E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalar FED sonrası olumsuz---

Piyasalar FED sonrası olumsuz

Piyasalar FED sonrası olumsuz
15 Aralık 2016 - 09:29 borsagundem.com

Alan Yatırım; FED’in daha fazla faiz artırımına işaret etmesi ile global piyasalarda negatif risk algısı eşliğinde fiyatların oluştuğunu belirtti

DÜN NE OLDU? 

BIST 100 ENDEKSİ FED FAİZ KARARI ÖNCESİNDE YATAYDA KALDI… 

FED faiz kararı öncesinde BIST 100 Endeksi global nötr risk iştahı eşliğinde günü %0,2 gibi hafif düşüşle 76,881 seviyesinden tamamladı. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

FED PİYASA BEKLENTİSİNDEN DAHA FAZLA FAİZ ARTIRIMI BEKLİYOR… 

AB LİDERLER ZİRVESİ TOPLANIYOR… 

FED politika faizini beklenti paralelinde 25 baz puan artışla %0,75’e yükseltirken FED üyelerinin 2017 yılına ilişkin faiz artırım beklentisi ise beklentilerden daha yüksek şekilde %1,25 yerine %1,50 seviyesinde oluştu. Bu paralelde FED’in daha fazla faiz artırımına işaret etmesi eşliğinde global piyasalarda negatif risk algısı eşliğinde fiyatlar oluşmakta. Gelişen ülke paralarında %1 düşüş görülmekte. BIST 100 Endeksinde global negatif risk iştahı paralelinde güne düşüşle başlamasını beklerken, düşüşün %1 seviyelerinde sınırlı kalması beklenebilir. Bununla birlikte sürmekte olan güçlü dolar trendinin gelişen piyasaları baskılamaya devam etmesi beklenilmeli. 

ŞİRKET HABERLERİ

GSRAY…Pozitif… Şirketin, gerçekleşen Aralık divan kongresinde borcunun 1,5 milyar TL’den 1,6 milyar TL’ye yükseldiği açıklandı. Ayrıca, Başkan Dursun Özbek, Emlak Konut ile çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, Florya ve Riva arazileri ile ilgili protokolün önümüzdeki günlerde imzalanacağını belirtti. (Habertürk) 

YAZIC…Sınırlı Pozitif… Şirketin bağlı ortaklığı Anadolu Endüstri Holding, SEEF Foods ve  Bunge arasında, Ana Gıda A.Ş.'de AEH'nin sahip olduğu %55,25 ve SEEF Foods'un sahip olduğu %44,75 oranında hisselerin Bunge'ye satışı konusunda hisse alım/satış sözleşmesi imzalandığı açıklandı. Hisse devrinin 2017 yılı 1.çeyrek içinde sonuçlandırılması öngörülmektedir. Ana Gıda'nın şirket değeri 172,5 milyon TL olarak saptanmış olup şirket değeri üzerinden borçlar sonrasında AEH'nin %55,25 oranında hisselerinin satış bedeli  55,4 milyon TL hesaplanmakta. (KAP) 

PGSUS…Sınırlı Pozitif… Şirketin Ocak-Kasım 2016 ayları trafik verileri açıklandı. Şirketin toplam yolcu sayısında, geçen senenin aynı dönemine göre %8’lik artış gözlendi ve 22.2 milyona ulaştı. Geçtiğimiz Ekim ayına göre ise, %12 düşüş ile 1.9 milyon yolcu olarak gerçekleşti. Doluluk oranı geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre 3,1 puan yükseliş ile %81.7 olarak gerçekleşti. Şirketin yurt içi yolcu sayısında, geçen senenin aynı dönemine göre %11’lik artış gözlendi ve 14.1 milyona ulaştı. Geçtiğimiz Ekim ayına göre ise, %7 düşüş ile 1.3 milyon yolcu olarak gerçekleşti. Doluluk oranı ise aynı döneme göre 3.8 puan yükseliş ile %86.6 olarak gerçekleşti. Şirketin yurt dışı yolcu sayısında, geçen senenin aynı dönemine göre %5’lik artış gözlendi ve 7.9 milyona ulaştı. Geçtiğimiz Ekim ayına göre ise, %19 düşüş ile 670 bin yolcu olarak gerçekleşti. Doluluk oranı ise aynı döneme göre 1,9 puan yükseliş ile %73.7 olarak gerçekleşti. (KAP) 

BIST 30 Kontratı 

Aralık vadeli kontrat, dün FED faiz kararı öncesinde genelde yatay bant içinde hareket ederek günü %0,2 yükselişle 94,675 seviyesinden tamamladı.

