E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar ABD’nin kötülüğünü istiyor!---

Piyasalar ABD’nin kötülüğünü istiyor!

Piyasalar ABD’nin kötülüğünü istiyor!
08 Şubat 2014 - 12:07 borsagundem.com

ABD'den gelen kötü veriler piyasayı sevindirdi!

ABD’de dün açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin oldukça altında gelmesi piyasaları olumlu etkiledi. Verinin ardından dolar 2.22 TL seviyelerinden 2.19’un altına indi.
Son günlerde zor günler geçiren gelişmekte olan ülke piyasalarının imdadına ABD’de dün açıklanan tarım dışı istihdam verisi yetişti. ABD’de işsizliğin toparlanmadığını gösteren her veri Türkiye gibi gelişmekte olan ülke piyasalarında sevinçle karşılanıyor. Çünkü ABD’de işlerin iyi gitmemesi Fed’in parasal genişlemede başladığı kısıntıyı uzun vadeye yayabileceği beklentilerini kuvvetlendiriyor. Dün de ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin oldukça altında gelmesi gelişen ülke piyasalarını olumlu etkiledi. Veri öncesinde 2.2210 TL civarında işlem gören dolar, verinin ardından 2.19 TL’nin de altına indi. Borsa İstanbul yüzde 0.1 artarak 64.586 puandan kapandı. BIST’te haftalık kazanç yüzde 4.5 oldu.
 
Euro değer kazandı
 
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Ocak’ta tarım dışı istihdam 113 bin ile beklentilerin altında artarken, işsizlik oranı yüzde 6.6’ya geriledi ve Ekim 2008’den beri görülen en düşük seviyede yer aldı.
Reuters anketine katılan ekonomistler tarım dışı istihdamın Ocak’ta 185 bin artmasını, işsizlik oranının ise yüzde 6.7 olarak açıklanmasını bekliyorlardı. Daha önce 74 bin olarak açıklanan Aralık ayı tarım dışı istihdamdaki artış 75 bine revize edilirken, yüzde 6.7 olarak açıklanan işsizlik oranında revizyon yapılmadı.
Veri öncesinde dolar karşısında 1.3585 seviyesinde işlem gören euro verinin ardından 1.3620’ye kadar yükseldi. ABD’nin 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 2.65 seviyesine geriledi.
 
Fed muslukları kısıyor
 
ABD’de 2008’de patlak veren ve tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizden çıkış için ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişleme politikasını seçmişti. Bankalardan tahvil alma yoluna giden Fed, aylık 85 milyar dolarlık likidite yaratıyordu. Yaratılan bu likidite de Türkiye gibi gelişen ülke piyasalarına gidiyordu. Şimdi bu sürecin terse doğru işlemeye başlaması piyasaları olumsuz etkiliyor. Fed, Aralık ve Ocak aylarında tahvil alımında 10’ar milyar dolar kesinti yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • manipülasyon08 Şubat 2014 13:09

    pozisyonlarına göre bilerek beklenti anketlerinde rakamları yüksek tutup güya düşük gelince önceden aldıkları pozisyona göre satış yada alış pozisyonlarını boşaltıp anında para kazanıyorlar