E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalar bugün neleri fiyatlayacak---

Piyasalar bugün neleri fiyatlayacak

Piyasalar bugün neleri fiyatlayacak
28 Aralık 2016 - 08:23 borsagundem.com

Piyasalar sakin veri akışına rağmen hareketli bir gün geçirdi

Altın fiyatları Rusya-ABD arası açıklamalar ile hareketlenirken, yurtiçinde anayasa tartışmaları, ABD'de iyi gelmeye devam eden veriler ve Japonya'da zayıf seyreden enflasyon ve hane halkı harcamaları gibi birçok gelişme takip edildi.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalar, ABD'nin hala görev başında olan Obama yönetimine yönelikti. ABD'nin Suriye'ye silah yardımı yapmasına eleştiren Rus yetkililer, Trump ile düzelecek ikili ilişkiler boyutuna olan güveni sarstı. Bilindiği üzere, yeni başkan Donald Trump'ın Rusya ile aradaki ilişkileri iyi tutmaya yönelik beklentileri var. Bu durum ise, ABD ekonomisine yönelik beklentileri iyimser kılıyor. Bu türden açıklamalar hem Rusya-ABD ilişkileri hem de Ortadoğu politikalarını gerecek nitelikte olabilir beklentisi, altın fiyatlarını güçlendiriyor. Görüntü, şuan için baktığımızda bile altında 2017 için hareketli bir sene karşımıza çıkacak beklentisini güçlendiriyor.

ABD tarafına baktığımızda ise, Aralık ayında tüketici güveninin son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını görüyoruz. Bunda mevcut Trump yönetiminin etkisi olduğu söylenebilir. Zaten son gelen yüksek büyüme rakamlarında tüketicilerin katkısı gözle görülür niteliğe ulaşmış durumdaydı. Daha da ivmelenecek bir ekonomi beklentisi, tüketicilerin de ekonomiye sağlayacağı katma değeri artırıp, ABD'de enflasyon beklentilerini güçlü tutabilir. Bu da hem büyümeyi destekleyecek hem de FED'in faiz artırımı sürecini güçlendirecek.

EURUSD
Geride bıraktığımız günde ABD tarafında Aralık ayı tüketici güveni endeksi açıklandı. ABD seçimlerinde sürpriz Trump zaferi 2017 için piyasalarda büyüme ve enflasyon konusunda oldukça iyimser bir algı oluşturdu. Seçim sonrası tüketici güven endeksi Kasım ayında 2008 krizinden beri en yüksek seviyesine ulaşırken Aralık ayında da 113.7 ile son 15 yılın zirvesine ulaştı. Piyasalardaki bu iyimser havanın Trump'ın 20 Ocak'ta görevi devralmasıyla beraber özellikle ticaret polittikalarının netleşmesiyle bu beklentilerin ne kadarı gerçekleşecek merak konusu. Bugün ise ABD tarafında açıklanacak olan askıda konut satışı verisi haricinde önemli veri bulunmuyor. Kurda ise yavaş bir toparlanma söz konusu. 1.0480-1.0500-1.0530 seviyelerinde yukarı yönlü hareketin duraksadığını görebiliriz. Paritede aşağı yönlü harekette 1.0450-1.0430-1.0400 seviyeleri destek olarak çalışabilir.

USDTRY
Yeni haftaya TCMB'nin yayınlamış olduğu toplantı tutanakları ile başlangıç yaptık. Faizlerin sabit tutulduğu toplantıya ait olan tutanaklarda enflasyon gelişmelerine dair önemli söylemler yer alıyordu. Döviz kurundaki gelişmelerin enflasyona olan etkisinin sınırlı olduğundan bahsedilen raporda enerji fiyatlarındaki yükselişten kaynaklı Aralık ayında da enflasyon rakamlarında yükseliş ivmesinin korunacağı dile getirildi. Açıklamalarda aynı zamanda zayıf geçen 3. çeyreğe rağmen son çeyrekte toparlanmanın görüleceği belirtilmiş. Kurda ise yeni haftaya hafif alıcılı bir başlangıç yaptık. 3.50 seviyesinin üzerinde seyreden hareketlilikte önemli direnç aralığımız hala 3.5400 - 3.5500. Eğer bu seviyelerden dönüş gelmeye devam ederse 3.5100 - 3.5000 aralığının geçilmesi bizler için önemli olacak. Son zamanlarda sıkışan fiyatlama yeni hızlı bir harekete hazırlanıyor. Bahsi geçen kritik seviyelerin geçilmesi kurdaki yeni yöne dair önemli bir sinyal verebilir.