Bugün Aralık vadeli kontratta FED’in beklenenden daha fazla faiz artırımına işaret etmesi paralelinde güne düşüşle başlamasını beklemekteyiz. Günlük bazda 93,5-94,5 bandınde hareket beklenebilir. 

USDTRY Kontratı 

Dün Fed’in Aralık toplantısı sonrası doların küresel bazda değerlenme eğilimine girmesiyle Türk Lirası cinsinden varlıklardaki değer kaybında artış görüldü.  Türk Lirası tüm gelişmekte olan ülke para birimleri ile birlikte kitlesel harekete iştirak ederken Türk Lirası en fazla değer kaybeden para birimleri arasında ilk sıralarda yer aldı. Ancak toplantısı öncesi dolar cephesinde görülen bekle ve gör havasının etkisiyle USDTRY Aralık kontratı dünü %0,61  değer kaybı ile 3,4760 seviyesinde tamamladı. 

Bugün sabah saatleri itibariyle USDTRY paritesindeki seyir göz önünde bulundurularak kontratın güne yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. USDTRY Aralık kontratında yükselişlerin devam edebilmesi için 3,50 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, 3,45-3,40 bandı destek konumunda bulunuyor. 

ALTIN/USD Kontratı 

Dün Fed’in Aralık toplantısı sonrası doların küresel bazda değerlenme eğilimine girmesiyle altın en fazla değer kaybeden yatırım enstrümanlarının başında geliyordu. Altın cephesinde zayıf talep, yükselen petrol fiyatları ve güçlü dolar eğilimi altını baskılamakta Ancak toplantı öncesi dolar cephesindeki kar realizasyonları nedeniyle Altın Aralık kontratı dünü  %0,78 değer kazancı ile 1165 US$ seviyesinde tamamladı. 

Sabah saatleri itibariyle Asya seansında altın fiyatlarındaki seyir göz önünde bulundurarak, Altın kontratının güne düşüş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

EURUSD Kontratı 

Dün Fed’in Aralık toplantısı sonrası doların küresel bazda değerlenme eğilimine girmesiyle euroda görülen değer kayıpları arttı. Toplantıya ilişkin haber akışı sonrası 1,05 seviyesinin aşağısına sarkan EURUSD paritesi tepki alımları birlikte 1,05 seviyesinin üzerine yerleşti. Bu kapsamda EURUSD Aralık kontratı dünü yatay ve 1,0665 seviyesinde tamamladı. 

Sabah saatleri itibariyle EURUSD paritesinde görülen seyir nedeniyle EURUSD kontratının güne düşüş ile başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

DÜN NE OLDU? 

Dünün en önemli gündem maddesi Fed’in Aralık ayı toplantısı oluşturuyordu. Fed söz konusu toplantıda beklentileri dahilinde politika faizini 25 baz puan yükseltti. Fed yetkililerinin tahminlerinden oluşan noktasal grafike göre ise, 2017 yılında 3 faiz artırımı öngörülmesi dolar cephesinde tansiyonu artırdı. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bugün Fed’in Aralık ayı toplantısı kararları sonrası piyasalarda görülen sert fiyatlamaların denge bulmasını beklemekle birlikte, Avrupa ve ABD’de Aralık ayına ilişkin imalat PMI verileri takip edilecek. 

Yurt içinde ise Eylül ayı işsizlik oranı verisinin yanı sıra Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nden gelecek olan haber akışı Türk Lirası cinsinden varlıkların seyri için önem arz etmekte. 

USDTRY 

Dün Fed’in Aralık toplantısı sonrası doların küresel bazda değerlenme eğilimine girmesiyle Türk Lirası cinsinden varlıklardaki değer kaybında artış görüldü.  Türk Lirası tüm gelişmekte olan ülke para birimleri ile birlikte kitlesel harekete iştirak ederken Türk Lirası en fazla değer kaybeden para birimleri arasında ilk sıralarda yer aldı

Teknik olarak bakıldığında, USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin görülebilmesi için 3,5000 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin görülmesi halinde 3,5500 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede 3,45 seviyesi aşağısında kalıcılık sağlanması halinde zayıf seyir görülebilecek olup 3,40 ve 3,35 destek seviyeleri izlenebilir.

