E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasada sakin kalmak zor---

Piyasada sakin kalmak zor

Piyasada sakin kalmak zor
21 Mayıs 2021 - 09:25 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende yurtiçinde ve yurtdışı piyasalarda gelişmeler izleniyor

Kripto paralarının Tesla gibi teknoloji şirketlerini, Petrol  fiyatlarının Enerji sektörü  hisselerini vurmasının ardından ,Panik  dağılmış ve yeniden teknoloji hisseleri öncülüğünde toparlanma  görmekteyiz. Gönürür de ana etmenler   ABD'de açıklanan haftalık  işsizlik başvurularının 450kn beklenmesine karşın 444k gelmesi ve Philadelphia Fed imalat endeksinin 41,5 beklentilerine karşın 31,5  gelmesi.

Çinli otoritelerin emtia fiyatlarındaki ralliyi frenlemek için  tedbirler alabileceği yönündeki endişeler bu sabah da temel metal  fiyatlarını aşağı çekmekte. Shanghay Vadeli İşlem Borsası'nda Haziran  vadeli bakır fiyatı yüzde 1,1 alüminyum fiyatları %1,3 nikel fiyatları yüzde yüzde 2,5 gerilerken, LME'de nikel fiyatı yüzde 0,89 kayıpla 16995 dolar/tondan işlem görüyor. Küresel piyasalarda pozitif  fiyatlamanın hâkim olduğu bir günü geride bıraktık.

Hatırlanacak olursa  FED’in 27-28 Nisan tarihli FOMC toplantısının  tutanakları açıklanmış  ve bazı üyelerin ekonominin Komite'nin  hedefleri doğrultusunda hızlı ilerleme kaydetmeye devam etmesi  durumunda gelecek toplantılarda varlık alımlarının hızını ayarlamaya  yönelik bir planı tartışmaya başlayabileceklerini belirttiklerini  görmüştük. Bu ifade sonrası hisse senedi endekslerinde satış  baskısının hızlandığını takip etmiştik. Yalnız önceki raporumuzda da  belirttiğimiz gibi bu açıklama sürpriz değildi. Zaten yaşanan geri  çekilmenin ardından piyasanın gelişmeleri sindirmesi sonrası yeniden  yukarı yönde fiyatlamaların oluştuğunu söyleyelim. ABD 10 yıllık  tahvil getirilerinde şimdilik %1.70 üzerine yükseliş hareketi  göremedik. Dolar endeksi de zayıf görünümünü sürdürmekte. Bu  durum  doğal olarak kıymetli metal fiyatlarında yükselişlerin hız kazanmasını  sağlamakta…   

Dün ABD tarafında karışık bir data akışı hakimdi. Philadelphia FED İmalat Endeksi  Mayıs'ta, 31,5 gelerek beklentilerin altında kaldı. Buna karşılık haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi 444 bin  gelerek pandemi süresince en düşük seviyesine geriledi. Bu durum net  olarak istihdam piyasasının güçlenmeye devam ettiğini göstermekte. Fakat şu notu da eklemek gerek  mevcut başvurular pandemi öncesi  seviyelerin üzerinde kalmaya devam ediyor. Evet istihdam piyasasında  gözle görülür bir güçlenme var. Aşılama kampanyasının süratle devam  etmesi ve iş yerlerinin açılması sonrası istihdam piyasasında güçlenme  kaçınılmaz. Fakat pandemi öncesi seviyelerin üzerinde başvuruların  devam etmesi, istihdam piyasasında gidilecek daha yolun olduğunu  gösteriyor. Örneğin son gelen TDI verisi 1 milyon kişiye istihdam  sağlandığına yönelik beklentilerin çok altında 266 bin olarak  açıklanmıştı. Dolayısıyla güçlü enflasyona istenilen düzeyde istihdam  piyasasının eşlik etmediğini söyleyebiliriz. Bu durum varlık alım  miktarının yıl içer  sinde azaltılmasının önünde engel teşkil edebilir  fakat sözlü yönlendirmenin başlaması da kaçınılmaz durmakta.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)