride 8,40'ın hemen altında sakin. Dolar/TL, 8,38-8,39 düzeyinde; euro/TL ise 10,15'ten işlem görüyor. 

Piyasalar: Küresel hisse senedi piyasaları rekor seviyelere, ABD tahvil getirileri üç ayın dip seviyelere yakın seyrederken yatırımcılar Fed'in yarın başlayacak iki günlük toplantısına odaklandılar. Fed'in para politikasında gevşeme yanlısı yaklaşımını
sürdürmesi bekleniyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,1 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,35 yükseldi.

Petrol: Artan COVID-19 aşılamasının desteğiyle seyahat kısıtlamalarının gevşetilmesi sonucunda talep görünümünün iyileşmesiyle petrol fiyatları, son 2 yılın en yüksek seviyelerine yakın seyrini sürdürüyor. Brent petrolün varili 72,80 dolar düzeyinde işlem görüyor.

Altın: Altın fiyatları, dolardaki güçlü seyrin etkisiyle bir haftadan uzun sürenin en düşük seviyesine gerilerken, yatırımcılar Fed'in bu haftaki para politikası toplantısını bekliyorlar. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,6 düşüşle 4 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesi olan 1.864 dolara geriledi.

YURT İÇİ VE YURT DIŞI GÜNDEM 

Uluslararası Para Fonu (IMF), cumartesi günü açıkladığı 4. madde değerlendirmesinde Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5.75 büyüyeceği tahmininde bulundu. Sonraki 5 yılda ise büyümenin yıllık yüzde 3.3 olacağı öngörüsünde bulundu. IMF, en son raporunda Türkiye için yüzde 6,0 büyüme öngörmüştü.

İngiltere’de 7 ülkenin liderini bir araya getiren G7 Zirvesi’nde G7 liderleri, gelişmekte olan ülkelerin altyapılarını iyileştirmek için Çin’e alternatif olacak bir destek planı oluşturulmasında mutabık kaldı.

İngiltere’de düzenlenen G7 Liderler Zirvesi’nde gelişmekte olan ülkelere 1 milyar doz Covid-19 aşısı sağlanmasına yönelik anlaşmaya varan liderler, daha fazla aşı dozunun bağışlanması için G20 ve diğer ülkelerle çalışacaklarını bildirdi.

İsrail Parlamentosu’nda (Knesset) yapılan oylamada, Yamina Partisi lideri Naftali Bennett ve Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid öncülüğündeki koalisyon hükümetinin güvenoyu alması ile 12 yıllık Binyamin Netanyahu dönemi resmen sona erdi.

GÜNÜN VERİLERİ

Haftanın ilk gününe Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından önemli bir veri ile başlanacak. TCMB Nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıklayacak. Mart ayında cari denge 3,33 milyar TL açık vermişti. Foreks anketinde Nisan ayı için beklenti 2,23 milyar dolar açık yönünde oluştu (10.00).

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden, NATO Zirvesi sırasında bir görüşme gerçekleştirecekler. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden ve Erdoğan’ın Suriye, Afganistan ve diğer bölgesel meseleleri görüşmek üzere bir araya geleceklerini ve Washington ile Ankara arasındaki "önemli farklılıkları" da ele alacaklarını açıklamıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi ve konut satış istatistiklerini açıklayacak (10.00). Nisan ayında konut satışları baz etkisinden dolayı yıllık yüzde 124,1 artış göstermişti.

Euro Bölgesi sanayi üretimi, Avrupa piyasasında günün en önemli verisi olacak (12.00).

Günün önemli şirket haberleri 14/06/2021

Fade Gıda ve Olmuksan-IP sorusu

TL varlıklar global gelişmelere nasıl tepki verecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)