E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Fitch ve S&P'ye odaklandı!---

Piyasalar Fitch ve S&P'ye odaklandı!

Piyasalar Fitch ve S&P'ye odaklandı!
23 Eylül 2013 - 09:43 borsagundem.com

Küresel piyasalarda belirsizlikler devam ederken yurt içi piyasalar bu hafta yoğun veri takvimine odaklandı

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'na (Fed) yönelik belirsizlikler devam ederken, yurt içi piyasalar bu hafta yoğun veri takvimine ve kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve S&P'nin İstanbul'da düzenleyeceği toplantılardan çıkacak açıklamalara odaklandı.
Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, geçen hafta Fed'in toplantısında parasal genişlemenin sınırlandırılmasına yönelik bir karar çıkamaması ve Başkan Ben Bernanke’nin açıklamalarının ardından çıkış takviminin aralık ayına veya daha sonrasına kalabileceği beklentisinin artmasıyla 80.000 puanın üzerini test etti. Küresel piyasalarda özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarında oluşan güçlü iyimserlik, Fed başkanlarından James Bullard'ın ekim ayında küçük de olsa varlık alımının azaltılabileceği yönündeki açıklaması haftanın son işlem gününde yerini yeniden belirsizliğe bıraktı.
ABD'de Dow Jones endeksi geçen hafta tarihi kapanış rekorunu 15.677 puana taşıdıktan sonra cuma günü etkisini artıran satışlarla yüzde 1,19 oranında değer kaybederek 15.451 puana geriledi. S&P 500 endeksi cuma günü yüzde 0,72, Nasdaq bileşik endeksi ise yüzde 0,39 oranında düşüş kaydetti.
Analistler bu hafta ABD'de açıklanacak büyüme ve PMI başta olmak üzere makroekonomik verilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, ayrıca bütçe tartışmalarının da takip edileceğini kaydediyor.
Avrupa tarafında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in genel seçimlerden galip çıkmasının ardından seçimler öncesinde göz ardı edilen sorunların tekrar gündeme gelmeye başlayacağını ifade eden analistler, euro/dolar paritesinin 1,35 seviyesinin üzerinde sert hareketine devam etmesi durumunda hisse senedi piyasalarının bundan negatif etkilenebileceğini tahmin ediyor. Almanya'da DAX endeksi cuma günü yüzde 0,21 oranında değer kaybederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,06,i İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,44 oranında düşüş kaydetti.
Yurt içi piyasalarda geçen hafta Fed kararı ile dolar 1,94'ün altına, gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 7,64 seviyesine kadar geriledi. Hisse senedi piyasalarında düşen döviz kurları ve faizlerin de desteği ile hızlı bir yükseliş kaydeden BİST 100 endeksi, Fed Başkanlarından Bullard'ın açıklamalarının ardından gelişmekte olan ülke piyasalarına paralel olarak yüzde 2,02 oranında düşüş kaydetti.
Kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P ve Fitch'in bu hafta Türkiye ile ilgili yapacakları toplantılardan çıkacak haber ve açıklamaların takip edileceğini vurgulayan analistler, ABD'de açıklanacak makroekonomik veriler ve açıklamaların da piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P yarın, Fitch ise 26 Eylül Perşembe günü İstanbul'da toplantı düzenleyecek.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.30 Almanya, eylül ayı imalat sanayi PMI
11.00 Euro Bölgesi, eylül ayı imalat sanayi PMI
15.30 ABD, Chicago Fed ağustos ayı ulusal aktivite endeksi
16.00 ABD, eylül ayı Markit PMI

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)