E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizPiyasalar Brexit oylamasının sonucuna odaklandı---

Piyasalar Brexit oylamasının sonucuna odaklandı

Piyasalar Brexit oylamasının sonucuna odaklandı
12 Mart 2019 - 09:18 borsagundem.com

Brexit oylaması öncesinde AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile İngiltere Başkanı May ile Fransa’da basın toplantısı düzenledi.

"Gündem ABD enflasyon verisi ve Brexit

Türkiye ekonomisi son çeyrekte %2,6’lık beklentilerin üzerinde %3 daralırken, 2018 yılının tamamında ise büyüme %2,6 olarak gerçekleşti.

Son çeyrekteki daralmada net ihracatın olumlu etkisine karşılık, tüketim ve yatırım kaynaklı daralma yaşandı. 2018 yılında GSYH dolar bazında yıllık bazda %7,9 oranında azalarak 784 milyar dolara gerilerken, kişi başına düşen GSYH de 9.632 dolara gerilemiş oldu.

Ekonomide görülen bu daralmanın yılın ilk yarısında da devam edebileceğinin altını çizelim.
Cari açık ise Ocak ayında temel olarak dış ticaret açığındaki daralma neticesinde beklentilere paralel olarak 0,8 milyar dolar açık verirken, 12 aylık kümülatif cari açık ise 6,2 milyar dolar azalışla Aralık ayındaki 27,8 milyar dolardan 21,6 milyar dolara geriledi.

Konuyla ilgili Berat Albayrak twitter’dan yaptığı açıklamada ‘’Ekonomide dengelenme sürecine dikkat çekerken, büyümede en kötü beklentilerin gerçekleşmediğini açıkladı. Ayrıca Albayrak son dönemde finansal piyasalarda gözlenen olumlu gelişmeler, enflasyondaki düşüş trendi, öncü göstergelerdeki iyileşmeler, finansmana erişimde atılan adımlar ve istihdam seferberliği sayesinde 2019 yılında büyümenin YEP'te öngörülen şekilde seyredeceğini belirtti.Haftanın ikinci işlem gününde ABD TÜFE verileri ön planda olacak.

Beklentiler Şubat ayında TÜFE’nin aylık bazda %0,2 artacağı yönünde.ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre perakende satışlar Aralık'taki sert düşüş sonrası Ocak'ta %0,20 artarken, beklenti ise değişim olmaması şeklindeydi. Ocak ayı perakende satışlarındaki toparlanmaya rağmen Cuma günü 20K olarak açıklanan tarım dışı istihdam verisi, ekonomideki belirsizliklerin ortadan kalktığını teyit eder nitelikte değil.

BİST100 Endeksi’nde ABD ile Türkiye arasındaki S-400 süreciyle ilgili gelişmelerin etkili olmaya devam ettiği görülmekte. Bununla birlikte ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri, AB ve ABD arasındaki ek vergilere yönelik durumlar, gelişmiş ülke ekonomilerinden gelen ekonomik aktivitelere ilişkin negatif işaretler piyasalar üzerindeki etkisini sürdürmeye devam etmekte olup, Türkiye sermaye piyasaları da risk iştahındaki azalmadan en fazla etkilenen piyasalar arasında öne çıkmakta.

Ve Brexit

Brexit oylaması öncesinde AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile İngiltere Başkanı May ile Fransa’da basın toplantısı düzenledi.

İngiltere Başbakanı May,"tedbir maddesi" konusunda, İngiliz parlamentosunun istediği yasal bağlayıcılığı olan değişikliklerin elde edildiğini açıkladı. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Juncker ise, Brexit konusunda başka bir müzakere olmayacağını belirterek, "Tercih açık. Ya bu anlaşma ya da Brexit hiç gerçekleşmez." açıklamasında bulundu.

BİST100

BİST100 Endeksi, Cuma günkü kapanışına göre 688 puan azalışla 100.850 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, toplam işlem hacmi 6,1 milyar TL oldu. Bankacılık endeksi %0,45, holding endeksi %0,55 ve ulaştırma endeksi %4,41 değer kaybederken, sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran ise %1,39 ile iletişim oldu.Geri çekilmelerde 100.650 ve100.000 destek seviyeleri olarak gözükürken direnç seviyeleri olarak 101.500 ve 102.500 olarak görülmekte. Yeni güne Dolar/TL’de 5,44 ve Euro/Dolar paritesinde ise 1,1247 seviyesinden başlıyoruz."

A1 Capital Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)