E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar dibi gördü---

Piyasalar dibi gördü

Piyasalar dibi gördü
26 Temmuz 2022 - 10:38 borsagundem.com

Yılın ilk yarısını büyük çöküşle kapatan piyasalarda toparlanma işaretleri gelmeye başladı. Ünlü borsa uzamanı Ed Yardeni, piyasaların dibi gördüğünü söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılın ilk yarısını büyük çöküşle kapatan dünya borsalarından toparlanma belirtileri geliyor. Resesyon endişeleri, yüksek enflasyon ve tedarik zincirindeki sıkıntılar nedeniyle yavaşlama belirtileri gösteren dünya ekonomisinin aksine piyasalarda yukarı yönlü hareketler yaşanmaya başladı.

Bloomberg’den Enrique Roces ve Lu Wang’ın haberine göre, FED’in rekor faiz artırımları sonrası sert bir inişten endişe eden yatırımcılarda hala korku hakim olsa da en kötünün geride kaldığını düşünenler de var: Ünlü borsa uzmanı ve Yardeni Research Başkanı Ed Yardeni, ayı piyasası için en kötüsünün geride kaldığını ve piyasanın dibi gördüğünü söylüyor. “Borsada dip bulmak kolay değil ancak deneyeceğim” diyen Yardeni, iyimser sözlerini, şirket kazançlarındaki esneklik ve yavaşlayan ekonomiye rağmen tüketici ve işletmelerin sağlıklı görünümüyle destekliyor.

Sert iniş ihtimali yok denecek kadar az

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Yardeni, S&P 500’ün geçen ay gördüğü 3.666 dolar seviyesinin muhtemelen dip nokta olduğunu belirtiyor. FED toplantısı ve Big Tech şirketlerinin karlılık açıklamaları öncesi konuşan Yardeni, yatırımcılar için pembe bir tablo çiziyor. Yardeni’ye göre sert bir iniş ihtimali ise yok denecek kadar az. “Borsada dip bulmak asla kolay değil ama deneyeceğim” diyen Yardeni, asıl sorunun kazanç sezonunda ortaya çıkacağını söylüyor. Şu ana kadar kazanç sezonunun iyi bir resim sunduğunu ifade eden Yardeni, borsanın bu süreçte fazla yıpranmadığını ve oldukça iyi dayandığını belirtiyor.

Kötümser tahminler hala ağırlıkta

Yardeni’nin açıklamaları, FED’in yeni bir rekor faiz artırım kararı öncesi oldukça önemli. Ayrıca, açıklamanın Alphabet, Apple, Amazon ve Microsoft dahil birçok dev teknoloji şirketinin karlılık açıklamaları öncesi gelmesi de oldukça anlamlı. Ancak Yardeni’nin, öngörüleriyle bir azınlığı temsil ettiğini de unutmamak gerekiyor.

Enflasyonist baskının nihayet zirveye ulaştığı ve bundan sonra istikrarlı biçimde düşeceği umuluyor.

Bank of America’nın bu ay gerçekleştirdiği anket, para yöneticilerinin hisse senedi risklerini 2008 krizinden bu yana görülen en düşük seviyeye indirdiklerini gösteriyor. Bu da piyasalarda son bir haftadır yaşanan yükselişe inanmadıklarını kanıtlıyor. Haziran ayı sonunda gerçekleştirilen Deutsche Bank anketine katılanların yüzde 72’sinin S&P 500’ün 4.500 dolara yükselmeden önce 3.000 dolara düşmesini beklemeleri de, karamsar fikirlerin ağırlığını ortaya koyuyor. Ancak yine de Yardeni’nin görüşlerine ve tecrübesine kulak vermeye değer.

Döngü ortası yavaşlama

S&P 500, yılın ilk yarısında yüzde 20’nin üzerinde düştükten sonra yılın en uzun toparlanmasını gerçekleştirerek Haziran ortasından bu yana yüzde 8 oranında yükseldi. Hisse senetleri ise FED’in agresif parasal sıkılaştırma politikasının ekonomiyi resesyona sürükleyebileceği endişesiyle düştü. Şimdi ise emtia fiyatları düşüyor ve veriler ekonomide bir yavaşlamayı işaret ediyor. Umut edilen şey ise enflasyonist baskının nihayet zirveye ulaştığı ve bundan sonra istikrarlı biçimde düşeceği.

Yardeni, ikinci çeyrek GSYİH’nın negatife dönebileceğini söylese de bu dönemi ‘döngü ortası bir yavaşlama’ olarak nitelendiriyor ve sert bir iniş görmediğinin altını çiziyor.

Resesyon korkularının piyasalar üzerindeki baskısı sürüyor

 

ABD ekonomisi yavaşlıyor, ancak resesyon kaçınılmaz değil

 

Wall Street devlerinden resesyona ilişkin 2 zıt yorum

 

Boğa piyasasını getirebilecek 3 gösterge

 

FED boğa piyasasının tek anahtarı değil

 

Boğa piyasası analistleri tahminlerinin altında eziliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)