E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar beklemede---

Piyasalar beklemede

Piyasalar beklemede
15 Temmuz 2018 - 07:40 borsagundem.com

Hürriyet'ten Zeynel Balcı, seçim sonrası ekonomideki gidişatı analiz etti. Yeni kabinenin açıklanmasının ardından piyasalarda sert dalgalanmalar yaşandı, peki piyasa hangi beklentiler içerisinde? İşte Balcı'nın o yazısı...

Piyasalarda seçim sonrası bir toparlanma süreci yaşansa da kabinenin açıklanmasının ardından dalgalanmalar oldu. Yabancı yatırımcı borsada sert satışlar yaparken, döviz ve faiz yükseldi. Şimdi ise cevabı beklenen sorular var. Ekonomi kurulları kimlerden oluşacak. Ekonomi politikası ve merkez bankası ile ilgili de beklentiler sürüyor.

Seçim sonrası siyasi belirsizliğinin kalkması ile toparlanan piyasalar, kabinenin açıklanmasıyla yeni bir dalgalanma ile karşı karşıya kaldı. Borsada yabancı kaynaklı sert satışlar, faiz ve dövizde ise yükseliş vardı. İç piyasalar dışarıdan olumsuz yönde ayrıştı. Şimdi uygulanacak ekonomi politikası ve merkez bankası ile ilgili bekleyiş var. Ekonomide büyüme politikası, enflasyon ve cari açık ile mücadele nasıl olacak? Ekonomi yavaşlatılırsa yüksek işsizlik ve düşecek vergi gelirleri bütçe açığını daha da artıracak. Kamu zamlarına devam mı, yoksa yüksek maliyetli projelere ara mı verilecek? Bütçe açığını kontrol için gelir artırıcı ve gider azaltıcı tedbirler gerekecek. Büyüme devam edecek ise enflasyon ve cari açık sorunu büyüyecek. Bu durumda faizi düşürmek mümkün olmayacak. Dış borç ödemeleri ve eriyen rezervlere bakınca “delik büyük yama küçük” gibi bir görünüm hakim. Ekonomik kurullar kimlerden oluşacak gibi cevap bekleyen bir çok soru var. Kredi derecelendirme kuruluşları ve IMF’den gelen uyarılar merkezileşme ve merkez bankasının bağımsızlığı üzerine. Ama onlar da bu aşamada bekleyip uygulamaları izleme tarafındalar. Hükümet politikaları netleşip yol haritası ortaya çıktıkça piyasalar daha kalıcı tepkiler verecek ve denge bulacaktır.

Piyasalar beklemede

Piyasalar beklemede

OLUMSUZ SINIRLI ETKİ
Dış piyasalar da zayıflıyor. ABD merkez bankasının (Fed) faiz artırım süreci devam ediyor. Avrupa merkez bankasının katılmasıyla gelecek yıl parasal sıkılaştırma daha da artacak. Üzerine bir de ABD-Çin arasında başlayıp yayılma eğiliminde olan ticaret savaşları var. Bunları alt alta koyduğumuzda dış piyasadaki şartların daha zor olduğu görülüyor. Geçen yazılarımızda vurgu yaptığımız üzere önümüzdeki dönemin anahtar kelimeleri “güven ve yabancı sermaye” olacak. Yabancı sermaye girişi tekrar başlarsa sorunlar hafifler, çözüm kolaylaşır. Borsada düşen yabancı takas saklama oranlarına baktığımızda yabancı yatırımcılarda güvenin oluşmasının zaman alacağı az çok belli oldu. Son yıllarda Türkiye sermaye göçü yaşayan ülkelerin başında geliyor. Bu noktada eğer sağlanırsa ya da ikna edilebilirse kaçıp giden yerli sermayenin anavatanına dönüşüne öncelik vermek daha akılcı geliyor. Cuma akşamı piyasalar kapandıktan sonra Fitch’ten gelen kredi not ve görünüm indirimi piyasalar üzerinde sınırlı bir etki yapabilir. Son günlerde borsadaki sert düşüş ve TL’nin değer kaybıyla yükselen faiz oranları dikkate alındığında belirsizliklerin belli ölçüde fiyatlandığını söylemek mümkün. Bu açıdan piyasalarda yeni dengeler oluşmaya başlayabilir.

Piyasalar beklemede

BORSADA DESTEK ARAYIŞI SÜRÜYOR
BORSADA düşüş trendi veya düşüş rallisi devam ediyor. İlk destek 88.000 seviyesinde. Bu seviyeye geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir. Aksi takdirde sonraki destek noktaları 85.000 ve 82.000 seviyelerinde. Olası tepki alımlarında ilk dirençler 92.500 ve 95.000 seviyelerinde. 95.000 daha önemli. Geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir.

