E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalar FED'den gelen açıklamalara odaklandı---

Piyasalar FED'den gelen açıklamalara odaklandı

Piyasalar FED'den gelen açıklamalara odaklandı
10 Ocak 2017 - 08:48 borsagundem.com

Hafta içerisinde FED üyelerinin yanı sıra Trump'ın Çarşamba günü yapacağı konuşma da piyasalarda oldukça etkili olacak

Anayasa Görüşmelerinde İkinci Gün
Başkanlık sistemine ilişkin anayasa değişikliği dün Meclis Genel Kurulunda görüşülmeye başlandı. Anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerinden görüşmelerin tamamlanmasıyla oylamaya geçildi. İlk oylamada 338 evet çıkmasıyla anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin tek tek görüşülmesine geçildi. Her madde için yapılacak ayrı görüşmenin ardından görüşülen maddeler gizli oylamaya sunulacak. Görüşmelerin ilk günün ise oyların gizliliği ve usul üzerinden yapılan tartışmalar damga vurdu.

Haftanın Odağında Konuşmalar Var
Son FOMC toplantısının tutanaklarında bazı üyelerin olası genişlemeci maliye politikalarını tahminlerinde hesaba kattıklarının yer alması piyasada negatif bir algı yaratmıştı. FOMC toplantısından çıkan 2017 için 3 faiz artışı tahminlerinde FED üyelerinin mevcut ekonomik durumu göz önüne aldıkları düşünülüyordu. FED'in her toplantıda veriler üzerinden karar vermesi ve üyelerin önceki söylemlerinde Trump politikaları üzerindeki belirsizlik nedeniyle yorumdan kaçınmaları, tutanaklardaki bu durumu çarpıcı kılıyor. Bu hafta içerisinde ise bir çok FED üyesinin konuşmaları ve sözlü yönlendirmeleri var. Dün açıklama yapan Atlanta Fed Başkanı Lockhart, Bankanın tam istihdam ve fiyat istikrarı olan her iki misyonuna da oldukça yaklaştığını dile getirdi. Lockhart genişlemeci maliye politikalarını ise yukarı yönlü bir risk olarak değerlendirirken 2017 tahminlerinde ise genişlemeci maliye politikalarını bir faktör olarak ele almadığını ifade etti. Hafta içerisinde bir çok üyenin yanı sıra Trump'ın Çarşamba günü yapacağı konuşma da piyasalarda oldukça etkili olacaktır.

EURUSD
Yeni haftaya ABD cephesinden gelen önemli açıklamalar ile başlangıç yaptık. Boston Fed Başkanı Eric Rosengren para politikasında kademeli normalleşmenin devam edeceğini 2017 yılı içinse üç faiz artışının makul göründüğünü dile getirdi. Faiz artışlarının daha düzenli şekilde gerçekleşeceğini ifade eden Rosengren ekonomide kayda değer bir gelişme olduğundan bahsettti. Yeni günde ise piyasalar veri akışı açısından sakin bir güne başlangıç yapıyor. Bulunduğumuz haftaya yükseliş ivmesi ile başlangıç yapan hareketliliğe 1.0620 seviyesi direnç oluşturmaya devam ediyor. Eğer hareketlilik bu seviyenin üzerinde kalmayı başarırsa 1.0650 seviyesi yeniden gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 1.0500 seviyesinin altındaki kapanışlar bizi 1.0450 desteğine kadar getirebilir.

