E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalar EKK kararlarını ve AMB'yi bekliyor---

Piyasalar EKK kararlarını ve AMB'yi bekliyor

Piyasalar EKK kararlarını ve AMB'yi bekliyor
07 Aralık 2016 - 09:31 borsagundem.com

A1 Capital sabah raporunda piyasadaki gelişmeleri ve beklentileri değerlendirdi

Geçen hafta dolar endeksinin ve iç gündemin etkisiyle rekor kıran Dolar/TL, dün güne 3,53 seviyelerinden başlasa da gün içerisinde dolar endeksindeki 101,500 seviyesinden 100,200 seviyesine düşüş ve İtalya referandumu sonrasındaki korkuların kısa süreli olması; risklerin ortadan kalkmamasına rağmen piyasaların önce AMB sonrasında FED toplantısına adapte olmasının etkisiyle günü 3,45 seviyelerinde kapattı. Doların sakin seyrinde Perşembe açıklanacak olan EKK kararlarının da etkisi olduğunu belirtelim. Dolar/TL’de bugüne de, 3,45 seviyelerinden başlıyoruz. İtalya'da hükümet, Monte dei Paschi'nin kontrol hisselerini almaya hazırlanıyor. Haberleri de bir diğer önemli konu başlığımız oldu. Başbakan Renzi'nin istifa etme kararı sonrasında özel bir kurtarma fonunun Monte dei Paschi di Siena'yı alması umutlarının azalmasına bağlı olarak Banka'nın kontrol hisselerini 2 milyar Euro karşılığında almaya hazırlanıyor. Bu haberler AMB toplantısı ve Draghi konuşması öncesinde piyasalar da yakın takipte. Türk Lirası, Dolar karşısında diğer tüm para birimlerinden daha fazla değer kazandı ve son bir haftalık büyük değer kayıplarının bir kısmını telafi etti. Borsa İstanbul ise %2,49 yükselişle 75.433 seviyesinden günü kapattı. TCMB’nin dünkü 2017 para ve kur politikası sunumunda başta EKK’da alınan kararlar olmak üzere, Merkez’in piyasa hakkında vereceği mesajlar dikkatle izlendi. Öne çıkan satır başlarında;

- TCMB’nin sadeleşme açısından hedeflediği kazanımları büyük ölçüde elde ettiğini,

- Döviz kurunun bu aşamada enflasyon üzerinde sınırlı etkisi olduğu,

- Para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olarak devam edeceği,

- 2016 son çeyrek iktisadi faaliyetlerde ılımlı toparlanma öngörüldüğü,

- Merkez’in bir nominal döviz kuru hedefinin olmadığı,

- Brüt döviz rezervlerinde dalgalanmalar görülse de net rezervlerinde zaman içerisinde artışın söz konusu olduğu,

- Ve son olarak EKK’dan Merkez Bankası adımlarına dair ilave bilgi gelmeyeceği ifade edildi.

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım’ın Rusya ziyaretinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin tekrar sağlıklı bir yapıya kavuşması,ve ticaret hacmindeki düşüşün eskisinden daha iyi olacak şekilde telafi edilmesi mesajları dikkat çekti. Bununla beraber Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yapmış olduğu açıklamalar da piyasalar tarafından takip edildi. Ağbal, EKK’da alınan kararların süratle gerçekleştirileceğini ve varlık barışında sürenin uzatılabileceğini söyledi. Altına baktığımızda 1170 dolar ons seviyesinin altına gerilediğini ve 1167 seviyesinden güne başladığını belirtelim. Altın konusunda diğer önemli bir gelişme ise Bloomberg’te yer alan habere göre, 19 Kasım itibariyle altın 1,88 trilyon dolarlık İslami finans sektöründe işlemlerde kullanılmaya başlandı. İslami Finans Kuruluşları Muhasebe ve Denetleme Organizasyonu’nun Dünya Altın Konseyi’yle işbirliğiyle ortaya koyduğu yeni kurallar “yüzlerce ton” altına olan talebi körükleyebilir. Konuyla ilgili olarak ortak bir basın açıklaması yapan Dünya Altın Konseyi CEO’su Aram Şişmanyan, bu yeni girişiminin hem İslami yatırımcılar hem de altın endüstrisi için bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Petrol cephesinde ise ABD’li üreticilere ilişkin endişelerle kayıpların arttığını görmekteyiz. Petrol, ABD kaya petrolü üreticilerinin üretimi artırarak OPEC'in sekiz yıldan bu yana ilk kez gittiği petrol anlaşmasının etkisini azaltacağı yönündeki spekülasyonun etkisiyle, varil başına 51 doların altındaki kayıplarını sürdürdü. Bugün takip edilecek verilere baktığımızda, Ekim ayı Almanya (saat 10.00) ve İngiltere (saat 12.30) sanayi üretimi (sırasıyla beklenti aylık bazda %0,8 ve %0,2) takip edeceğimiz başlıca veriler olacaktır. Bununla beraber iç piyasada Kasım ayı hazine nakit dengesi (saat 17.30) ve ABD ham petrol stokları takip edilecek diğer önemli veriler olacaktır. 75.500’ün hemen altında kapanış gerçekleştiren BIST100’de, bugün 75.000 seviyelerinde kalması durumunda 76.000’i hedefleyecektir.

A1 Capital

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)