Piyasalar beklemede

DOLAR/TL KURUNDA YENİ ZİRVELER OLUŞUYOR
DOLAR/TL kurunda çıkışın devamı için 4.98 seviyesinin geçilmesi önemli. Bu durumda sonraki dirençler 5.20-5.30 seviyelerinde bulunurken geri çekilmelerde ilk destek 4.78 olarak görülüyor. Sonraki destekler 4.69-4.60 seviyelerinde. 4.98 seviyesini geçemeyen çıkış denemeleri satışla karşılaşabilir. (Zeynel Balcı/Hürriyet)

Piyasalar beklemede

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (25)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • t16 Temmuz 2018 04:33

    YAZI gerçekten başarılı birçok bilgi içeriyor herkes kendine göre yorumlayabilir

  • kerim16 Temmuz 2018 01:10

    Bu fiyattan dovizi dolari euroyu kim aliyor tl yi nerfen buluyorlar

  • Bircan15 Temmuz 2018 22:43

    Borsada fiyatlar çok iyi...uzmanlar Aselsan benzeri senetleri tavsiye ediyor..zarar ettiğim hisseleri cuma günü boşalttım.ağırlığı aselsana vereceğim.tabii bu benim görüşüm.allah utandırmasın.ama ülke ekonomisi için umut yok artık. Ima yolu Görünüyor bence.

  • kerim16 Temmuz 2018 06:28

    Aselsan alindiktan sonrs asla satilmamali para hibe edilmis gibi dusunulup evladiyelik saklanmali.cunku aselsan stratejik bir kurum

  • demirkan 15 Temmuz 2018 23:13

    DÜŞMANIN ÖNÜNDEN PABUÇ SUZ KAÇARSINIZ SİZ. BUGÜN ŞEHİTLER KÖPRÜSÜNÜ GÖRMEDİNMİ?. TÜRKİYE BÜYÜK LOKMADIR. KOLAY YUTAMAMASSIN.

  • Vedat azkan15 Temmuz 2018 22:39

    Kriz Çoktan geldi ama hala kabullenmiyoruz :(

  • demirkan 15 Temmuz 2018 19:48

    MARMARİS,E GİRİŞ TIKANMIŞ. BODRUM ZATEN FUL ANTALYA FETİYE YE SÖLEMEYE. GEREK YOK MİLLET ZEKİNDE SEFASINDA. PARASINI KAPTIRAN. BORSADA ÜTÜLEN KERİZLER. AKŞAMA BORSA MÜHABBETİ YAPAR.

  • demirkan 15 Temmuz 2018 23:18

    İNTERNETTE GÖRDÜM. MARMARİSİN RESMİNİ. ŞEHRE GİRİŞ TIKANDI YAZIYOR. BENDE YAZDIM. BU HABERE BİLE MUALİF OLMUŞ HAİNLER ADİLER. İÇİMİZDE HAİN DOLU. KANI BOZUKLAR.

  • Yakarım15 Temmuz 2018 20:51

    Biraz ekonomi çalış, cahil kafa...

  • ARMAGEDON15 Temmuz 2018 20:42

    yabancı için bedava bu sene . nereden bulacaklar az çok medeni bir yeri bu paraya bir mısır bizden ucuz oraya da korkuyorlar gitmeye ama biz euro .dolar kazanmıyoruz bizim halk için uçuk fiyatlar

  • abdulcanbaz15 Temmuz 2018 17:19

    Zam zam herseyr zam ozanan dovizde duser enflasyonda

  • kerim15 Temmuz 2018 17:09

    Durum Bu kadar kotuyse sirketler batiksa ne icin calisiliyormus gibi gozukuyor milletimi kandiriyorlar

  • Devran15 Temmuz 2018 21:08

    Olağanüstü halde şirketlerin batık vermesi yasak. O nedenle batıklar sessiz. 18 Temmuz olağanüstü halin bitme zamanı.18 Temmuzdan sonra batan şirketler açıklamaya başlayacak...

  • demirkan 15 Temmuz 2018 20:46

    İşler tırında gardeş. İzmirde toplu taşım araçları tıklım tıklım. deniz sahilleri konak.alsancak fuar.heryer hareketli ne dolar ne borsa. zenginin parası züürtün ağzını yorar.