USDTRY
Yeni haftaya yeni zirve ile başladık. Bu hafta gözler mecliste olacak. Yeni anayasa tartışmalarının yarattığı siyasi risk negatif ayrışmamıza neden oluyor. Moody'sin dünkü açıklamalarında sorunlu kredilere değindiğini görüyoruz. Kurdaki yükseliş ile bazı firmaların finansal yapılarında bozulmalar meydana gelebilir. Burada en önemli nokta ise geri ödenmeyen kredilerde yaşanabilecek bir artış. Geri ödenmeyen kredilerde yaşanabilecek artış bankaların varlık kalitesinin bozulmasına yol açabilir. Son gelen enflasyon rakamları sonrası negatif reel faize dönmemiz kur üzerinde baskı yaaratan diğer önemli unsur. Ayrıca 27 Ocak'taki Fitch'in değerlendirmesi de Türk varlıkları üzerinde risk oluşturmaya devam ediyor. Kurda 3.65 seviyesinin üzerinde yükseliş devam edebilir. 3.72-3.75 bölgesinde yeni zirve oluşabilir. 3.75'in üzerinde kapanışlar görmemiz durumunda 3.80-3.82 bölgesi radara girecektir. Gram altında ise 145 TL yeni hedef olarak karşımıza çıkıyor.

GBPUSD
İngiltere Başbakanı May'in hafta sonu yaptığı açıklamalarla hükümetin Avrupa tek pazarında kalmanın öncelikleri olmadığının sinyallerini vermesi kurda hard Brexit endişelerini yeniden gün yüzüne çıkardı. Dolardaki zayıflığa rağmen kurda satış baskısı ile son 10 haftanın en düşük seviyesi görüldü. Dün açıklama yapan May ise ifadelerine açıklık getirmeye çalıştı. AB'den ayrılış için sadece iki seçenek olmadığını, üyeliğin istedikleri bölümlerini seçmek yerine Avrupa ile yeni bir ilişki kuracaklarını dile getirdi. Bugün ise takvimde önemli veri akışı bulunmuyor. Kurda teknik olarak ise satıcılı seyrin devamındaa 1.2120 desteği takip edilebilir. Bu seviyenin kırılması halinde Ekim ayında yaşanan ani düşüşten beri en düşük seviye olan 1.2080 güçlü destek konumunda. Toparlanmalarda ise 1.2200-1.2250 dirençleri gündeme gelebilir.


BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında haftanın ilk işlem günü satıcılı bir seyir ile başladı. 2016 yılının son ayında yapılan anlaşma gereği OPEC ve OPEC dışı ülkelerin bu aybaşında belirlenen kotalara göre üretim seviyelerine geçmesi planlanıyordu. Fakat Kuveyt, Umman ve Irak dışında diğer ülkelerin halen üretim seviyelerini düzenlememiş olması piyasada, bu anlaşmaya olan güveni sarsmaya başladı. Daha önceki uygulamalarda ülkeler kaçak yollardan üretimlerini belirlenen seviyenin üzerine çıkarmıştı. Buna benzer bir görüntü bu anlaşmada da karşımıza çıkabilir. Zira Suudi Arabistan ve Rusya gibi üreticiler anlaşmaya uyma konusunda son derece isteksiz görünüyor. Önümüzdeki günlerde anlaşmaya yönelik beklentiler fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Teknik olaraak ise yeni günde de satış ağırlıklı bir görüntü çizilmesi durumunda 54.30 ve 54.00 desteklerini takip edeceğiz. Hareketlilik bu bölgenin altına sarkarsa 53.50 seviyesine kadar gevşeme görebiliriz. Yukarı yönlü hareket içinse ilk etapta 55.50'nin üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Hareketin devamında 56.50 hedeflenebilir.

ALTIN
Altın fiyatlarında alıcılı seyrin haftanın ilk işlem gününde de devam ettiğini gördük. Özellikle Donald Trump'ın koruyucu politikalar uygulayacağına yönelik söylemleri ve Çin tarafından gelebilecek karşı hamle tedirginliği küresel risklerin artmasına neden olurken, altın fiyatlarını yukarıya taşıdı. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvillerinde yaşanan geri çekilme ve dolar endeksindeki düşüş altına destek olan önemli etkenlerdi. Veri akışı bakımından ise bugün ABD'den açıklanacak olan iş imkanları ve personel değişim oranı önemli olacak. Teknik olarak baktığımızda ise yukarı yönlü hareketin devamında 1185 dolar direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması durummunda 1200 Dolar yeni hedef fiyat olabilir. Olası geri çekilmelerde ise 1176 ve 1170 dolar seviyeleri önemli destekler.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)