E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalar ECB sonrası hareketli---

Piyasalar ECB sonrası hareketli

Piyasalar ECB sonrası hareketli
09 Aralık 2016 - 08:32 borsagundem.com

Işık FX; EKK sonrası görüntü itibariyle ekonomiyi destekleyici hamleler alınmaya çalışılacak ancak bütçe dengesi kontrolü önemli olacak yorumunda bulundu

Draghi yeni paketi açıkladı. Piyasalar tarafından öncesinde varlık alımlarının azaltıldığına yönelik beklenti oluşurken, sonrasında programın daha da genişlemeci olduğu anlaşıldı. ECB bugün aldığı kararla 80 milyar Euroluk vadesi Mart 2017 olan programı, Aralık ayına kadar uzattı. Ancak Nisan'dan itibaren program 60 Milyar Euro olarak devam edecek. Yani ek 9 aylık daha genişlemeci önlem alınacağı görülüyor. Bu da Euro'nun zayıflamasına neden olan gelişme olarak piyasalara yansıdı. Draghi ise basın açıklamasında varlık alımlarının gerektiğinde daha da uzatılabileceğini, enflasyon hedefi yakalanana dek, gerekirse ek önlemlerin alacağı teyidi alındı. Enflasyon için daha da iyimser bir görüntü çizen ECB, her ne kadar İtalya referandumu bir risk olarak görülmese de, ilerleyen dönemlerde bu konunun ECB'nin radarına gireceği de aşikar.

EKK kararları açıklandı. KOBİ'lere yönelik 250 milyar TL'lik bir kredi desteği sağlanacak. Bu destekten KOBİ'ler, esnaflar ve ayrıca ihracat ve ticaretle uğraşanlar yararlanacak. İhracat kredilerinde garanti teminat yüzde 100, KOBİ'lerde yüzde 90, ticarilerde ise yüzde 85. Kredi isteği olan KOBİ'ler bu sayede kredi çekerken, alacağı teminatlar için devletten bir nevi destek alacak. Bu sayede ihracatı özendirecek önlemler alınacak. Ayrıca özel sektörde yatırımları teşvik etmek amacıyla kurumlar vergisi düşürülecek, imalat sanayiye yönelik yatırım teşvikleri sağlanacak. Ayrıca düşen istihdamı yeniden canlandırabilmek adına yeni iş imkanları sağlanmasına yönelik önlemler alınacak. İhracat yapanlara destek verilmeye devam edilecek. Görüntü itibariyle ekonomiyi destekleyici hamleler alınmaya çalışılacak ancak bütçe dengesi kontrolü önemli olacak. Ayrıca KOBİ'lere sağlanacak kredi desteğinin oldukça yüksek olduğunu, kaynağın nasıl sağlanacağı yakından takip edilecek.
Gün itibariyle İngiltere Ticaret Dengesi, ABD'den Michigan Tüketici güveni önemli olabilir.

EURUSD
Avrupa Merkez Banaksının merakla beklenen Aralık ayı toplantısı sonuçlandı. Banka faiiz oranlarında herhangi bir değişime gitmezken tahvil alım programında değişimlere gitti. 2017 yılı Mart ayında son bulması planlanan parasal genişleme programı 2017 yılı sonuna kadar uzatıldı. Mart ayından itibaren aylık tahvil alım miktarı ise 60 milyar euro olarak belirlendi. Yapılan değişiklikler bankanın genişlemeci tutumunu sürdüreceğinin bir kanıtı olarak düşünülebilir. Alınan kararın ardından basın açıklamasında bulunan Başkan Draghi de genişlemeci tutumunu korudu. Paritede ise tüm bu gelişmeler yeni satışları beraberinde getirdi. 1.0700 seviyesinin altında kaldığımız süre boyunca gündeme gelen baskı devam edebilir. 1.0600 seviyesi ise düşüş hareketinin önündeki en büyük engellerden. Eğer hareket devam ederse bu kez gözler 1.0550 seviyesinde olacak. Toparlanmadan bahsedebilmemiz içinse fiyatlamanın yeniden 1.0700 seviyesinin üzerinde kalması gerekiyor.

