E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalar Fed'e odaklanacak!---

Piyasalar Fed'e odaklanacak!

Piyasalar Fed'e odaklanacak!
10 Temmuz 2013 - 09:40 borsagundem.com

Küresel piyasalarda bugün ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları takip edilecek

Küresel piyasalarda dün genel olarak ABD'de başlayan 2. çeyrek bilanço sezonuna yönelik iyimserlikle pozitif bir seyir izlenirken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları ve Başkan Ben Bernanke'nin açıklamaları takip edilecek.
Dün ABD'de Dow Jones endeksi, açıklanmaya başlanan 2. çeyrek bilançoların beklentileri karşılaması dolayısıyla artan iyimserlikle tarihi zirvelerine doğru yükselişini devam ettirdi. Dow Jones endeksi günü yüzde 0,50 oranında yükselişle 15.300 puandan tamamlarken, böylece yükselişini üst üste 4. güne taşıdı ve tarihi kapanış rekoru olan 15.409 puana bir adım daha yaklaştı. S&P 500 endeksi ise dün yüzde 0,72 oranında yükselerek analistlerin kritik direnç olarak nitelendirdikleri 1.655 puanın hemen sınırında günü tamamladı.
Dün, Avrupa tarafında ise gelişmiş ülke borsalarında ABD piyasalarına paralel bir seyir izlenirken, İspanya, İtalya ve Yunanistan borsalarında ise düşüşler görüldü. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 1,12 oranında yükselişle tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,52, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,98 oranında değer kazandı. Analistler, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s'un İtalya’nın kredi notunu bir basamak düşürerek BBB+’dan BBB’ye indirmesi ve İspanya'da etkisini artırarak devam eden yolsuzluk skandalına ilişkin gelişmelerin piyasaları olumsuz etkileyebileceği belirtiyor.
Bugüne gelindiğinde, Çin'de açıklanan dış ticaret rakamlarının beklentilerin altında kalması ekonomik aktiviteye yönelik endişeleri artırdı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yaklaşık yüzde 0,80 oranında düşüş kaydederken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,34 düşüşte. Şangay borsası ise kapanışa yaklaşırken etkisini artıran alımlarla önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 1,10 oranında yükseliş kaydetti.
Yurt içi piyasalarda gelişmekte olan ülke piyasalarına paralel olarak faizlerde yükseliş eğilimi, yerel paranın değer kaybetmesi ve hisse senedi piyasalarının satıcılı seyrinde hafif dengelenmeler görülse de dün de devam etti. Gösterge tahvilin bileşik faizi son 13 ayın en yükseği olan yüzde 8,60'a yükselirken, dolar/TL gün içinde en düşük 1,9344'ü gördükten sonra tekrar yükselişe geçerek günü 1,94'ün üzerinde tamamladı. Analistler, bugün bankalararası piyasada güne 1,9380 seviyesinden başlayan dolar/TL'de, açılıştaki TL lehine pozitif seyrin devam etmesi durumunda diğer piyasaların da pozitif etkilenebileceğini belirtiyor.
Bugün saat 21.00'de ABD'de açıklanacak Fed toplantı tutanakları ve Bernanke'nin parasal genişlemeye yönelik açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, gün içinde ise gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki seyrinin takip edileceğini kaydediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
09.00 Almanya, haziran ayı TÜFE
09.45 Fransa, mayıs ayı sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi
14.00 ABD, MBA 5 Temmuz mortgage başvuruları
17.00 ABD, mayıs ayı toptan eşya stokları
21.00 ABD, Fed toplantı tutanakları

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)