E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Biden’ın başkanlığına hazırlanıyor---

Piyasalar Biden’ın başkanlığına hazırlanıyor

Piyasalar Biden’ın başkanlığına hazırlanıyor
20 Ekim 2020 - 12:15 borsagundem.com

ABD yatırımcıları büyüme hisselerinden küçük sermayeli şirketlere ve değer hisselerine geçiş yaptı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar ABD’nin tahvillerinden küçük sermayeli şirket hisselerine geçiş yaptı. Bu durum yatırımcıların, önümüzdeki ay yapılacak olan ABD başkanlık seçimlerinde yalnızca Biden zaferine değil, demokratların ağırlıkta olduğu bir meclise de hazırlandığını gösterdi. Piyasalarda bu durum ‘mavi dalga’ olarak adlandırıldı. Birkaç hafta önce, birçok yatırımcının iki temel korkusu vardı. Birincisi ABD Başkanı Donald Trump’ın 3 Kasım’da yapılacak olan seçim sonuçlarında yenilgiyi kabul etmeyip, gücünden vazgeçmek istememesiydi. İkincisiyse, kanunlara, vergilere ve sağlık harcamalarına ekstra düzenlemeler getireceği düşünülen bir demokrat zaferiydi. Bunun hisse piyasaları için kötü olacağı düşünülüyordu. Ancak Joe Biden, 29 Eylül tarihinde gerçekleşen başkanlık münazarasının ardından, anketlerdeki liderliğini pekiştirdiğinden beri, bu duygular değişti.

Bu ay yatırımcılar, 2020 yılında piyasalara önderlik eden büyüme hisselerini bırakarak, değer hisselerine yöneldi. Küçük sermayeli şirketler, Mart ayından bu yana gerçekleşen rallide büyük sermayeli şirketlerle yarışmakta güçlük çekmişti. Ancak şimdi daha yüksek performans göstermeye başladılar. S&P 500 endeksi, Eylül ayı sonundan bu yana %9 artış gösterdi. Aynı zamanda ABD Hazinesi’nin tahvil fiyatları, yatırımcılar potansiyel bir Biden başkanlığında büyük bir ekonomik teşvik paketine hazırlanırken, düşüş yaşadı. Analistler bu hamlelerin, yatırımcıların Trump’ın başkanlığının sona erdiğini düşünmesinden kaynaklandığını söyledi. UBS Global Wealth Management’ın Baş Yatırım Danışmanı Solita Marcelli, “birkaç ay önce popüler olan görüş, seçimin mavi dalgayla sonuçlanmasının hisseler açısından kötü olacağı yönündeydi çünkü daha yüksek kurumlar vergisi ve daha fazla yönetmelik getireceği düşünülüyordu” dedi.

Açıklamasının devamında 

“ancak geçtiğimiz iki haftada bu görüşler tamamen tersine döndü. Biden’ın anketlerde Trump’la aradaki farkı açması ve bir mavi dalga ihtimali seçim sonuçlarıyla ilgili belirsizliği ortadan kaldırıyor. Yatırımcılar mavi dalgadan ilk aşamada korku duymuş olabilirler ancak ertelenen ya da tartışmalı sonuçlanan bir seçim daha da rahatsızlık verici olacak”

ifadelerini kullandı. Seçim sonuçlarının hala hangi yönde gerçekleşeceği belirsiz ve piyasaların seçim sonuçlarını tahmin etme konusunda büyük başarıları yok. Ancak ihtimallere bakılırsa, 2020 seçimleri için kampanyalar başladığından bu yana, Biden’ın Trump karşısındaki yükselişi en üst seviyesinde.

Financial Times’ın haberine göre, Biden’ın kazanması ve mecliste demokratların çoğunlukta olması halinde, Biden’ın kurumlar vergilerini yükseltmesi, Trump’ın finansal serbestleşme politikasını ortadan kaldırması ve yenilenebilir enerjiyi desteklemesi kolaylaşacak. JP Morgan’ın Varlık Yönetimi biriminin Küresel Piyasa Stratejisti David Lebovitz, “eğer seçimler yarın yapılsaydı, en muhtemel sonucun mavi dalga olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Strategas Research tarafından derlenen, kapsamlı bir demokrat zaferi halinde artış gösterecek 30 hisselik bir sepet, cumhuriyetçilerin zaferi halinde yükseliş gösterecek olan denginin karşısında bu yıl %38 değer kazandı. Biden sepeti, güneş enerjisi, kamu hizmeti veren şirket hisselerini içeriyor ve bunlara elektrikli araç üreticisi Tesla da dahil. Şirketin hisseleri bu yıl %400 artış gösterdi. Kamu hizmetleri, tüketici malları Biden’ın zaferinden en çok fayda gören hisseler olacak. Biden’ın başkanlığında, Çin’le olan ilişkiler iyiye gitmeye başladığında hammadde ihracatı da yükselecek. Bu esnada, yatırım şirketi, sağlık hizmetlerinin ilaç fiyatlarındaki baskıyla daralabileceğini, enerji sektörünün ‘yeşil’ girişimlerden zarar görebileceğini ve antitröste daha katı bir yaklaşımın iletişim hizmetlerine zarar verebileceğini de söyledi. Bu grubun içerisinde Facebook ve Google da var.

