E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar 19 Ocak’a kilitlenmiş durumda---

Piyasalar 19 Ocak’a kilitlenmiş durumda

Piyasalar 19 Ocak’a kilitlenmiş durumda
16 Ocak 2023 - 16:36 borsagundem.com

Dolar zayıflıyor, emtia fiyatları yükseliyor, ABD borsaları ise ayakta kalmak için uğraşıyor. Finansal koşulların tekrar sıkılaşmaya başlamasının ise her şeyin tepetaklak olmasına yol açmasından endişe ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar düşen enflasyon ve istihdam rakamlarıyla bir nebze olsun nefes aldı. Ancak finansal koşulların tekrar sıkılaşmaya başlaması borsalar için iyiye bir işaret olmayacağa benziyor. Yatırımcılar bunun eninde sonunda gerçekleşeceğine kesin gözüyle bakıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yükselen faiz oranları döneminde bir mola verilmişe benziyor. Bunu fırsata çevirmek isteyen borsalar ise rahat bir nefes almışa benziyor.

Fed’in en güvercin üyesi

Seeking Alpha’dan Michael Kramer’ın haberine göre, Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard'ın 19 Ocak'taki konuşması piyasaları zor durumda bırakma ihtimali taşıyor. Görece daha güvercin olan Fed üyelerinden biri olan Brainard’ın finansal koşulların son zamanlarda gevşetilmesine karşı geri adım atmasını, piyasaların çok daha anlamlı ve bulması bekleniyor.

Bu elbette boğalar için büyük bir darbe olabilir. Son zamanlarda finansal koşullardaki gevşemeye rağmen, hisse senetleri toparlanma mücadelesini sürdürüyor. 3 Kasım 2022'den bu yana dolar yaklaşık yüzde 10 oranında zayıflarken bu, bir para birimi için kısa sürede büyük bir hareket anlamına geliyor. Yatırımcılar ve Fed üyelerinin ise bunun farkında olduğu kesin. Aynı süre içinde, 10 yıllık tahvil oranlarının 70 baz puandan fazla düştüğü ve VIX Endeksi’nin 24,6'dan 18,3'e gerilediği gözleniyor. Bu süreçte S&P 500 Endeksi’nin ise yüzde 6 oranında artış gösterdiği ve menzile bağlı kaldığı görülüyor.

Finansal koşullarda gevşeme

Chicago Fed Düzeltilmiş Ulusal Finansal Koşullar Endeksi’nin (Chicago Fed Adjusted National Financial Conditions Index) keskin bir şekilde düşmesiyle finansal koşullarda büyük bir gevşeme yaşandığı anlaşılıyor. 4 Kasım'da mali koşullar nötre yakın seyrederken bugün ise uzlaşmacı denilebilecek bir noktaya gelmiş durumda. Düzeltilmiş ulusal finansal koşullar endeksi en son Mart ayındaydı bu seviyelerdeydi ve S&P 500 o tarihte 4.200 puan civarında işlem görüyordu.

Finansal koşulların daha da gevşemesiyle S&P 500’ün daha fazla yükselmesi beklenirken bunun gerçekleşmediği görülüyor. Bu önemli çünkü eğer Fed finansal koşulları sıkı tutma zihniyetindeyse ve piyasayı geri itmeye başlarsa, o zaman finansal koşullar yeniden sıkılaşmaya başlayacak ve hisse senetleri yeniden düşüşe geçecek.

Fed'in şu an ile Şubat ayındaki Fed toplantısı arasında önemli bir politika değişikliğine gitme ihtimali düşük görünüyor.

19 Ocak ve Brainard’ın konuşması

Fed enflasyona karşı mücadelesinden vazgeçerse, ki durum böyle görünmüyor, ve Fed finansal koşulların daha da gevşemesine izin verirse, hisse senetlerinin daha da yükselmesi bekleniyor. Ancak bu noktaya kadar Fed bunun sinyalini vermiş değil. FOMC tutanaklarında da finansal koşulların yersiz bir şekilde gevşetilmesinin yanlış olacağından bahsediliyor.

Fed'in şu an ile Şubat ayındaki Fed toplantısı arasında önemli bir politika değişikliğine gitme ihtimali düşük görünüyor. Bu da finansal koşulların sıkılaşmaya başlaması gerektiği anlamına geliyor. Geçen haftaki TÜFE raporunun ardından bile, Fed yetkilileri oranları artırmaktan ve yüzde 5 gecelik faiz oranını hedeflemekten bahsetmeye devam ediyor.

Lael Brainard'ın 19 Ocak'ta yapacağı konuşmanın bu haftayı ve yakın geleceği belirlemesi bekleniyor. Geçmişte daha güvercin tarafta yer alan Brainard’ın piyasaları finansal koşulların yersiz gevşemesine karşı uyarmasının hoş karşılanmayacağına kesin gözüyle bakılıyor ve muhtemelen bunun bir sonraki turda finansal koşulların sıkılaşmasını tetikleyeceği düşünülüyor.

S&P 500'ün 2023'e iki haftalık kazanç serisiyle başlamasının tüm heyecanına rağmen, bunun, finansal koşullarda yaşanan büyük miktarda gevşemeye rağmen geçen ayı oldukça hareketsiz geçiren piyasalardan kaynaklandığını hatırlamak önem taşıyor.

Beklentiler borsaların son iki haftada finansal koşullarda görülen gevşemeye çok daha büyük bir ralliyle cevap vereceği yönündeydi ancak bu gerçekleşmedi. Bunda, ayıların piyasalar üzerinde boğaların düşündüğünden çok daha fazla kontrole sahip olma ihtimalinin etkisi olduğu kabul ediliyor.

Enflasyon düşerken Wall Street neden ralli yapmıyor?

 

Fed’e yönelik beklentiler risk iştahını şekillendirecek

 

Küresel piyasalar Fed'den ipucu bekliyor

 

Fed yetkilisinden faiz artırımında yavaşlama sinyali

 

Fed yetkilisi Harker'dan faiz açıklaması: 25 baz puan uygundur

 

Fed yetkilisi Collins: 25 baz puanlık faiz artışına daha yakınım

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran17 Ocak 2023 22:32

    Bunlar piyasaları dolarize etmek için yapılan taktikler! Saçma sapan paralarını geri toplamak için faiz yükseltmek te bir manası olamaz!  Hesaplar bambaşka.