EURUSD 

Dün Fed’in Aralık toplantısı sonrası doların küresel bazda değerlenme eğilimine girmesiyle euroda görülen değer kayıpları arttı. Toplantıya ilişkin haber akışı sonrası 1,05 seviyesinin aşağısına sarkan EURUSD paritesi tepki alımları birlikte 1,05 seviyesinin üzerine yerleşti. 

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 1,0500 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,0575 ve 1,0620 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede zayıf seyrin görülmesi halinde ise 1,0500 ve 1,0460 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

ALTIN 

Dün Fed’in Aralık toplantısı sonrası doların küresel bazda değerlenme eğilimine girmesiyle altın en fazla değer kaybeden yatırım enstrümanlarının başında geliyordu. Altın cephesinde zayıf talep, yükselen petrol fiyatları ve güçlü dolar eğilimi altını baskılamakta. 

Altında toparlanma eğiliminin görülebilmesi için, 1140 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1152 ve 1160 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının devam etmesi halinde ise sırasıyla 1126 ve 1115 destek seviyeleri izlenebilir. 

USDJPY 

Geçtiğimiz hafta USDJPY paritesinde görülen yükseliş eğilimi yeni haftada Fed’in Aralık ayı toplantısı sonrası güçlenerek devam etmekte. 

Teknik olarak bakıldığında, paritede bir süredir görülen düşüş trendi sona ermiş görünüyor. USDJPY paritesinde yükselişlerin devam edebilmesi için 117,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup, paritede toparlanma eğiliminin devam etmesi durumunda 118,20 ve 119,00 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek geri çekilmelerde sırasıyla 116,40 ve  115,00 destek seviyeleri izlenebilir. 

GBPUSD 

Dün Fed’in Aralık toplantısı sonrası doların küresel bazda değerlenme eğilimine girmesiyle Sterlin cephesinde zayıf seyir görülse de G10 para birimleri arasında Sterlin en az değer kaybeden para birimi olarak ilk sırada yer aldı. Bugün İngiltere Merkez Bankası kararları ve ABD’den gelecek olan veri akışı paritenin seyrinde hareketlilik yaratabilir. 

Teknik olarak bakıldığında bir süredir zayıf seyir izleyen GBPUSD paritesi geçtiğimiz haftalarda  1,2400 seviyesinin üzerindeki hareketi ile teknik görünümü olumlu bir hal almıştır. Paritede görülebilecek kar satışlarında 1,2560 ve 1,2440 izlenebilecek destek seviyeleri olup, yükselişlerin devam etmesi halinde ise 1,2840 ve 1,2960 direnç seviyeleri hedeflenebilir. 

BRENT 

Petrol cephesinde hafta başından bu yana görülen kar satışlarına Fed’in Aralık ayı toplantısı kararları sonrası güçlü dolar eğilimi eklenince petrol fiyatlarında zayıf seyir görülmekte. 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin görülebilmesi için 53,70 seviyesi üzerinde hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 55,00 ve 56,70 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının devam etmesi halinde ise 52,50 ve 51,80 destek seviyeleri takip edilebilir.

 Alan Yatırım

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Özlem Karaca15 Aralık 2016 10:10

    Bende bir Kervansaray maduru olarak bu haberi yapanlara teşekkür ediyorum. Ben de bu lanet hşişeye SPK nın zorunlu çağrı yapacaksın demesi üzerine girdim. Hala da ümitliyim. Bütün mağdur olanlar ile birlik olup inşallah devletimizin de buna göz yummayacağina inanarak mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz. Haberi olmayan diğer mağdur yatırımcılar da bizlere destek olup güç katarlarsa bundan sonra küçük yatırımcı kolay kolay ezilemeyeçektir.

  • ali can15 Aralık 2016 09:38

    basın ve bazı yatırım kuruluşları israrla BIST dusmesini destekliyor dipten girmek için :) yemezler . hisselerinize sahip cıkın. YTD.