E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Fed'e odaklandı---

Piyasalar Fed'e odaklandı

Piyasalar Fed'e odaklandı
24 Ocak 2014 - 16:22 borsagundem.com

Piyasalar radarlarını Fed'den gelecek olan tahvil alımı indirime çevirdi. Fed önümüzdeki hafta toplanıyor

Hisse senetleri, gelişen piyasa hisselerinin, yatırımcıları güvenli liman niteliğindeki dolar ve yen alımına sevk eden ve 10 yıl vadeli Almanya tahvillerinin faizini beş ayın en düşük seviyesine indiren 2009'dan bu yana en kötü yıl başlangıcını daha da genişletmesi ile birlikte değer kaybetti. ABD doğal gazı, Eylül 2012'den bu yana en büyük çaplı haftalık kazancına yönlendi.

Piyasalarda dikkatler, gelecek haftaki toplantıda, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam edip etmeyeceğine çevriliyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saati ile 08:30'da yüzde 1.3 aşağıda seyrediyordu. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.2 geriledi ve bu yılki düşüşünü yüzde 5.0'e çıkardı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.5 düştü ve New York açıldığında spot endeksin bu ayki kayıplarını daha da genişletebileceğini işaret ediyor. Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında güçlendi, Türk Lirası euro ve dolar karşısında rekor seviyelere geriledi ve Güney Afrika randı 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 7 puan düşerek, yüzde 1.64 ile 5 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Doğal gaz yüzde 4.6 sıçradı.

Küresel hisse senetleri bu hafta, Çin ekonomisindeki zayıflama işaretlerinden kaynaklanan endişeler ve Fed'in varlık alımlarını azaltmasının gelişen piyasalarda istikrarsızlık yaratacağı endişesi ile birlikte geri çekildi ve gelişen ülke para birimleri son beş yılın en hızlı satış dalgası ile karşılaştı. Çin'de bankacılık sektörü regülatörü, konu hakkında bilgiye sahip iki kaynağa göre, kömür madenciliği sektöründeki kredi riski denetimlerinin artırılması talimatını verdi. Bu durum, hükümetin sektördeki olası temerrütler konusunda endişe duyduğunu işaret ediyor. Fed politika yapıcıları 28-29 Ocak'ta toplanacak.

Londra'da Deutsche Bank AG gelişen piyasa hisse senedi stratejisti John-Paul Smith, "Kritik bir safhaya girmek üzereymişiz gibi görünüyor," dedi ve "Son üç yıldır mikro düzeyde görülen yapısal kırılganlıkların tümü, şimdilerde yatırımcı güvenini zayıflatmaya başlıyor. Bu nedenle, şimdiye dek göreceli düşük performans olarak adlandırılan durum, artık genelde hisse senetleri ve özelde gelişen piyasa Hisse senetlerinin mutlak performansını etkilemeye başlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bloom24 Ocak 2014 19:02

    bence operasyonlardan korkup artırmayacak artırırsa madasgaskar merkez bankası olarak ataması yapılır

  • fed24 Ocak 2014 16:37

    bence azaltıma gitmeyecek çünki doların aşırı yükselmesi amerikanın sattığı malların elinde patlaması demek olur