  • Gercekler15 Temmuz 2018 14:28

    Kisaca battik resmi olarak ve yandaslar kabul etmesede enflas %16_20 faiz %20 30 dolar 4.86 6.5 TL Agustos sonu gorulecek rakamlarda olur. Bunu gorem yandas hemen yazarlar dis gucler fis gucler, vatan hayini diye ocak ayina bakin bu rakamlar kactaymis hic gerileme var mi? Yon hep yukari sakin borsaya bulasmayin dusus henuz yeni basladi nerde duracagi cok belirsiz.

  • demirkan 15 Temmuz 2018 20:47

    SENİN GİBİ İŞİNİ BİLMEZLER BATAR.

  • Bika15 Temmuz 2018 20:34

    Yandaşlar özelleştirme adı altında 1923 yılından beri halkın birikimleriyle oluşan kuruluşları ve betona dayalı ihaleleri döviz kredisiyle aldılar ve şu an borç batağındalar, ne kadar kuyruğu dik tutsalar da acı reçetenin ilacını yutacaklar.

  • POLAT ALEMDAR15 Temmuz 2018 11:19

    ölmüş eşek kurttan kormak atasözü misali decelendirme kurumları enson darbeleri siyasi olarak yaptılar.budan sonra söz bitmiştir ve aynen brezilya da olduğu gib bundan sonra borsada bir patlama beklemekteyim yukarıya doğru.ülkede artık herkes zengin milyoner olmuş durumda fakiri ben pek göremiyorum.herkesin evi ve arabaları lüks olup, nedere ise her evde ikinci üçüncü arabayı alıyorlar.boşuna panikleyip hisse senetlerini yapancılara kaptırmayın diyorum.

  • abdulcanbaz15 Temmuz 2018 17:11

    Olu esek ziplamasi mi olacak

  • ARMAGEDON15 Temmuz 2018 12:42

    brazilya sizin dediniz sene olimpiyatları organize etti olimpiyat dopingi vardı onların çıkışında bizde doping yok

  • Hoca15 Temmuz 2018 08:30

    O kadar uyardık ekonomi yönetimi çok başarısız, yeteneksiz diye. Fetocu diyip dinlemediler. Şimdi odeyin acı faturayı

  • KILIÇ15 Temmuz 2018 08:18

    TÜRKİYEDE ANORMAL BİR DURUM YOK TATİL SİTELERİ ,TURİSTİK TESİSLERDE YER BULMA İMKANI YOK DURUM BÖYLE OLUNCA GÖRÜLÜYORKİ İÇERDE VE DIŞARDA BİRLERİ TÜRKİYEYE DİZ ÇÖKTÜRMEYE ÇALIŞIYOR DÖVİZLE EKENOMİYİ ÇÖKERTMEYE ÇALIŞAN ŞEBEKELER VARDIR TEDBİR ALINMALI AMA TEBİR KONUSUNU BİR TÜRLÜ ÖGRENEMEDİK ATEŞ BACAYI SARINCA UYANIYORUZ UYKUMUZ ÇOK AGIR OYSAKİ TEDBİR GEREKLİ AÇIK ALIM SATIMLAR DURMALI. 8-)

  • demirkan 15 Temmuz 2018 21:33

    BORSAYA PARA LÂZIM. KALPAZAN DEYİL. EL SIRTINDA GEÇİNEN ADİ PARAZİTLER.

  • okur15 Temmuz 2018 18:51

    herkes yazarken somut verilere göre yazsa sorun olmayacak ama kamplaşmış sabit fikirlerle yazılıyor çoğunlukla, kılıç da öyle. köfteciye katılıyorum ve ekliyorum: ülkemizdeki tatil sitelerini ve turistik tesisleri niteliklerine göre ayıralım, kapasitelerini bulalım, yurtdışından gelen turistleri hesap edelim, ondan sonra 81 milyon mu artık ne kadarsa nüfusumuza bölelim, ne çıkar? Ben ortalama bir memur olarak maaşımla tatil yapamıyorum, nerede kaldı diğerleri? Ortalama ülkemizdeki tipik bir aile karı koca ve 2 çocuğun bir haftalık ortalama tatili kaç lira tutar, ben değil bu siteyi okuyan turizmciler varsa yanıtlasın. Bizzat şahidim ki devlette israf, boş ve lüks yatırım, yolsuzluk, haksız kayırma almış başını gidiyor, bunun dışında kalanlar da dışlanıyor. bu israf hangi parayla finanse ediliyor? her taraf lüks site ve rezidanslarla, arabalarla doldu, bunlar nakit ve helal paralarla mı finanse ediliyor, bu çark nereye kadar devam edebilir?

  • köfteci15 Temmuz 2018 12:44

    türkiye yabancılar için bedava şu anda bulgaristan bile tatikle türkiye ye geliyor o kadar ucuz onlar için ondan dolu tesisler bizler türkler için pahallı