E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasada yatay açılış bekleniyor---

Piyasada yatay açılış bekleniyor

Piyasada yatay açılış bekleniyor
13 Nisan 2021 - 09:10 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısı 54.562 artarak 3.903.573’e yükseldi. Korona virüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 2.671 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 243 kişi artarak 34.182’ye yükseldi. İyileşen sayısı ise 3.372.629.

• Sağlık Bakanı Koca: Türkiye salgındaki en zor günlerini geçirmektedir.

• Koca: Ülkede yeni vakaların yüzde 85'i İngiltere mutasyonu kaynaklıdır.

• Koca: Uğur Şahin hoca ile temas halindeyiz. 'Haziran ayında en az 30 milyon doz BioNTech aşısı gelebilir diyebilirsin' dediler.

• Koca: Sputnik V, ülkemizde Faz 3 çalışması yapılamadı. Türkiye olarak inceleme başlattık. Ara sonucu olumlu görünüyor. Son 1 haftada 3 kere Rus Sağlık Bakanı mevkidaşım ile görüşmüş oldum.

• Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'ya bugün itibarıyla 150.000 doz Kovid-19 aşısını teslim edeceklerini bildirdi.

• Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, ABD'li mevkidaşı Blinken'la görüştüğü, görüşmenin yapıcı ve faydalı geçtiği bildirildi. Görüşmede ikili konular, Afganistan barış süreci, bu amaçla yapılacak İstanbul toplantısı, Suriye ve Ortadoğu konuları ele alındı.

• Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği'nden, Kanada'nın Türkiye'ye SİHA parçalarının ihracat izinlerini iptal etmesine dair açıklama: NATO müttefiklerimizin, ittifak dayanışmasının zarar görmesine yol açacak adımlardan kaçınmalarını bekleriz.

• Rusya, 15 Nisan - 1 Haziran arasında Türkiye'ye yönelik uçuşları sınırlandırma kararı aldı.

• Türkiye ve Libya, Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarına ilişkin 2019'da imzaladıkları mutabakat muhtırasına bağlılıklarını teyit etti.

• ABD Başkanı Joe Biden, Oval Ofis'te hem Cumhuriyetçi hem Demokrat Kongre üyeleri ile bir araya gelerek, 2,3 trilyon dolarlık altyapı paketini görüştü.

• ABD Hazine Bakanlığı'nın Perşembe günü açıklayacağı raporda Çin'i kur manipülatörü olarak tanımlamayacağı belirtildi. Raporda kriterlerin daraltılarak İsviçre'nin de listeden çıkarılacağı öne sürüldü.

• ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Fauci: Pfizer aşısının Güney Afrika varyantına karşı etkili olmayabileceği yönündeki İsrail araştırması yanıltıcı.

Ne Olacak?

• Yurtiçinde Sanayi Üretim Endeksi ve Perakende Satış verileri açıklanacakken, İngiltere’de GSYH, Almanya’da ZEW Endeksleri, ABD’de ise TÜFE verisi ön planda olacak.

• Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı bugün gerçekleşecek.

• TCMB Faiz Kararı Perşembe günü açıklanacak.

• Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias 14 Nisan'da Türkiye'yi ziyaret edecek.

• ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 13-15 Nisan tarihlerinde NATO müttefikleriyle görüşme gerçekleştirmek üzere Brüksel'e ziyaret gerçekleştirecek.

Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Küresel piyasalarda ekonomik dataların beklentilerin üzerinde gelmesi ve ABD Başkanı Powell'ın söylemleri risk iştahını destekleyen unsur olurken, özellikle korona virüs pandemisinin tekrardan pik noktaya ulaşması endişeleri de baskıyı beraberinde getiriyor.

Rusya ile Ukrayna arasında giderek yükselen gerilim jeopolitik gelişmeleri de ön plana çıkarıyor. Rusya’nın, Ukrayna’nın bölgede bir savaş başlatmasının ülkenin sonu olacağını öne sürerken, Batı’dan Rusya’ya yönelik yaptırım çağrıları artıyor. Türkiye'nin dış ilişkilerindeki seyri Türk Lirası varlıklar üzerinde etkili oluyor. Ayrıca Türkiye’de yeni korona virüs tedbirlerinin de gelebileceği konuşuluyor.

BİST100 endeksi tarafına bakıldığında endeks haftanın ilk işlem gününe %0,07 oranında azalışla 1.392 seviyesinden başlangıç yaptı. Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden endeks haber ve veri akışının sakin olduğu günü %1,24 oranında düşüşle 1.376 seviyesinden tamamladı. İnşaat sektörü payları %0,46 oranında değer kazanırken, turizm sektörü payları %6,41 oranında değer kaybetti.

Türkiye’de İşsiz sayısı 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 250.000 kişi artarak 4,24 milyon kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,7 puanlık artış ile %13,4 seviyesinde gerçekleşti. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 1,2 puan azalarak %28,3 oldu.

Bu haftanın yurtiçi piyasaların en önemli gündem maddesi Perşembe günü gerçekleştirilecek olan TCMB Faiz Kararı olacak. Yeni Başkan Kavcıoğlu’nun önderliğinde yapılacak ilk PPK’dan faiz artırımı ön görmüyoruz.

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Nisan kontratı, Pazartesi günü 1.420 - 1.442 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.422 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 4.897 azalarak 526.077 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.449 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, özellikle 1.445’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.550 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.406 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.437 ve 1.445 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.415 ve 1.406 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Günün önemli şirket haberleri 13/04/2021

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Kron Telekom ve Ulaşlar Turizm sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)