E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar hafif alıcılı bir açılış bekliyor---

Piyasalar hafif alıcılı bir açılış bekliyor

Piyasalar hafif alıcılı bir açılış bekliyor
17 Aralık 2020 - 08:28 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısı 29.718 artarak 1.928.165’e yükseldi. Korona virüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 4.893 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 240 kişi artarak 17.121’e yükseldi. İyileşen sayısı ise 1.691.113.
• TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın dün düzenlediği toplantıyı değerlendiren JP Morgan, göreve geldikten sonra ilk kez kamuoyu önüne çıkan Başkan Ağbal'ın "hayal kırıklığı" yaratmadığını bildirdi .
• JP Morgan, 100-150 baz puan seviyesinde bir faiz artırımının TCMB'nin kredibilitesinin yeniden tesis edilmesi için yeterli olabileceğini, ancak TCMB'nin gelecek hafta faizi 200 baz puan artırmasını beklediklerini vurguladı .
• FED, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişiklik yapmadı ve %0 - 0,25 hedef bandında bıraktı.
• FED Başkanı Powell: Ekonomi için görünüm belirsiz, salgının nasıl geliştiğine bağlı .
• Powell: Hedeflere ulaşana kadar destekleyici para politikası duruşumuzu devam ettireceğiz.
• Powell: Salgın konusunda tıbbı alanda ilerleme sağlandıkça, ekonomik toparlanma iyileştikçe önümüzü daha iyi görebileceğiz .
• Powell: Enflasyon konusunda dürüst olmak gerekli, global olarak ciddi bir dezenflasyonist baskı var .
• Powell: Enflasyonun %2 hedefine ulaştığını ve üzerinde kaldığını görene kadar faiz artırımı yapmayacağız
• FOMC: Aylık 80 milyar dolar tutarında Hazine kağıdı ve 40 milyar dolar tutarında mortgage destekli menkul kıymet alımını sürdürecek.
• Korona virüse karşı aşı uygulamasını başlatan ülkelerden ABD'de toplumun aşıya olan güvenini artırmak için siyasetçiler aşı (Pfizer - BioNTech) olmaya başlıyor. ABD Başkan Yardımcısı Pence Cuma günü, seçilmiş başkan Joe Biden gelecek hafta aşı olacak.
• Almanya Sağlık Bakanları Konferansı'nda eyaletler için Covid-19 karşı aşılama başlama tarihinin 27 Aralık olacağı aşılamaya öncelikle bakımevlerinden başlanmasının öngörüldüğü kaydedildi.
• Fransa Başbakanı Jean Castex, virüse karşı aşılamaya bu ay sonu başlayacaklarını belirtti .
• ABD, merkezi Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan bazı şirketlere, İran’ın petrokimya ürünlerinin satışını desteklemeleri nedeniyle yaptırım kararı aldı.
• ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Covid-19 hastası ile temaslı olduğu gerekçesiyle karantinaya alındı .

Ne Olacak?

• İçeride önemli bir veri akışı bulunmazken, Euro Bölgesi’nde TÜFE verisi, İngiltere’de ise Faiz Kararı açıklanacak.
• TCMB Başkanı Naci Ağbal, bugün Türkiye Bankalar Birliği üyesi ilk 10 banka dışındaki bankaların genel müdürleri ile toplantı yapacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Yurtdışı piyasalarda, Brexit sonrası için ticaret anlaşması konusunda AB ile Britanya arasında yapılan müzakerelerde bir miktar ilerleme sağlandığı haberleri ve ABD'de yeni Covid - 19 teşvik paketi üzerinde yakın zamanda bir uzlaşma olacağı haberleri ile pozitif bir tablo çiziyor. Piyasalarda dün Fed'in faiz kararıyla birlikte, TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın gelecek yılın para ve kur politikasına ilişkin sunumu gerçekleştirildi. Toplantıda, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı, piyasalarla iletişim ve şeffaflık konusunda gerekli adımların atılacağına yönelik mesajlar Türk Lirası'nı dolar ve euro karşısında güçlendirdi. Ağbal'ın uygulanan dalgalı kur politikasına ilişkin TCMB'nin hamlelerinin kurların yönünü etkileyici nitelikte olmayacağını açıkça ifade etmesi etkili oldu. Ağbal’ın açıklamalarında hem sıkı duruşun gerekirse artırılacağını söylemesi hem de enflasyon vurgusu ile bu ay yapılacak PPK toplantısında da faiz artışına gidileceği beklentisi kuvvetlendi. Toplantı öncesinde hafta boyu devam eden 7,83 - 7,84 seviyelerindeki hareketlerini koruyan Dolar/TL, Ağbal'ın söylemleriyle birlikte 7,76'ya kadar çekildi.

Dünün en önemli gündem maddesi ise ABD Merkez Bankası faiz kararı oldu. Toplantıda faizlerde bir değişikliğe gidilmedi. Fed varlık alımlarının geleceğini istihdam ve enflasyon tedbirlerine bağlayarak, tahvil alımlarının hızı veya kompozisyonunda ani bir değişikliğe gitmeyecek. BİST100 endeksi tarafında ise küresel iyimser havanın da desteğiyle 1.409 puana kadar çıkan endeks TL bazında rekor kırmasının ardından gelen kar realizasyonlarıyla 1.384 puana kadar geriledi.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Çarşamba günü 1.542 - 1.571 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.547 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 6.133 adet artarak 534.250 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.538 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.610’un üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.750 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.532 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.564 ve 1.575 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.541 ve 1.532 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Dolar ve eurodan güne sakin başlangıç

Altın, Fed desteğiyle kazancını korudu

Asya borsalarında teşvik yükselişi

ABD borsaları Fed'in faiz kararıyla yükselişe geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)