Banka hisseleri yatırımcılar için tahminde bulunması oldukça zor bir alan. Demokratların katı mevzuat rejimi altında zorluk çekebilirler. Ancak hisse fiyatları, Biden’ın başkanlık ihtimalinin yükselmesiyle birlikle geçtiğimiz haftalarda tırmanışa geçti. Bu da yatırımcıların Biden’ın başkanlığında, ekonomik büyümenin yönetmelikten doğan engellerden üstün olacağını düşündüğü anlamına geliyor. Goldman Sachs Analisti Jan Hatzius, 

“diğer değişkenler sabit kaldığında, bir mavi dalganın ABD’nin ekonomik büyümesine yönelik yaptığımız tahminleri yükseltmesi mümkün”

dedi. Açıklamasının devamında “simülasyonlarımıza göre, mavi dalga, daha yüksek enflasyon seçeneği nedeniyle, iki yıl kadar büyümeyi sürdürebilir” ifadelerini kullandı.

Küçük ve orta ölçekli şirketlere yardım amacı taşıyan teşvik paketleri de küçük sermayeli şirketlerin, büyük sermayeliler karşısında güçlü bir zeminde durmasını sağlayabilir. Algebris Investment’tan Alberto Gallo, “demokratlar ekonomik teşvikte aşağıdan yukarıya doğru bir yol izleyebilirler - küçük şirketlere ve bireylere parasal yardımda bulunabilirler” dedi. Belediye tahvilleri de demokratlar hem başkanlığı hem de meclisi aldığı takdirde yükseliş gösterebilir. BNY Mellon Investment’ın Piyasa Stratejisi Direktörü Elizabeth Young, “kamu ve yerel yönetimler için çok daha fazla devlet yardımı olabilir. Bu da belediye tahvilleri için oldukça önemli, bence ralli görecekler” ifadelerini kullandı. Piyasaların son dönemlerdeki hareketleri, ClearBridge Investments’tan Jeff Schulze’ye göre “demokratların zaferinin politika alanındaki sonuçlarıyla doğrudan bağlantılı.”

Borsalar Kara Pazartesi'yi tekrar görebilir mi?

 

Teknoloji hisselerinin etkisi dotcom balonunu aştı

 

Trump'ın kutsanma ayinindeki o hareketi olay oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Metin20 Ekim 2020 16:33

    Trump başkanlığı kolay bırakmaz.Ytd

  • Okie Dokie20 Ekim 2020 17:50

    Seçimi kaybedip de başkanlığı bırakmazsa poposundan kan alırlar :)

  • Okie Dokie20 Ekim 2020 15:17

    1 Kasım sonrası dolarda büyük bir ralli bekliyorum. Borsalarda ise büyük bir çöküş. Faizlerde ise büyük bir artış. İki sene önce de yazmıştım, Trump FED'e faiz indir baskısı yaptığı gün kalemini kırdılar. Rockerfeller reyiz o gün kararını verdi. Dünyada faiz lobisine kafa tutacak hiçbir lider yoktur. Biden reyiz önderliğinde yüksek faiz, değerli dolar, çöp hisseler dönemine giriyoruz.

  • kamileoynakbaş20 Ekim 2020 12:42

    bu tramp son yüzyılın en büyük insanlık zararı olarak tarihe geçti..milyonlarca insan hasta ve ölüyor bu tramp ve ekibi yüzünden .abd nin yüzyılds oturttuğu dünyanın gerçek sahibi kurtarıcısı sorunları çözücüsü ünvanı gitti katliam insanlığı yok eden bir devlet geldi yerine .yıllardır büyüdüğümüz süpermanlar teksa s tommiks halk kahramanları daha bir sürü kurtarıcı dünyayı kurtaran büyük güç gitti tramp ve ekibinin insanlığı yok eden uygulaması geldi .abd yi bitirdi asıl kötülük abd nin yüzyıllık imajı oldu .güvenilmez bir devlet artık abd ..tramp acil yatgılanmalı .insanlık sucu işleyen bu şahıs ve ekibi acil yargıölanmalı 

  • ZELİHA KARAKAŞLI20 Ekim 2020 13:39

    Hepsi aynı .bunların hiç bir fonksiyonları yoktur.kim gelirse gelsin para babalarının dedikleri olacaktır.