E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar Çin büyüme verisiyle moral buldu---

Piyasalar Çin büyüme verisiyle moral buldu

Piyasalar Çin büyüme verisiyle moral buldu
16 Nisan 2014 - 09:02 borsagundem.com

Asya ve gelişmekte olan ülke piyasalarında ise Çin büyüme ve perakende satış verilerinin etkisi ile yükselişler yaşandı

ALB Menkul Değerler tarafından hazırlanan Borsa İstanbul raporu:
   
''BİST 100 endeksi  Salı günü  74.441- 72.438 seviyeleri arasında işlem görmüş ve yüzde 1.81 değer kaybederek 72.438 puan seviyesinden kapatmıştır. Bankacılık endeksi yüzde 2,64 değer kaybederken sanayi endeksi günü yüzde 1,12 satıcılı kapatmıştır.
   
Dün Mart ayı  ABD TÜFE verileri açıklandı. Yıllık TÜFE yüzde 1,4 beklenirken yüzde 1,5 olarak gerçekleşti. Aylık TÜFE ise yüzde 0,1 olarak beklenirken yüzde 0,2 olarak gerçekleşti. Çekirdek TÜFE'ler de beklentinin yukarısında gerçekleşti. Veriler ile beraber Avrupa borsalarında satışlar görülürken, ABD endeksleri yatay pozitif bir seyir izledi. Euro Bölgesi ZEW güven endeksi beklentiden yüksek gelirken, Almanya ZEW güven endeksi beklentiyi karşılamadı. ABD'de de New York imalat endeksi beklentinin çok altında kaldı. ZEW güven endeksleri Almanya DAX endeksinde satışlara sebep olurken TÜFE verilerinin beklentiye paralel geldiği İngiltere'de Ukrayna krizinebağlı satışlar gördük. ABD endeksleri ise şirket karlarıyla ve olumlu TÜFE verileriyle yükseldi. Dün konuşan FED Başkanı Janet Yellen, büyük bankaların sermaye rasyolarının daha yüksek olması gerektiğini, likiditenin büyük bankalara fayda sağlayacağını belirtti. Boston FED Başkanı Eric Rosengren, FED'in yol haritasının istihdam ve enflasyon verilerine bağlanması gerektiğini bildirirken, Minneapolis FED Başkanı Narayana Kocherlakota, zayıf istihdamın uzun yıllar süreceğini ileri sürdü.   

Asya ve gelişmekte olan ülke piyasalarında ise Çin büyüme ve perakende satış verilerinin etkisi ile yükseliş görüyoruz. Çin'de ilk çeyrek büyümesi yüzde 7,4 ile piyasa beklentisinin üzerinde gelirken, perakende satışları da beklentileri karşılamış görünüyor. Buna karşılık sanayi üretimi ve sabit varlık yatırımları beklentinin altında kaldı. Japonya'da sanayi üretimi beklentiye paralel gelirken, bu sabah konuşan Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, hisse fiyatlarını çok dikkatle izlediklerini belirtti. Gelişmekte olan ülkeler ise Ukrayna'daki krizin artmasıyla beraber günü satıcılı geçirdi. Orta ve Doğu Avrupa piyasalarında yüzde 1,5'a varan kayıplar görüldü. 
   
BİST 100 endeksi gün içerisinde 74.441 seviyesini test ettikten sonra ABD Enflasyon verisinin olumlu açıklanması, Ukrayna birliklerinin askeri operasyon başlattığı doğudaki Kramatorsk kentinde 11 kişinin öldüğü haberleri ile birlikte USDTRY paritesi değer kazandı ve endekste sert satış baskısına neden oldu. Endekste takip edilmesi gereken teknik seviyeler 72.000/71.500 destek seviyeleridir kısa vadeli direnç ise 73.000 seviyesidir. USDTRY paritesindeki seyir özellikle 2,13 seviyesinin üzerinde takip edilmeli 2,13 seviyesin üzerinde hareketler pariteyi 2,15 ve 2,17 seviyesine taşıyabilir, paritede düşüşten bahsedebilmek için 2,13 seviyesinin altında kapanışlar yapılmalıdır. Güçlü USDTRY paritesi endeks için risk oluşturmaktadır. 
   
Bugün Euro Bölgesi TÜFE verileri, İngiltere işsizlik değişimi ve işsizlik oranı, ABD sanayi üretimi, konut piyasası verileri ve FED Başkanı Yellen konuşması izlenecektir."
ALB MENKUL ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)