GBPUSD
2016 yılının son haftasına piyasalar sakin girdi. Geçtiğimiz günde önemli veri olarak ABD tarafında tüketici güveni endeksi açıklandı. Kasım ayında 2008 krizi en yüksek seviyesini gören tüketici güveni Aralık ayında da son 15 yılın zirvesine tırmandı. Bu durum piyasaların Trump sonrası yaptığı ralliye ve 2017'de de bu politikaların ekonomide büyümeyi hızlandıracağına inandığını gösteriyor. İngiltere tarafına baktığımızda ise yeni senede ilk haftalarda tartışmalı 50. madde ile ilgili mahkemenin bir karara varması bekleniyor. Bunun yanı sıra İngiltere Başbakanı May de parlamentoda nasıl bir süreç izleyeceğinin yol haritasını sunmak durumunda. Kurda teknik olarak ise 1.2300 seviyesinin üstünde hareket kalıcılık sağlarsa 1.2330-12370 dirençleri gündeme gelebilir. Satış baskısı kurda hacmini artırabilirse 1.2230-1.2200 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

BRENT PETROL
Haftaya sakin bir başlangıç yapan petrol fiyatları, gelen haber ile birlikte yönünü tekrardan yukarı çevirdi. Aralık ayında hem OPEC hem de OPEC dışı üreticiler kendi arasında anlaşıp petrol üretimini azaltma kararı almıştı. Uygulama Ocak ayında başlayacak. Uygulama öncesi ise OPEC ve OPEC dışı ülkelerden oluşan bir izleme komitesi kurularak, ülkelerin anlaşmaya uyup uymadığı denetlenecek. OPEC'e yakın kaynaklar, kurulacak izleme komitesi için Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de 13 Ocak'ta ülkelerin bir araya geleceğini duyurdu. Haberle birlikte petrol fiyatlarında bir miktar yükseliş kaydedilse de önümüzdeki günlerde yapılacak açıklamalar ile detaylar daha da netleşecektir. Teknik olarak ise Brent petrolün 57 dollar sınırına dayandığını görüyoruz. Buranın üzerinde takip edilecek ilk direnç 57.25. Hareketlilik bu bölgenin de üzerine taşınırsa 57.50 ve 58.00 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 56.50-56.30 aralığı geçilirse 56 dolara kadar gevşeme görebiliriz.

ALTIN
Altın fiyatları yukarı yönlü hareketin hakim olduğu bir günü geride bırakıyoruz. Dün Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ABD'nin Suriye'ye silah göndermesinin düşmanca bir davranış olduğunun belirtilmesi, ABD'nin silah tedarikinin Suriye'deki Rus savaş uçaklarını ve askeri personeli doğrudan tehdit ettiğini ve Obama yönetiminin Trump'ın görevi devralmasından önce global durumu güçleştirmeye çalışıldığının ifade edilmesi, jeopolitik risklerin artmasına neden oldu. Artan riskler ile birlikte altın fiyatlarının 1150 dolara kadar yükseldiğini gördük. Teknik olarak ise sarı metalde bu gelişmelerle yukarı yönlü hareketlenme olsa da düşüş trendi içerisindeki hareket devam ediyor. Yukarı yönlü tepki hareketllerinde 1150 dolar direncinin üzerinde kalıcılık sağlanmadığı sürece satıcılı seyir bir süre daha devam edebilir. Aşağı yönlü hareketlenmelerde 1136 ve 1127 takip etmemiz gereken destek seviyeleri.


Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)