USDTRY
Dün açıklanan Ekonomik Tedbir Paketi, Avrupa Merkez Bankası kararlarıyla aynı zamana denk geldiğinden kurdaki etkisini hiissedemedik. Teşvik paketinde reel sektörün desteklenmesi ile alakalı teşvikler açıklandı. Genel olarak şirketlerin nakit sıkıntısını çözmek için kredi hacmini artırma yönünde adımlar atılacak. Atılan adımların etkilerini orta vadede göreceğiz. Kurda volatilite yüksek kalmaya devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım programını uzatması sonrası euronun dolar karşısında değer kaybetmesi ve dolar endeksinin yeniden 101 seviyesine çıkması, kuru bir anda 3.35'ten 3.50'ye getirdi. Doların dünyada değer kazanması kurdaki geri çekilmenin sınırlı olmasına neden oluyor. Önümüzdeki hafta FED'in faiz artırması ile birlikte yükselişin 3.50 ve üzeri seviyelere devam edeceğini düşünüyoruz.

GBPUSD
İngiltere'de tartışmalı 50 madde kararı bir üst mahkemeye taşınmıştı. Kısaca hatırlatmak gerekirse Başbakan May Mart 2017'de 50. Maddeye dayanarak 2 sene sürecek olan AB'den çıkış sürecini resmi olarak başlatacağını duyurmuştu. Ancak mahkemeye taşınan bu duruma karşılık, May'in parlamento onayınna ihtiyacı olduğuna hükmedildi. Hükümetin bir üst mahkemeye taşıdığı bu kararda bu hafta içerisinde taraflar dinlendi. Parlamentonun sürece dahil olmasının AB'den daha yumuşak bir çıkışa neden olacağı düşünülüyor. Dün tarafların dinlenmesine son verilen mahkemede en yakın zamanda bir sonuç çıkacağı ifade edildi. Kurda ise hareketin Dolar endeksindeki toparlanmanın da etkisiyle 1.2550 bölgesine geri çekildiğini gördük. Bu seviyenin altında gevşeme devam ederse 1.2500-1.2460 seviyeleri gündeme gelebilir. Hareketin yukarı yönlü ivme kazanması durumunda ise 1.2650 -1.2700 seviyeleri gündeme gelebilir.

BRENT PETROL
İki günlük satış hareketinin ardından petrol fiyatları, geride bıraktığımız günü alıcılı geçirdi. 10 Aralık günü OPEC ve OPEC dışı üreticilerin bir araya gelmesi bekleniyor. Piyasaların odağında bu görüşmeler yer alıyor. Hatırlanacağı üzere 30 Kasım'da OPEC üyeleri bir araya gelmiş ve petrol üretimini günlük 1.2 milyon varil azaltma kararı almıştı. OPEC dışı üreticiler ise eğer kkartel kendi arasında anlaşırsa, üretim anlaşmasına katılabileceklerini ifade etmişti. Şu ana kadar herhangi bir üreticiden olumsuz bir açıklama gelmedi. Bu sebeple 10 Aralık günü gerçekleşecek olan toplantının da beklentileri karşılayacağını ve kartel dışı üretimin günlük 600 bin varil civarında azalmasını bekliyoruz. Teknik olarak ise 53 dolar seviyesinin Brent petrole destek olduğunu ve bu bölgenin üstünün fiyatlamalar için pozitif olduğunu söyleyebiliriz. 54 doların üzerinde kalıcılık sağlanırsa 54.50-55.00-55.30 seviyeleri görülebilir. Satış yönlü hareketlerde ise 53 dolar desteği kırılırsa 52 dolara kadar gevşeme görebiliriz.

ALTIN
Geride bıraktığımız güne Avrupa Merkez Bankası'nın almış olduğu faiz ve varlık alım kararı damgasını vurdu. Faizlerde beklenildiği gibi değişikliğe gidilmemesi ancak varlık alım programının miktarının 80 milyar Euro'dan 60 milyar Euro'ya indirilmesi altın fiyatlarındaki hareketliliğin artmasına neden oldu. Ancak bu hareketliliğe rağmen değerli metal sonn zamanlarda sıkışmış olduğu 1160-1180 bandının dışına çıkamadı. Bugün ise ABD'den açıklanacak Michigan tüketici güveni verisi değerli metalde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin ve dolar endeksinin performansı altın fiyatlarında etkili olacaktır. Teknik olarak baktığımızda değerli metalde yaşanan sıkışmaya rağmen henüz düşüş trendinin dışına çıkılmış değil. Buna paralel olarak 1160 dolar desteğinin altında kalıcı fiyatlamalar görmemiz durumunda, sırasıyla 1156-1150 Dolar destek seviyelerine hareket görebiliriz. Yükselişlerde ise 1180 ve 1188 dirençleri takip edilmeli.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)