E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasada, yeni haftanın pozitif başlaması bekleniyor---

Piyasada, yeni haftanın pozitif başlaması bekleniyor

Piyasada, yeni haftanın pozitif başlaması bekleniyor
14 Aralık 2020 - 08:39 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapması bekleniyor.

• Türkiye'de korona virüs vaka sayısı 26.919 artarak 1.836.728'e yükseldi. Coronavirüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 5.103 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 218 kişi artarak 16.417'ye yükseldi. İyileşen sayısı 1.603.780'dir.
• Türkiye'ye CAATSA da içeren Savunma Bütçesi, ABD Senatosu'ndan aldı.
• Trump, Türkiye'ye yaptırımları da içeren yeni Savunma Bütçesini veto edeceğini açıkladı.
• Beyaz Saray'ın FDA Başkanından Kovid-19 aşısını onaylamazsa istifasını istediği iddia edildi.
• FDA, Pfizer'in Kovid-19 aşısının kıyafetleri izin verdiğini duyurdu.
• Cumhurbaskanı Erdoğan "Kiralarda vesaire düzenlemelere gidiyoruz.Onları da kısa zamanda büyük muhtemelen kabine toplantımızın ardından açıklayacağız" dedi.
• Erdoğan: Yerli aşımızın devreye gireceği tarihe kadar ihtiyacımız olan aşıların bağlantılarını büyük ölçüde tamamladık.
• ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Pfizer ile BioNTech'in geliştirdiği aşısının kullanımı konusunda tavsiyede bulundu.
• Reuters'ın haberine göre, ABD Kongresi'ne bugün sunulacak olan 908 milyar dolarlık
iki parti tarafından da kovid - 19 yardım planı, onay almak için iki pakete bölünecek.
• Anayasa Mahkemesi Teksas'ın Trump'a Destek Davasını reddetti.
• AB ve İngiltere, Brexit görüşmelerinde fazla mesai yapıp devam etme kararı aldı.
• OSD: Ocak-Kasım döneminde otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre% 13 azalarak 1.148.240 ader, otomobil üretimi% 14 azalarak 762.743 adet oldu.
• 2,80 TL / Lt Çiğ süt tavsiye fiyatına, Bakanlık tarafından litre başına 30 kuruş destek verileceği açıklandı.

Ne Olacak?

• İçeride Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar açıklanacakken, Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretimi verisi açıklanacak.
• TCMB Başkanı Naci Ağbal, 17 Aralık Perşembe Türkiye Bankalar Birliği üyesi ilk 10 banka dışındaki bankaların genel müdürleri ile toplantı yapacak.
• Asgari Ücret Komisyonu ikinci toplantısı İkinci Komisyon Toplantısı 15 Aralık’ta gerçekleşecek.
• T CMB, 2021 yılına ilişkin Para ve Kur Politikası metnini 16 Aralık saat 10.30’da yayımlayacak.
• Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde korona virüse karşı geliştirilen yerli aşıda Faz 1 çalışmaları 14 Aralık itibarıyla tamamlanacak. 15 Aralık'tan sonra ise Faz 2 çalışmalarına geçilecek.
Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde pozitif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

ABD’de İşsizlik Başvurularının beklentilerin üzerinde gelmesi ve ABD’de mali teşvik paketine yönelik henüz somut bir adım atılmamış olması ABD piyasalarını baskılarken, FDA’nın Pfizer - BioNTech'in geliştirdiği Kovid -19 aşısını onaylaması risk iştahını canlı tutuyor.
İçeride ise Reuters’ta yer alan haber piyasada endişe yarattı. Reuters'ta yer alan habere göre Trump yönetimi, Türkiye'ye S - 400 alımından dolayı CAATSA yaptırımları uygulamaya hazırlanıyor.
Haber akışlarıyla birlikte BİST100 endeksi geçtiğimiz haftanın son işlem gününe ABD’de vadelilerinde yatay seyir ve Türkiye’ye uygulanması muhtemel CAATSA yaptırımlarının endişesiyle %0,23 oranında azalışla 1.350 seviyesinden başlangıç yaptı.
Açılışın ardından içeride Cari İşlemler Dengesi açıklandı. Cari İşlemler dengesi, Ekim ayında 273 milyon dolar açık verdi.
Endeks negatif açılışın ardından tepki alımları ile pozitife dönerken, Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından satışlar derinleşirken, Dolar / TL 8,02 seviyesine kadar yükseldi. Dışişleri Bakanlığı, ‘’10 Aralık AB Zirvesi Sonuçlarındaki yanlı ve hukuka aykırı tutumu reddediyoruz. AB bu kararında bir kez daha Kıbrıs Adasının ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkını ve iradesini görmezden gelmiştir.’’ değerlendirmesinde bulunurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘’Amerika'nın kalkıp CAATSA diye bir olayla Türkiye'yi karşı karşıya getirmesi, NATO'daki çok önemli bir ortağına yapılan bir saygısızlıktır’’ açıklamasında bulundu. AB Liderler Zirvesi hakkında da konuşan Erdoğan AB'nin Mart zirvesinden de herhangi bir şey çıkması mümkün değil. AB ülkelerinin şu anda Türkiye'ye vermeleri gereken bir çok hak var.’’ dedi.
Negatif seyrin ardından AB tarafından büyük yaptırımın gelmeyeceğinin anlaşılmasıyla Dolar / TL 7,8 seviyesine kadar gerilerken, BİST100 endeksinde de alımlar hızlandı ve endeks pozitife döndü. BİST100 endeksi negatif başladığı haftanın son işlem günün %1,28 oranında artışla 1.370 seviyesinden tamamladı. BİST100 endeksinde takip edeceğimiz dienç seviyeleri 1.380 - 1.389 - 1.408 olacakken, direnç seviyeleri 1.351 - 1.333 - 1.323 olacak.

VİOP 30 Endeks kontratında pozitif açılış bekliyoruz.
VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Cuma günü 1.484 - 1.534 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.530 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 2.353 adet azalarak 541.401 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 sanal HO'nın geçtiği 1.496 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.590'nın üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.700 sınıfa kısa vadeli hedef haline getirilebilir. Aşağı ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.504 destek kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı 1.536 ve 1.547 seviyesi bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yön ise 1.515 ve 1.504 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip.

Yabancılar tıslamalarda işlem yapıyor

Kurlar yeni haftaya yükselişle başladı

Çinli şirketler ABD borsalarından atılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı Osman14 Aralık 2020 09:03

    Top yekün bir yabancı girişi henüz yok arkadaşlar,hisse seçerek alıyorlar ki ciddi manada değil henüz,bu hafta girişler devam ederse artarak 1580-1620 tepelerine kadar gideriz diye düşünüyorum,yapılması gereken sadece doğru hissede olmaktır macera aramayın sağlamlarda yerinizi alın henüz kaçan bir şey yok.YTD